Livsstil

Homoseksuel mand pryder for første gang forsiden af Playboy

Playboy er et af mange magasiner, som udkommer med mere inkluderende forsider. Det kan være Playboys renæssance, mener livsstilsekspert.

Normalt bliver man mødt med synet af letpåklædte kvinder med kaninører, når man ser på forsiden af det amerikanske magasin Playboy.

Men i den seneste udgave har kaninørerne fået en hidtil uset ejermand.

Forsiden prydes nemlig af den homoseksuelle filippinske influencer Bretman Rock. Det er første gang i magasinets historie, at en homoseksuel mand er på forsiden.

- At Playboy har en mand på forsiden, er en kæmpe ting for LGBT-miljøet, for mit brown people-miljø, og det hele er så surrealistisk, siger Bretman Rock til Playboy.

Ifølge Julia Lahme, der er livsstilsekspert og direktør i Lahme Kommunikation, træder Playboy nu ind i en aktivistisk rolle, hvor det gør sig politisk og socialt relevant.

- Hvis Playboy skal bevare sin relevans og være et medie af sin tid, som det tidligere har været, skal de være tro mod deres arv og forholde sig til den seksualitet, der er aktuel i samfundet, siger hun til TV 2.

Med den nye forside går det traditionsrige mandemagasin i sporene på magasiner som Vogue, Time Magazine og Vi Unge, som de seneste år er udkommet med forsider, der omfavner samfundets mangfoldighed.

Mænd i kjoler

I november 2020 skabte endnu en mand magasinhistorie. Her optrådte den britiske musiker Harry Styles som den første mand på forsiden af magasinet Vogue.

Det var dog ikke det faktum, at en mand var at finde på forsiden, som løb med opmærksomheden.

Styles var nemlig iført kjole, og det skabte stor debat på sociale medier.

Trods kritikken slog musikeren et slag for, at mænd og kvinder skal være frie til at klæde sig, som de ønsker.

- Når du fjerner, at "der er tøj til mænd, og at der er tøj til kvinder", når du fjerner de barrierer, har man åbnet en arena, hvor man kan lege, sagde han i interviewet med Vogue.

Magasiner skal sætte dagsordenen

I marts 2021 udkom Time Magazine for første gang med en transkønnet mand på forsiden.

Her var det skuespilleren Elliot Page, som for første gang satte ord på sin personlige rejse, siden han offentligt meldte ud, at han er transkønnet.

Det er altafgørende for magasiner, at de er toneangivende i den offentlige debat. For ellers overhaler internettet dem, siger Julia Lahme.

- Det tager lang tid at producere et månedsmagasin. Man kan ikke rapportere lige så meget, som man kan være dagsordensættende. Det fører en hel masse godt med sig for alle dem, der gerne vil se sig selv afspejlet, lyder det.

Hun tilføjer, at Playboy i lang tid ikke har formået at efterleve dogmet om at være toneangivende i debatten. Men nu kommer det efter det.

- Nu gør det sig til et magasin, der hylder sensualitet og seksualitet på hele skalaen. Det her kan være Playboys store renæssance, siger hun.

- Nogle vil få kaffen galt i halsen

Den 23-årige Bretman Rock blev berømt gennem Youtube og fik efterfølgende sit eget show på MTV.

Udover at være den første homoseksuelle mand til at pryde forsiden er han også en af de eneste mænd, som får æren af at bære de ikoniske kaninører. Det har skuespillere Ezra Miller og Paul Rudd også gjort, skriver CNN.

Men med Playboys skridt i en mere mangfoldig retning, er der også risikoen for, at nogle at kernelæserne falder fra.

- Forestil en abonnent, der er meget konservativ og føler, at han har ret til at kigge på nøgne damer, og så ligger der en flot mand foran ham. Der er nok nogle, der får kaffen galt i halsen, siger Julia Lahme.

Selvom det skulle skabe kontroverser, skal man ikke underkende værdien af forsiden. For uanset om man køber magasinet eller ej, så ser man forsiden, siger Julia Lahme.

- Det handler om repræsentation. Hvis du føler dig repræsenteret på forsiden, går du anderledes ud i verden.

Bretman Rock får ikke æren af at være den første mand på forsiden af magasinet, der har eksisteret siden 1953.

Efter Playboys stifter, Hugh Hefner, gik bort i 2017, blev han mindet på forsiden, og sidste år var den puertoricanske musiker Bad Bunny ligeledes at finde på forsiden af mandemagasinet.