Tre veninder flyttede fra storbyen og åbnede bageri på lille dansk ø
For et halvt år siden blev veninderne både øboere, virksomhedsejere og bofæller.
Det havde været en rigtig dejlig dag, tænkte Solbjørk Kirstine Buch, da hun gik på stranden på øen Anholt med sin veninde.
Det var sommeren 2020. Hun var sygemeldt med stress og var derfor taget til ferieøen for at få ro – langt væk fra København og det hektiske liv, der ventede på hende, når hun kom hjem igen.
På stranden jokede og snakkede de to veninder lidt om, at de jo bare kunne flytte til Anholt.
En løs idé, som forplantede sig i de to unge kvinders bevidsthed. Blot et halvt år senere valgte de sammen med deres tredje veninde at rykke ud af storbyen og flytte til øen for at åbne et lille bageri.
- Det var meget spontant. Der var ikke så langt fra tanke til handling, fortæller Solbjørk Kirstine Buch i ’Go' morgen Danmark’.
Det nye liv
Livet på Anholt er langt fra ferie, selvom det stadig er sommer.
Dagene begynder klokken fire om morgenen for Solbjørk Kirstine Buch, Albertine Nordby Rasmussen og Ann-Sofie Antonsen.
For inden bageriet åbner klokken halv otte, skal de nå at bage surdejsboller og kardemommesnurrer til turister og lokale, der kommer forbi det lille hvide hus på ferieøen.
Selvom ølivet ikke er ren afslapning, er det præcis, som de håbede.
- Selvfølgelig skal vi stå tidligt op til en travl arbejdsdag ligesom mange andre mennesker, men det med at være tæt på naturen betyder rigtig meget for os alle tre, siger Albertine Nordby Rasmussen.
Fuldtidsjobs og fester
For et år siden så hverdagen markant anderledes ud for de tre unge kvinder.
Som så mange andre i midten af tyverne levede de et ungdomsliv med masser af venner, familie, byture og fester.
Men på en eller anden måde følte de sig ”mætte” af København. De savnede at komme tæt på naturen, langt væk fra støj og konstante indtryk, som krævede deres tid og opmærksomhed.
Og så havde de hver især et krævende job med lederansvar, hvor de følte, at de stod til rådighed i alle døgnets timer.
- Der var virkelig knald på arbejdslivet, fortæller Ann-Sofie Antonsen.
”Google er din ven”
Da de først havde taget beslutningen om at flytte, gik resten slag i slag.
Som den eneste af de tre veninder havde Albertine Nordby Rasmussen et tilhørsforhold til øen i forvejen, da hun selv er vokset op på Anholt.
Derfor vidste hun også, at der ikke var et bageri på øen. En oplagt mulighed for veninderne, der alle holdt meget af at bage, mente Ann-Sofie Antonsen, som var den første, der præsenterede idéen for de andre.
Herefter søgte de om ø-støtte, et lån, der gjorde det muligt for dem at forvandle et lille hvidt skur til et funktionelt bageri og købe de nødvendige maskiner, så de kunne nå at åbne inden sommeren.
Resten måtte de finde ud af hen ad vejen, tænkte de.
- Google er ens ven, når man skal starte noget op. Det handler meget om at prøve sig frem og stole på sin mavefornemmelse, lyder det fra Ann-Sofie Antonsen.
Støtte fra lokalsamfundet
Lige siden hun flyttede fra barndomshjemmet på Anholt, drømte Albertine Nordby Rasmussen altid om, at hun en dag ville vende hjem og starte noget op til gavn for lokalbefolkningen.
På øen i Kattegat bor der kun omkring 140 mennesker, og små som store initiativer bliver altid budt velkommen i det lille samfund. Det gælder også øens nye bageri, fortæller hun.
- Den opbakning, vi har fået, og den energi, vi er blevet mødt med ved at flytte til Anholt, har været enorm, siger Albertine Nordby Rasmussen.
Ingen planer om at tage hjem
Ingen af de tre unge kvinder har nogen planer om at flytte fra øen lige foreløbig. Heller ikke når vinteren kommer, og turisterne for længst er taget hjem.
I stedet vil de gøre det, de altid har drømt om. At træffe de beslutninger, der føles rigtige.
- Lige nu er det her i hvert fald det rigtige for os. Vi har det så godt der, hvor vi er nu, og vi vil blive ved, så længe vi har det sådan, siger Ann-Sofie Antonsen.