Livsstil

Kastanjemænd spreder sig på sociale medier – sådan laver du din egen

Mange deler billeder af kastanjemænd, efter Netflix-serien ’Kastanjemanden’ har fået premiere. Se her, hvordan du kan skræmme dine venner med en.

Kastanjemænd bliver nok aldrig det samme, efter man har set den danske Netflix-krimiserie ’Kastanjemanden’.

Her ser man ofte nødderne med kviste som arme og ben i en uhyggelig og morderisk sammenhæng, som får en til at håbe, at man aldrig ser en kastanjemand foran sig igen.

Alligevel har mange danskere efter seriens premiere delt billeder af deres egne versioner af den dystre kastanjemand.

På Instagram er der under hashtagget #kastanjemanden lagt tæt på 1900 billeder op. Nogle er ikke af kastanjemænd, men der viser sig en overflod af de kreative kreationer, som danskerne har skabt.

En af dem, der har lavet kastanjemænd, er Denise Conradi. Og hun har ikke bare lavet én. Hun har lavet 1200.

1200 falske kastanjer

Denise Conradi er production designer og rekvisitør. Hun var i Berlin, da hendes telefon ringede. I den anden ende kom der en bestilling. Hun fik 4 dage til at lave 1200 kastanjemænd til premieren på Netflix-serien.

- Men så fandt vi ud af, at der ikke var nogen kastanjer. Så måtte jeg finde ud af, hvordan man laver en falsk kastanje, fortæller hun til TV 2.

Løsningen blev at bruge selvhærdende ler til at forme kastanjerne, og farven fandt hun med et godt gammeldags køkkenprodukt – sovsekulør.

Og med falske kastanjer smurt ind i sovsekulør skulle det næste element tilføjes – arme og ben.

- Så gjaldt det om at finde en masse pinde. Det er der, kastanjemanden kommer ind. De skal ikke være lige. Der skal være mos, blade og forskellige vinkler på pindene, forklarer Denise Conradi.

Som afslutning skulle der et par dybe, mørke øjne på kastanjemanden, som hun skabte ved at bore en pind med sovsekulør ind i "kastanjen".

Sådan laver du din egen kastanjemand

Efterårsferien står for døren, og her er traditionen hos mange familier, at man samler kastanjer ind og laver forskellige figurer af dem.

I år er der lagt op til mere uhygge end hygge, hvis man sætter sig for at lave en kastanjemand, som dem man ser i serien.

Denise Conradis råd til at lave den mest uhyggelige kastanjemand er, at man gør den rustik og anderledes. Kastanjerne og grenene skal være skæve, tørre og rå.

- De her pinde er ikke fundet ude på Instagram-engen. De er fra tjørnebusken.

Det er det rå og skæve look, som gør kastanjemændene i serien så urovækkende, forklarer hun og roser folkene bag de dystre kastanjemænd.

- De har taget et element, som alle kender og har kært. Alle har et forhold til en kastanjemand, fordi det er noget, man husker. Det er noget enormt uskyldigt, som man har gjort enormt vulgært.

Sådan laver du en kastanjemand

  1. Saml masser af kastanjer i forskellige størrelser. Det er lettest, hvis kastanjerne er friske.
  2. Stik hul i kastanjerne med en strikkepind eller en syl der, hvor tændstikkerne eller pindene skal sættes fast.
  3. Kastanjerne sættes sammen med tændstikker, så det former en menneskeskikkelse.
  4. Stik to huller i kastenjemandens hoved, så det former et par øjne. De må gerne være skæve og rå. Brug eventuelt sovsekulør til at gøre øjnene mørke.
  5. I kan putte lidt lim på enderne af tændstikkerne, inden de stikkes ind i kastanjerne. Så er kastanjemændene mere holdbare.
  6. I kan eventuelt bruge andre naturmaterialer – for eksempel frøene fra bøg, eg, hassel og ahorn som udsmykning.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og Denise Conradi

Satte kastanjemænd rundt i byen

- Hvis du finder en, har han allerede fundet dig.

Sådan står der på plakaten for Netflix-serien. Og den frygt har nogle borgere i Randers måttet leve med. For Denise Conradi er ikke den eneste, der har haft travlt med at producere kastanjemænd i flæng.

I Randers dukkede der kastanjemænd op på blandt andet trapper, elstandere og ved byens rådhus, skriver TV 2 ØSTJYLLAND.

Det var den 27-årige Anders Østergaard, som sammen med sin mor, bror og kæreste havde sat sig for at skabe uhygge i byen, hvor de lavede 36 kastanjemænd.

- Derefter gik vi rundt i byen og satte dem op. Vi synes, serien er vildt god og skræmmende, så vi tænkte, det kunne være sjovt at sætte dem op. Vi ville gerne skabe lidt uhygge, mystik og morskab i byen, siger han til mediet.

Måske skal flere danskere i efterårsferien gøre sig klar til, at der pludselig dukker en kastanjemand op, når man mindst venter det.