GO'

Er gråt det nye sort? Hollywood-tendens breder sig til Danmark

Ifølge professor er opfattelsen af, hvordan en smuk kvinde ser ud, ved at ændre sig.

Da frisører over hele landet lukkede ned under coronaepidemien, ramte det kvinder som 39-årige Mette Marie Lei Lange.

Siden hun begyndte at få grå hår, havde hun nemlig jævnligt fået det farvet hos sin frisør.

- Hver gang, der piblede noget gråt ud, følte jeg, at jeg skulle til frisøren for at komme til at ligne mig selv, forklarer hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Men da epidemien brød ud, var det ikke en helt fremmed tanke at lade det grå hår gro ud. Mette Marie Lei Lange var nemlig træt af, at hun skulle have hjælp til at ligne det billede, hun havde af sig selv:

- Så vil jeg hellere ændre mit selvbillede fremfor at blive ved med at ændre min hårfarve, lyder det.

Det har været opfattet som at miste værdi

Anne Jerslev, professor, Institut for Kommunikation, KU

Og Mette Marie Lei står ikke alene.

Noget tyder på, at hun er en del af en trend, hvor kvinder både i Danmark og Hollywood lader deres grå hår komme til syne.

I USA har kvindelige stjerner som Jane Fonda og Andie Macdowell vist deres grå hår frem på den røde løber, og i følge medier som NBC News og The New York Times ses tendensen også blandt almindelige amerikanske kvinder.

Ungdom og skønhed er kodet sammen

Anne Jerslev, der er professor ved institut for kommunikation ved Københavns Universitet, har ligeledes bemærket tendensen.

Hun forklarer, at ungdom og skønhed altid har været knyttet til kvinder.

- Grå hår er et udtryk for, at man er blevet ældre eller måske ovenikøbet gammel, og det har været opfattet som at miste værdi, forklarer Anne Jerslev.

Hvorfor får vi gråt hår?

Når håret bliver gråt, skyldes det, at pigmentcellerne, der ligger i bunden af hårsækkene, bliver inaktive og stopper med at lave melanin, altså pigmentet, der giver vores hår farve.

Det er genetisk og arveligt bestemt, hvornår og hvor hurtigt hårene mister farve. 

Kilde: Videnskab.dk

Anne Jerslev betragter tendensen - med at kvinder lader deres grå hår komme til syne - som et tegn på, at de har fået en større samfundsmæssig betydning.

- Kvinder og kvinders alder har trods alt fået en anden betydning, og skønhed og alder er måske mindre koblet til hinanden, end det har været tidligere, fortæller hun.

Nu lyder det, som om at tingene er sådan: ”Wow, halleluja, kvinder kan se ud på hvilken som helst måde”

Anne Jerslev, professor, Institut for Kommunikation, Københavns Universitet

Men selvom opfattelsen af, hvordan en smuk kvinde ser ud, har ændret sig, betyder det ikke, at de klassiske kvindeidealer er helt væk.

- Nu lyder det, som om at tingene er sådan: ”Wow, halleluja, kvinder kan se ud på hvilken som helst måde,” men sådan, tror jeg ikke, at det er, lyder det fra professoren.

Afstemning

Ville du farve dit hår, hvis det blev gråt?

Vil ikke kaldes ”modig”

Mette Marie Lei Lange fortæller, at hun især har fået mange komplimenter fra mandlige venner og bekendte, og at flere kvinder har kaldt hende modig, fordi hun ikke har farvet sit hår.

Hvis jeg får lyst til om fem år at farve mit hår orange, brunt eller blond igen, så gør jeg det

Mette Marie Lei Lange, influencer

Men det vil hun helst ikke kaldes.

- Der mange kvinder, der kalder mig modig, og det er jo ikke altid det, man gerne vil kaldes, når det kommer til ens udseende, men overvejende har det været meget, meget positivt, forklarer hun.

Mette Marie Lei Lange vil dog ikke tage en beslutning om, at der er helt slut med hårfarvning, men for nu får de grå hår lov til at komme frem, og så må tiden vise, om hun holder fast.

- Hvis jeg får lyst til om fem år at farve mit hår orange, brunt eller blond igen, så gør jeg det, lyder det.

Se interviewet med Mette Marie Lei Lange og Anne Jerslev i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.