Livsstil

Er du klar til den første weekend med åbne natklubber? Få styr på dine dansetrin her

Weekenden banker på døren, og for første gang i halvandet år bliver det med åbne natklubber. Læs de kyndiges råd til dansegulvet her.

Skoene klistrer sig til gulvet, svedpletten på ryggen vokser, og som i en pinball-maskine bumper du rundt mellem menneskerne omkring dig.

Lyder det bekendt?

I godt halvandet år har natklubberne været forbudt territorie efter coronanedlukningen i marts 2020. Men nu er ventetiden ovre for danseglade danskere. Natklubberne – og dermed dansegulvene – genåbnede 1. september.

Mens natklubberne kunne åbne i onsdags, så er det nok for alvor i weekenden, at den store genåbning vil kunne mærkes.

Skal du på dansegulvet i weekenden og føler dig lidt rusten i dansebenene efter den lange pause? Fortvivl ej.

TV 2 har allieret sig med dansekyndige personer, der her giver en guide til, hvordan du sætter ild til floor fra første aften.

Et fællesskab fri for ord

Dans findes i hele verden og er et udtryk, som altid har eksisteret. Mennesket har danset rituelle danse i store kredse, og i dag er der et væld af danseformer, som stammer fra forskellige perioder og kulturer.

Helle Winther er lektor i dans og bevægelsespsykologi på Københavns Universitet. Hun forklarer, at vi gennem dansen kan skabe fællesskaber og udstråle følelser, som vi ikke på samme måde kan udtrykke gennem ord.

- Når man bevæger sig i samme puls og rytme, sker der en synkronisering mellem mennesker, siger hun til TV 2.

- Man kommunikerer gennem kroppen og kan opleve et fællesskab, selvom man ikke kender hinanden.

Forskningens bud på den perfekte dans

Forskere fra britiske Northumbria University har i 2010 og 2017 undersøgt, hvordan mænd og kvinder skal danse for at tiltrække det modsatte køn.

Deres konklusioner var:

Mænd:

 • Variation i overkroppen
 • Hoved og nakke vrider sig
 • Vrik med hofterne
 • Benene bevæger sig hurtigt, særligt højre knæ

Kvinder

 • Vrik med hofterne
 • Asymmetriske lårbevægelser
 • Asymmetriske armbevægelser

Se her eksempler på "den perfekte dans" for mænd og kvinder ifølge studiet:

Mens der er retningslinjer for, hvordan du skal bevæge dig i en jive og en jitterbug, er der frie rammer på natklubbernes dansegulv.

- Dans handler grundlæggende om at være i bevægelse til musik. Det handler meget om flow og feeling, siger Helle Winther.

Hun tilføjer, at man ikke skal være nervøs, hvis man føler sig rusten. Selvom alle kan være generte, skal man bare kaste sig ud i det.

- Mærk musikken, og se, hvordan det er. Alle andre har også været væk fra dansegulvet i halvandet år.

Skulle det stå helt skidt til på gulvet, kan man altid se på sin dansepartners fødder og falde ind i den samme rytme. På den måde forbinder man sig til partnerens dans, lyder anbefalingen fra Helle Winther.

Ormen og robotten vender tilbage

Nicky Andersen er koreograf og danser og har blandt andet danset med Shakira og Jennifer Lopez til det amerikanske Super Bowl-show.

Han har stiftet det kreative bureau Micky Creatives, der primært beskæftiger sig med markedsføring og dans – blandt andet på det sociale medie TikTok. Derudover ejer han natklubben Eleven og glæder sig til at se de fyldte dansegulve igen.

Hans bedste råd til dansegulvet er, at man er sig selv.

- Når jeg kigger på dansere, ser jeg på, om folk er sig selv. Det er det samme i den almene befolkning, siger han til TV 2.

- Hvis man står og tager sig selv lidt for seriøst, så tror jeg ikke, at man scorer. Hvis man bare slår sig løs, så skal der nok komme en dansende over.

Hvis benene er varmet op, foreslår Nicky Andersen, at man kan kaste sig ud i at imitere fodarbejdet fra den amerikanske sanger James Brown.

- Fyr den af – det er fortjent

På det sociale medie TikTok lægger Nicky Andersen selv mange dansevideoer op.

Mediet er generelt et godt sted at holde sig opdateret på, hvilke trin der er oppe i tiden, forklarer han.

Og skulle du komme til at fyre et skævt dansetrin af foran aftenens udkårne, behøver du ikke at bekymre dig.

- Der er altid mørkt på en natklub, så hvis du laver noget grimt, er det lige meget. Hav det sjovt, og fyr den af – det er fortjent, siger den spændte danser.

De gode dansetrin

Når det kommer til konkrete dansetrin, er Nicky Andersen stor tilhænger af de klassiske fest-danse.

Se hans bud her:

Her er Nicky Andersens tips til dansegulvet

 • Ormen

 • Pluk æbler

 • Voguing

 • Robotten

 • Moonwalk

 • Criss Cross

 • Two-step

Nu er der ikke andet for end at snøre danseskoene og tage en trøje på, som du godt kan undvære – for i weekenden skal du lave ormen på et klistret dansegulv med ølrester og spildte drinks.