Jeanette Ottesen leder efter en vej til sit nye liv og har måske fundet svaret
Efter en vellykket karriere skal Jeanette Ottesen til at udforske nye sider af livet. På toppen af et bjerg fandt hun noget vigtigt i sig selv.
Det var en tidlig sensommermorgen i et bjergrigt landskab.
Jeanette Ottesen havde sagt ja til at deltage i et nyt tv-program, hvor detaljerne indtil videre er tophemmelige.
Sammen med en gruppe af andre kendte danskere, skulle de vandre i det fri over flere uger.
Jeanette Ottesen sad med en kop morgenkaffe ude foran sit telt.
Bjergene lå omkring lejren og spejlede sig i hendes blå øjne, da en af de andre vandrere i gruppen kom hen til hende og spurgte om, hvordan hun egentlig havde det.
Tårerne begyndte at trille ned ad kinderne på hende.
Selv nu, hvor hun nogle måneder senere sidder i sofaen i sin lejlighed på Østerbro, bliver hun berørt, når hun skal fortælle om det.
Hun kan ikke huske, hvad hun svarede, men følelsen sidder stadigvæk dybt i hende. Lige i det øjeblik gik noget vigtigt op for Jeanette Ottesen.
Noget der har ændret hele den måde, hun skal til at leve sit nye liv på.
Det vender vi tilbage til.
I den allersidste tid af sin karriere har Jeanette Ottesen følt et behov for at give et indblik i, hvordan hun er udover at være en sportspersonlighed.
Det gør hun i den nye dokumentarserie ’Jeanette Ottesen’ på TV 2 PLAY og i den nyligt udgivne selvbiografi ’Fri’.
Indholdet i især sidstnævnte bog, har skabt en sand mediestorm mod Jeanette Ottesen i denne uge.
Den kommer vi ind på senere.
For den personlige historie bag medaljejagten rejser spørgsmålene:
Hvem er Jeanette Ottesen egentlig?
Og hvad skal der nu ske i hendes liv uden svømning?
Vil sætte sit eget punktum
Jeanette Ottesen var 16 år gammel, da hun for første gang trådte op på startskamlen til OL.
Det var her, karrieren tog sin begyndelse, og det var også her, den skulle slutte.
Efter 53 medaljer og titler som europa- og verdensmester ville hun sætte sit eget punktum i en alder af 33 år.
Men vejen til OL i Tokyo har været fyldt med udfordringer og frustrationer. Det hele begyndte med en graviditet.
Hvad der for Jeanette Ottesen skulle have været en glædelig tid, blev i stedet afløst med usikkerheden om fremtiden. På grund af graviditeten fik hun kappet båndene til Dansk Svømmeunion og dermed også sin indtægt.
For der er ikke nogen barselsordning, når man er professionel atlet.
- Der følte jeg virkelig, at jeg var blevet kasseret, at der ikke var nogen, der troede på mig. Det var svært overhovedet at være glad og glæde sig til at være mor, fordi alt faldt på gulvet, siger hun.
Efter fødslen i 2017 havde hun heller ikke længere professionelle rammer at træne under, og det gjorde det ekstra vanskeligt for hende at nå sit mål om et sidste OL.
Når hun ikke havde de fordele, der følger med at være professionel atlet, måtte hun gå egne veje.
Den første lange tids forberedelser foregik i den lokale svømmehal. Her trak hun billet som alle andre badegæster og svømmede imellem pensionister og gravide kvinder.
- Når jeg siger, at jeg vil til OL, så gør jeg, hvad der skal til. Hvad har I regnet med? At jeg selv skal klare alt fra fysioterapeut til træning til kost og vejledning, det er så sindssygt, det er så forskruet, det er så forkert, det er så respektløst.
- Alt det jeg har gjort for Danmark. Alle de medaljer jeg har vundet for Dansk Svømmeunion, alt det jeg har gjort for dem, og så viser de mig nul respekt, fordi jeg skal have et barn. Mit projekt med at kvalificere mig startede ekstremt skrøbeligt, men det lykkedes. Jeg gjorde det, og derfor kan jeg heldigvis grine af det i dag, siger hun.
Jeanette Ottesen banker i sofaen i takt med at ordene falder. Det gør hun flere gange under interviewet, når samtalen bevæger sig ind på emner, hvor hun nærer en vis bitterhed.
For på trods af en fantastisk karriere, hvor hun er kommet godt ud på den anden side, er der nogle ting i Jeanette Ottesen, der aldrig er helet.
Bogudgivelse møder massiv kritik
I de sidste år af karrieren har Jeanette Ottesen ikke været bleg for at ”pippe lidt her og der”, som hun selv beskriver det.
Hun har haft sine meninger, og dem har hun ytret.
Hun satte eksempelvis fokus på miljøet og kulturen i elitesvømning i den såkaldte ”Svømmesagen”, og hun har kritiseret den manglende barsel til kvinder i elitesport.
Efter dette interview blev lavet, er hun senest havnet i stærk modvind på bagkant af udgivelsen af sin biografi, der bærer titlen ”Fri”.
Heri afslører hun blandt andet, at hun var med til at mobbe svømmekollegaen Lotte Friis, i og med at hun grinte med de andre og ikke greb ind overfor mobningen.
I bogen og i ugens løb har Jeanette Ottesen undskyldt for mobningen – især fordi Lotte Friis stod frem og fortalte, at hun blev ked af at se mobningen udpenslet.
Jeanette Ottesen forklarer, at det været vigtigt for hende at skrive en bog, der giver læseren et indblik i de processer, der ligger bagved alle sejrene og succeserne.
En bog, hun selv kunne have haft glæde af som ung svømmer. En bog, der kunne havde forberedt hende på alle de ting, hun skulle stå igennem for at nå dertil, hvor hun står i dag.
- Det eneste, folk ser, er, at vi smiler foran kameraet, når vi har vundet. Men jeg synes, det er ekstremt vigtigt at lægge vægt på den her proces, og på hvordan vi egentlig har opnået resultater.
- Jeg sætter ekstremt meget pris på den rå ærlighed, den rå sandhed. Det skal ikke være forfinet, det skal stå skrevet, som det er, siger Jeanette Ottesen, der flere gange understreger, at det er hendes sandhed, der står i bogen, og at hun er bevidst om, at folk kan havde oplevet tingene anderledes end hende.
Hun forsøger ikke at sætte sig selv op på en piedestal, for hun indrømmer blankt, at hun har været slem nogle gange. Hun ved ikke hvorfor, men hun tror, at det var på grund af miljøet.
Det var en kombination af, at alle ville præstere deres bedste, men når de gjorde det, skulle de ikke tro, de var noget. De skulle ikke tale højt om det. Sådan oplevede Jeanette Ottesen det.
- Selv i elitesport er der jantelov. Jeg tror, det er, fordi vi ikke vil det hinanden godt nogle gange. Der er rigtig meget jalousi. Vi vil alle sammen gerne have det, som de andre har. Den succes de andre har. Specielt kvinder har meget svært ved at unde hinanden noget godt. Og det er ikke kun andre kvinder mod mig, det er også mig mod andre kvinder, siger hun.
Jeanette Ottesen er på den ene side fuldstændig bevidst om, at hun er ekstremt egoistisk, og mener, at det er i orden at være det. Men på den anden side har hun altid haft en længsel om at passe ind og blive accepteret.
- Det har virkelig været frustrerende for mig, for hvorfor kan jeg ikke bare passe ind? Hvorfor kan jeg ikke bare gøre, som der bliver sagt? Hvorfor kan jeg ikke bare slikke røv, så de andre piger kan lide mig? Hvorfor kan jeg ikke det?
- Der er en del af mig, der gerne vil passe ind i boksen, så jeg er vellidt. Men så er der også en kæmpe del af mig, der strider imod. Hvis de vil være venner med mig, må de tage mig, som jeg er, for jeg tager dem, som de er. Jeg bebrejder dem ikke, jeg dømmer dem ikke, hvorfor dømmer de mig? Hvorfor kan jeg ikke bare få lov til at være Jeanette?
Og det er noget, der fylder rigtig meget i hendes liv, forklarer Jeanette Ottesen. At hun altid har prøvet at passe ind, men at det aldrig lykkedes for hende.
Måske er det heller ikke så vigtigt længere. Tiden op til det allersidste OL lader i hvert fald til at have skubbet ved nogle ting. Noget som titlen på bogen også indikerer.
Nu er hun kommet ud på den anden side. Karrieren er slut. Nu er hun for alvor blevet helt fri, siger hun.
Der er ikke længere nogen, der vejer hende. Der er ikke nogen, der fortæller hende, hvad hun skal. Der er ikke nogen, der pisker hende og råber ad hende.
Hun er et frit menneske, der kan sige og gøre, hvad hun vil.
- Psykopattrænere, verbal mishandling og nogle gange tæt på fysisk mishandling. Det er jo ikke sundt, og det har været hårdt mentalt at blive ved med at hoppe i det forbandede vand, at komme igennem alle de her episoder i mit liv og over på den anden side. Hvordan i al verden at jeg har båret mig ad med det, det forstår jeg ikke nogle gange.
Men det har været gode lærepenge, konstaterer hun. Det har gjort hende robust, og det har lært hende, hvor hendes grænser går. Når de bliver overtrådt, så siger hun fra.
- Men den er lidt svær. Jeg er jo kommet godt ud på den anden side. Jeg har opnået ret meget, men spørgsmålet er, om jeg kunne have opnået mere, hvis jeg havde været en lille smule glad? Og måske var min krop ikke gået lige så meget i stykker.
Det har været en lang rejse for Jeanette Ottesen. Den sluttede som bekendt, lige præcis som hun havde ønsket det, lige siden hun blev gravid.
Nemlig til finalen i OL i Tokyo.
Hun sprang i vandet for sidste gang som professionel svømmer, imens millioner af mennesker fulgte med verden over i en finale ved De Olympiske Lege.
Men der slutter historien ikke.
For på vandreturen i månederne efter OL i Tokyo skete der noget med hende, som har været årsag til, at et helt nyt kapitel begynder at udfolde sig i historien om Jeanette Ottesen.
I begyndelsen af vandreturen gik hun til den. Hver dag skulle hun være den første til at nå toppen. Men langsomt gik det op for hende, at hun ikke skulle præstere noget. Det var ikke en konkurrence.
Altid har hun skullet præstere, altid har hun knoklet og kæmpet for at være den første der rørte væggen i svømmebassinet. Alt det var slut nu. Men hun var arbejdsskadet, som hun kalder det.
- Totalt arbejdsskadet, gentager hun.
Derfor var det ikke nemt at give slip. Men over nogle dage forsøgte hun at skrue ned for tempoet. Hun sakkede længere ned i gruppen, for til sidst at finde sig selv gå bagerst.
Hun tænkte rigtig meget på sin datter Billie.
Hun tænkte på sin mand Marco, der havde en stor andel i, at hun lykkedes med sit sidste OL. Han havde været hendes træner, og nu skulle de ikke arbejde sammen længere.
Hun tænkte på, hvem hun selv var, når hun ikke længere var svømmeren Jeanette. Det har hun ikke fundet svaret på endnu.
Men da Jeanette Ottesen sad og betragtede bjerglandskabet med tårer på sine kinder, gik der noget vigtigt op for hende.
Hun husker tydeligt følelsen det gav hende, da hun blev spurgt om, hvordan hun havde det.
- Hvor har jeg bare ikke været til stede i rigtig lang tid. Hvor er det fantastisk bare at sidde her og være. Ikke at tage stilling til noget, ikke at have travlt og være fysisk eller mentalt presset men bare at være og nyde. Jeg nyder bare mig selv lige nu, siger Jeanette Ottesen.
Hun sidder nedsunket og tilbagelænet i sin sofa. Noget der var utænkeligt, hvis hun havde haft en journalist på besøg i løbet af de sidste fire år.
Dengang havde hun siddet ret op og ned som et symptom på, at hun var stresset.
Vandreturen har lært hende at være til stede og nærværende i nuet.
Den har lært hende, at hun vil være mere stolt af, den hun er.
- Det kan godt være, at jeg er anderledes og siger min mening lidt for ofte, men der kommer for det meste noget godt ud af det. Det kan godt være, at jeg er det sorte får, og jeg får høvl ud af det, men jeg har det godt med det. Jeg vil tro lidt mere på den følelse, hvile lidt mere i den følelse, at det er fint nok, at jeg er, som jeg er. Jeg behøver ikke lave om på mig selv, siger Jeanette Ottesen.
I fremtiden håber hun at lave et stort karriereskifte og blive tv-vært.
Og så glæder hun sig til at få mere tid sammen med sin datter Billie.
Til december fylder hun fire år, og i stort set hele hendes levetid, har Jeanette Ottesen ikke haft det overskud til sin datter, som hun kunne have ønsket sig.
Hun har båret rundt på en konstant dårlig samvittighed, og hun var hele tiden træt.
Sådan er det at være professionel atlet, siger hun.
Men nu kan Jeanette Ottesen endelig være den mor, hun har drømt om at være. Nu kan hun være nærværende uden at tænke på noget andet.
Nu vil hun være verdensmester i disciplinen mor
- Jeg føler nogle gange, at Billie er bange for, at jeg tager væk igen.
- Hun bliver ved med at sige, ”mor kommer tilbage, ikke?”. Og jo, for fanden altså, jo, mor kommer altid tilbage Billie. Jeg kan blive helt ked af det indeni, når hun siger sådan, men det er jo bare et tegn på, at jeg har været meget væk.
Du kan se 'Jeanette Ottesen' på TV 2 PLAY.