GO'

Operasanger ønsker, at hans hustru snart dør og får fred

En del pårørende bliver så berørte af at se deres kære have så dårlig en livskvalitet, at de bare ønsker, at det skal stoppe, siger ekspert.

Første gang 57-årige Jesper Buhl oplevede sin hustru anderledes, end hun plejede at være, var på en køretur gennem det danske sommerland.

Med børnene på bagsædet kørte de forbi en mark med græssende får. Jesper Buhls hustru, Hanne Buhl, pegede på fårene og udbrød “Nej se, mæh”.

- Vi vidste ikke, at det var starten på vores tragedie, fortæller han i ‘Go’ aften LIVE’.

Hanne og Jesper Buhl har været gift i 29 år, og selvom han stadig ser sin hustru som sit livs kærlighed, håber han, at hun snart dør og får fred.

For Hanne Buhl har svær alzheimers - en sygdom, som cirka 50.000 andre danskere lider af. I dag er hun ikke længere den kvinde, Jesper Buhl engang forelskede sig i, og hun lider.

Derfor mener han også, at det skal være accepteret, at man ønsker komme videre og sige farvel til en af sine kære, selvom personen stadig er i live.

Jeg havde ikke lyst til at leve uden Hanne

Jesper Buhl, operasanger

Kærlighed ved første blik

Operasanger Jesper Buhl faldt pladask for sin nuværende hustru, Hanne Buhl, da de mødtes på Det Fynske Musikkonservatorium for 30 år siden.

Hanne Buhl var pianist og blev hans underviser. Selvom hun var 16 år ældre end Jesper Buhl, vidste han med det samme, at hun var hans livs kærlighed.

- Hun var ‘larger than life’ - et totalt empatisk menneske, der elskede alle, og alle elskede hende, fortæller Jesper Buhl om sin hustru.

Sammen nåede de at have mere end 25 gode år med familie og musik i centrum, før Hanne Buhl blev diagnosticeret med alzheimers.

I bogen ‘Modne mænd’ fortæller Jesper Buhl, hvor svært og voldsomt det er at se sit livs kærlighed forandre sig og forsvinde for øjnene af en selv.

Den lange begravelse

Jesper Buhl opgav sit job for at passe på sin hustru og begyndte også stille at svinde hen, selvom han kun var i starten af halvtredserne.

- Jeg fik at vide af lægen, at enten ville jeg få et meget dårligt liv eller et meget kort liv, hvis jeg ikke gjorde noget. Men jeg havde ikke lyst til at leve uden Hanne. Der var ikke et ‘mig’ og et ‘hende’, men et ‘os’, fortæller Jesper Buhl.

Det vendte, da det gik op for ham, at hans to børn og børnebørn også havde brug for en far og en morfar i den svære situation, de stod i.

- Jeg havde hovedet langt oppe i egen røv af sorg og savn. Men livet er jo ikke slut, fordi Hanne er væk, fortæller Jesper Buhl.

Hvad er Alzheimers

I Danmark lever 70-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har cirka 50.000 Alzheimers, som er en hjernesygdom, der især rammer ældre.

Den viser sig typisk med symptomer som glemsomhed og problemer med at finde ord, men også navne på nære pårørende. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, kan der også ske ændringer i følelsesliv, temperament og personlighed.  

Alzheimers kan endnu ikke helbredes, men man har medicin, der midlertidigt dæmper symptomerne.

Kilde: Alzheimers Foreningen & Videnscenter for demens

Derfor lod han sig overtale til, at hans hustru skulle indlægges på plejehjem.

En morgen, hvor Hanne Buhl kort var ved sig selv, tog han den tunge samtale med sin hustru.

- Vi sad begge med tårer trillende ned ad kinderne, mens minderne væltede frem. Så skrev Hanne under, og fem minutter senere lukkede hun i igen, fortæller han.

Og denne gang kom Hanne Buhl aldrig mentalt tilbage igen.

Professor: Flere pårørende ønsker, det skal stoppe

Jesper Buhl er ikke i tvivl om, at indlæggelsen af hans hustru var det rigtige for alle parter, og han ønsker derfor også, at hun snart får fred.

Det ønske er ikke usædvanligt i hans situation, lyder det fra Steen Hasselbalch, der er professor og forskningsleder på Nationalt Videnscenter for Demens.

- Når mennesker med demens er i slutningen af deres sygdomsforløb, oplever vi, at der er en del pårørende, som bliver så berørte af at se deres kære have så dårlig en livskvalitet, at de egentlig bare ønsker, at det skal stoppe, siger han.

Det er en kærlighedserklæring til hende at sætte hende fri og ønske hende fred

Jesper Buhl, operasanger

Det er forfærdeligt at leve med ønsket om, at ens pårørende dør, fortæller Jesper Buhl.

- Men jeg ved, hun ville have det forfærdeligt med, at vi oplevede hende sådan her. Det er en kærlighedserklæring til hende at sætte hende fri og ønske hende fred, siger han.

I dag har 57-årige Jesper Buhl sat sit livs kærlighed fri og har givet sig selv lov til at finde kærligheden igen. Han er stadig gift med Hanne Buhl, som har boet på plejehjem siden 2018, men har fået en ny kæreste, han bor med.

- Må vi nogensinde le igen? Må vi nogensinde elske igen? Jeg har forhåbentlig en del år tilbage, og jeg har meget kærlighed tilbage i mig, siger Jesper Buhl.

Se hele interviewet med Jesper Buhl i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY