Daten var gået fantastisk, men så kom beskeden: – Tror ikke, jeg kan være sammen med en med autisme

Adam Meile drømmer om en kvinde, der vil elske ham. Men hans Aspergers-diagnose har gjort det svært for ham at finde hende.

Datingprofilen havde samlet støv i noget tid, da Adam Meile pludselig fik et match med en kvinde.

Han tog kontakt til hende med det samme. Hun svarede ham, og efter en længere korrespondance aftalte de at mødes på en café.

Adam Meile var flyvende.

Han havde længe ønsket sig en kæreste, og nu var han endelig kommet i kontakt med en kvinde, han lod til at have kemi med.

Daten gik strygende, snakken flød, og Adam Meile ville gerne se hende igen.

Han skrev til hende efter daten.

Men han fik intet svar tilbage.

Efter et par ugers stilhed tikkede der en besked ind fra hende:

  1. Jeg har tænkt over det, og jeg tror ikke, jeg kan klare at være sammen med en person med autisme.

35-årige Adam Meile har Aspergers syndrom. Det er en gennemgribende udviklingsforstyrrelse inden for autismespektret. Dermed er han en af cirka 160.000 mennesker i Danmark, der har en autismediagnose.

Som en af hovedpersonerne i programmet 'Kærlighed på hjernen' får han hjælp til netop dating. En disciplin, som kan være udfordrende og fyldt med usikkerhed, når ens hjerne fungerer anderledes end de flestes.

’Ikke min type’

Adam Meile har længe søgt efter kærligheden. Han drømmer om en høj kvinde med langt hår og et naturligt udseende. Hun skal gerne hvile i sig selv og have nogle interesser, hun er passioneret omkring.

Selv har han en række særlige interesser. Det har personer med Aspergers syndrom ofte.

Adam Meile er blandt andet glad for grammofonplader, videomaskiner og veterantog. Men interessen kommer i bølger. Det er ikke hver dag, han har lyst til at beskæftige sig med dem.

Det er ikke fremmed for ham at have en kæreste. Det er bare længe siden.

Han var i et forhold med en kvinde fra Sønderjylland, da han var 23 år. Her brugte han mange weekender på at køre fra København og ned til hende.

Men distancen gjorde det til sidst for svært, og de gik fra hinanden efter tre måneder.

Siden da har Adam Meile været aktiv på datingsider og har en enkelt gang forsøgt sig med speeddating. Men det var ikke en succes.

- Kvinderne sagde bare, at jeg ikke var deres type. Jeg ved ikke, om det er, fordi jeg er nørdet, eller fordi jeg har autisme. Det præciserer de ikke, siger Adam Meile.

På overarbejde

Det er ikke kun Adam Meile, der synes, at datinglivet med Aspergers syndrom kan være svært.

En af kerneudfordringerne ved autisme er det sociale samspil og kommunikationen med andre, og det kommer for alvor til udtryk i datinglivet.

Det fortæller psykolog Ea Carøe, der i ’Kærlighed på hjernen’ hjælper Adam Meile og de andre medvirkende gennem kærlighedens labyrint.

- Ved dating er der mange verbale og nonverbale signaler, der er mange uskrevne regler, og man investerer i høj grad sig selv. Det bliver næsten ikke mere komplekst, fortæller hun.

Der er meget på spil, når man dater. Man stiller sig frem i en sårbar situation, hvor man enten bliver tilvalgt eller fravalgt. Usikkerheden kan være svær at være i – særligt når man har autisme.

- Tanker om, hvorvidt man er god nok, kan hurtigt komme til at fylde, fordi det er så sårbart, siger Ea Carøe.

Ensomheden

For Adam Meile betyder det mest at finde en kæreste, der vil elske ham, nusse ham, tage på restaurant og ud at rejse med ham.

Han savner intimiteten ved at være i et forhold. Men den behøver ikke at blive seksuel. Han har i de seneste år gået med tanker om, hvorvidt han er aseksuel.

- Jeg føler ikke noget behov for at være sammen på den måde. Sådan tror jeg faktisk, at der er mange med autisme, der har det. Jeg kender i hver fald nogle, der heller ikke virker interesserede i det, fortæller han.

For Adam Meile handler det i langt højere grad om nærvær. Men han har svært ved at finde en, der vil være nærværende. Han er samtidig bekymret for sit manglende netværk.

Han ved, at normen er, at man møder en kæreste gennem venners venner, men han har ikke så mange venner at trække på.

- Når man ikke bliver inviteret til nogen arrangementer, er det jo svært at møde nye mennesker. De venner, jeg har, har jeg mødt på internettet eller gennem min autismeklub, og mange af dem bor langt væk fra mig. Jeg har derfor haft en følelse af ensomhed, fortæller han.

Adam Meile har mange bekendte, men han har svært ved at tage skridtet og spørge, om de har lyst til at mødes. Ligesom han har svært ved at tage kontakt til kvinder, han finder tiltrækkende.

- Jeg bliver usikker på, om de nu har lyst til at bruge tid med mig. Jeg vil ikke trænge mig på, så jeg holder mig tilbage. Jeg er bange for at blive afvist. Det handler nok om mit lave selvværd, siger han.

En usikker proces

Psykolog Ea Carøe har gennem programmet hjulpet de medvirkende med at tackle de udfordringer, datinglivet bringer med sig.

Hendes bedste råd er, at man skal tage alvoren ud af det.

- Man skal se det lidt mere som en leg. Se det som noget, man skal øve sig på, ligesom med alle andre ting, man gerne vil være god til. Man skal give sig selv lov til at kaste sig ud i det, selvom man ikke helt ved, hvordan man gør, siger hun.

De erfaringer, det giver, kan man så gå hjem og analysere på, så man næste gang er klogere på, hvordan man bærer sig ad.

- Rigtig mange med autisme har en meget lav tolerance over for usikkerhed. Men man skal give sig selv lov til at være i en proces, der er usikker, siger hun.

Og det var netop den proces, Adam Meile blev udsat for i programmet.

Han er blevet konfronteret med usikkerheden – og det har givet ham en større selvtillid.

- Jeg føler mig stærkere psykisk. Jeg ved, at jeg kan klare flere ting, fortæller han.

Se 'Kærlighed på hjernen' mandag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.