'Nybyggerne'-vinderne vil rigtig gerne have en hund i hjemmet. Det skal være en cocker spaniel, men de venter til efter brylluppet.
Nybyggerne

’Nybyggerne’-vindere endelig flyttet ind – nu skal gulvet skiftes

Sunnvá og Martin er langt om længe flyttet i det hus, de vandt for snart et år siden. Og de har et godt råd til de nye deltagere i 'Nybyggerne'.

Det blev Sunnvá og Martin fra det blå hus, der vandt sidste års udgave af 'Nybyggerne'.

Men selvom de kun har boet i huset i Silkeborg i få måneder, har de allerede lavet lidt om, som du kan se eksempler på her i artiklen.

Nye store byggeprojekter venter også på dem. Det er dog mere af nød end lyst, at der allerede nu skal laves om i huset.

Det fortæller parret i anledning af den nye sæson af 'Nybyggerne', som har premiere onsdag.

To store ting skal laves om

Første ting, der skal laves om, er gulvet i entréen.

Hen over sommeren passede Sunnvá og Martin en hundehvalp i seks uger. Den tissede i entréen, og det har vist sig rigtig svært at gøre gulvet rent.

For gulvet består af store sten, der er støbt ned i beton. Ideen var, at det skulle henføre tankerne til naturen på Færøerne, hvor Sunnvá og Martin er født og opvokset.

Men det blev aldrig helt, som de havde forestillet sig.

Dommerne gav dem da også kritik for netop gulvet. Det var lidt for rustikt og nok også lidt for upraktisk.

Det fik dommerne ret i. Derfor har det også hele tiden været planen at skifte gulvet. Men de har ikke opgivet ideen om sten i entreen. De skal bare finde de rigtige.

- Jeg tror, at det bliver et hårdt arbejde at få alt den beton op igen, siger Martin.

- Jeg tænker, at det ikke bliver så svært, svarer Sunnvá.

- Det må vi finde ud af, der skal i hvert fald gøres noget. Jeg tror, at det bliver en måneds arbejde. En mejsel og en hammer – så bare derudaf, siger Martin.

Når gulvet i entreen er færdigt, kan de fortsætte med gulvet i resten af huset.

For da de i sin tid købte gulvet under optagelserne til 'Nybyggerne', var der ikke tid til, at det kunne akklimatisere, inden de lagde det.

Det viser sig nu ved, at gulvet giver sig, og samlingerne derfor er blevet mere tydelige rundt omkring. Det irriterer parrets øjne.

- Det er megaærgerligt, for man kan ikke bare skifte en lille del af gulvet, forklarer Sunnvá.

- Så det hele skal op, og det skal alle fodlisterne også.

- Det ville aldrig ske i København

Parret overtog huset i Silkeborg 1. marts 2021, men det er kun mindre end to måneder siden, at de pakkede hjemmet ned på Amager i København og rykkede vestpå.

Og det er der en særlig grund til.

Under optagelserne til 'Nybyggerne' arbejdede Martin som førstestyrmand i Mærsk, men han har fået smag for savsmuld og fast grund under fødderne, så han har valgt at skifte karriere.

Han startede derfor i lære som bygningssnedker, og grundforløbet skulle han færdiggøre i København, før parret kunne flytte. Det er slut nu – og Martin har fået læreplads på et savværk i Jylland.

Sunnvá har derimod beholdt sit job som tandplejer i København. Her arbejder hun tre dage om ugen. Nogle gange pendler hun, andre gange overnatter hun hos familie eller venner. Resten af ugen arbejder hun hjemmefra.

Rollerne er derfor byttet om i den lille familie. Hvor det før var Sunnvá, der var alene, når Martin var ude at sejle, er det nu Martin, der må underholde sig selv.

Heldigvis er de faldet godt til i Silkeborg. Det minder faktisk lidt om hjemstavnen i Torshavn på Færøerne – målt på indbyggertal og stemning, fortæller parret.

Det passer dem faktisk rigtig fint at have lagt København bag sig.

- Det har været helt fantastisk at bo i en storby som København, hvor man oplever noget større, og hvor der sker noget hele tiden. Det er jeg glad for at have oplevet, fortæller Sunnvá.

I København boede de tæt blandt mange, men kendte knap nok dem, der boede i samme opgang. I Silkeborg passede naboen Sunnvá og Martins have, indtil de kunne flytte fra hovedstaden.

Så snart parret var flyttet til Silkeborg, begyndte de at ses privat og lave små udendørsprojekter sammen.

Men det er ikke det eneste, der har overrasket parret positivt ved Silkeborg.

Sunnvá og Martin besøgte for nyligt en af de lokale butikker for at købe et spejl. Ekspedienten spurgte, om det kunne være i deres bil. Det kunne spejlet ikke, hvorefter ekspedienten tilbød at køre det hjem til dem i sin egen bil efter fyraften.

- Det ville jo aldrig nogensinde ske i København. Jeg tror, at folk på en eller anden måde har mere tillid til hinanden her i Silkeborg, siger Sunnvá.

Udover tættere relationer byder Silkeborg især på én ting, som Sunnvá og Martin elsker – nemlig natur.

- Der er en skov herovre, og når man træder ud ad døren, ser man træer og natur med det samme. Det har vi virkelig savnet, da vi boede i København, siger Sunnvá.

Foruden naturoplevelserne er der en helt anden lokal aktivitet, som de regner med snart at tage større del i.

På Færøerne spillede især Sunnvá meget fodbold, og hun engagerede sig meget i den lokale klub, fortæller hun.

Derfor kan Silkeborg IF nok snart regne med at se parret på tribunerne, da de begge to godt kunne tænke sig at gå mere til fodbold.

Glæder sig til stort færøsk bryllup

Siden de vandt 'Nybyggerne', er der også sket lidt med indretningen af huset. Nogle af rummene er malet om, og kunsten på væggene er udskiftet med den, de havde i lejligheden på Amager.

Derfor føler Sunnvá og Martin, at hjemmet er blevet langt mere personligt i dag, end det var dengang, de indrettede det første gang for snart et år siden.

Efter finalesejren kunne parret i øvrigt afsløre, at Martin havde været på knæ og fri til Sunnvá. Det skete på et romantisk slotsophold under en middag i slottets restaurant.

Men Martin blev så nervøs, at han under sit frieri glemte at sige den vigtigste sætning: "Vil du gifte dig med mig?".

- Så sad han der med ringen, og jeg var nødt til at sige: "Martin, du er nødt til at spørge, om jeg vil gifte mig med dig", fortæller Sunnvá.

- Jeg havde jo afspillet hele scenariet i hovedet. Hvad jeg skulle sige, og hvordan jeg skulle sige det. Alt var perfekt planlagt, men da jeg så skulle til at sige det hele, glemte jeg ordene, forklarer Martin.

- Det var helt perfekt, siger Sunnvá og lyser op i et stort smil.

Brylluppet afholdes nytårsaften på Færøerne, og der er inviteret 180 mennesker.

Sunnvá skal have hvid brudekjole på. Martin skal have den færøske nationaldragt på, og som traditionen foreskriver, må han denne ene gang bære hvid vest og hvide sokker.

Det skal de nye deltagere huske

Sunnvá og Martin glæder sig til at se den nye sæson af 'Nybyggerne'. De vil især holde øje med de forskellige indretningsstile, som deltagerne bringer med ind i programmet.

Når Sunnvá og Martin bliver spurgt om deres bedste råd til det nye hold af nybyggere, er svaret klart og tydeligt:

- De skal lade være med at være for kritiske, når de ser sig selv i fjernsynet. Det ødelagde oplevelsen for mig, når jeg så programmet, fordi jeg hele tiden var sindssygt opmærksom på, hvad jeg sagde eller gjorde, siger Sunnvá.

Hun husker tilbage til dengang under optagelserne, hvor parret skulle lave baghaven. Stemningen var trykket, og Sunnvá så lidt mut ud. Martin aede Sunnvás arm og prøvede at opmuntre hende.

Parret var presset på tiden, og alle aftaler, de havde om at købe møbler på Den blå avis til baghavens terrasse, var gået i vasken.

Da Sunnvá så afsnittet, blev hun ked af, at hun var blevet fanget af kameraet i en sårbar situation.

Det irriterede hende, at scenen var kommet med. Hun var bekymret for, om folk ville opfatte hende som svag. Men hun har efterfølgende kun oplevet positive tilkendegivelser om sin personlighed.

Martin mindes også en scene, der decideret gjorde ham utilpas, da han så den første gang. Han var blevet begejstret over nogle egetræsplanker, som han stod og aede, imens han fortalte, at han elskede lækkert og sexet træ.

Det blev klippet sammen til sangen 'Let's get it on' af Marvin Gaye, og da Martin så programmet, fløj tankerne igennem hovedet på ham.

- Hvad tænker folk om det her? Synes de, at jeg er mærkelig? Tror folk virkelig, at jeg har en fetich for egetræ? Jeg blev sådan lidt varm, fik lidt hjertebanken, og jeg blev faktisk lidt utilpas, fortæller Martin.

- Men efterfølgende oplevede jeg, at folk grinte og syntes, at det var sjovt, og det var det jo også. Da jeg indså det, kunne jeg bedre slappe af.

Der er kun én ting, som Sunnvá og Martin ville have gjort anderledes, hvis de skulle deltage i 'Nybyggerne' igen.

- Vi ville købe flere skruer. Der manglede altid lige en skrue i en eller anden bestemt størrelse. Så vi ville købe masser af skruer i alle størrelser og bare have dem liggende, siger Martin.

- Vi havde sparet så meget tid, supplerer Sunnvá.

Du kan se den nye sæson af 'Nybyggerne' fra onsdag 29. september klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.