Chef er ligeglad med, om de ansatte holder 5 eller 10 ugers ferie
En mere frisættende ledelse, der hjælper medarbejdere til at blive chefer i deres eget liv, er fremtiden, spår erhvervspsykolog.
Forestil dig en arbejdsplads, hvor du selv bestemmer din arbejdstid, selv bestemmer længden på din ferie og barsel, og hvor der er ubegrænset antal sygedage, hvis dit barn bliver sygt.
For mange lyder det nok for godt til at være sandt, men for medarbejderne i den odenseanske it-virksomhed HR-ON er det ikke desto mindre dagligdag.
I ti år har virksomheden arbejdet med det, de selv beskriver som værdibaseret ledelse, og sammen med sine 50 medarbejdere har virksomhedsejer Ali Cevik nu udarbejdet et medarbejdermanifest, som understreger arbejdspolitikken.
- Vi har ikke brug for at kontrollere eller måle på timer. Jeg er som arbejdsgiver ligeglad med, om du holder fem eller 10 ugers ferie. Jeg har brug for medarbejdere i balance, siger Ali Cevik til Go’ aften LIVE.
Mere tilstede på hjemmefronten
For medarbejder Christian Hansen, som har et barn med autisme, er de frie rammer et nødvendigt vilkår for, at han kan varetage et fast job og at hans familie kan hænge sammen.
- Det kræver, at jeg kan være til stede på hjemmefronten i et andet omfang, end jeg ville kunne på en mere normal arbejdsplads. Det har gjort, at jeg kan koncentrere mig om at være den far, jeg gerne vil være, fortæller han.
Christian Hansens arbejdsuger ser ret forskellige ud. Der er uger, hvor han møder ind klokken otte og stempler ud igen klokken fire.
Men der er også dage, hvor han er nødt til at gå tre minutter efter, han er mødt ind, eller perioder hvor han ikke er på arbejde flere dage i streg, fordi hans barn har det skidt.
Og det blander Ali Cevik sig ikke i, så længe Christian Hansen og resten af medarbejderstaben løser deres arbejdsopgaver til tiden.
Fremtidens arbejdsmarked
Ifølge erhvervspsykolog Franz Søes-Cybulski er det langtfra alle virksomheder, der tør lægge så radikal en linje som den odenseanske it-virksomhed.
Men han er overbevist om, at vi i fremtiden kommer til at se langt mere af det.
- Coronakrisen har lært os, at mennesker har brug for at kunne være herrer i eget liv på forskellige måder, og sådan et begreb som tillid kommer til at have en meget stor betydning fremadrettet, spår Franz Søes-Cybulski.
Efter at have diskuteret emnet i årevis, tror erhvervspsykologen på, at tiden nu er moden til at tænke i andre baner og redefinere begrebet ledelse.
- Hvor man tidligere ville sige, at ledelse handler om at skabe resultater gennem andre, så kommer der mere fokus på frisættende ledelse, som hjælper mennesker til at blive chefer i deres eget liv, lyder det fra Franz Søes-Cybulski.
Frihed stiller krav til ledelsen
Selvom den høje grad af frihed under ansvar overordnet set fungerer godt hos HR-ON, så har Ali Cevik også haft ansatte, som har befundet sig bedre i mere faste rammer og efterspurgt struktur.
Og det stiller krav til ledelsen, som må have et ekstra øje på de ansatte, for hvem arbejdspolitikken ikke falder helt så naturligt.
- Det kan godt være en udfordring, hvis man har været vant til noget andet i mange år, men hvis man anerkender det, så tror jeg, at alle finder sin vej, siger Ali Cevik, som håber på, at han kan være med til at inspirere andre ledere til at tænke i nye baner.