Esben Dalgaard har uhelbredelig kræft: Vi prøver at leve i nuet

Skuespiller Esben Dalgaard opfordrer alle til at gå til lægen og få tjekket deres modermærker i tide – særligt mændene. Der er håb, lyder det.

Beskeden fra lægen var tydelig, da Esben Dalgaard fik at vide, at han igen havde modermærkekræft.

- Du skal ikke regne med at kigge ind i en lang fremtid, lød det.

Den danske skuespiller opdagede i sommer, at han havde to hævede lymfeknuder i sin lyske, og kort efter fik han konstateret modermærkekræft med spredning via blodet til ryg, mave, hals og leveren.

Det er ligesom at have været under vand og have holdt vejret

Esben Dalgaard, skuespiller

Kræften betegner lægerne uhelbredelig, men Esben Dalgaard og familien har fundet håb midt i den dystre diagnose, som han kalder det.

- Der er håb. Håbet hedder immunterapi, siger skuespilleren, der blandt andet er kendt fra TV 2s julekalender 'Tinka' og Netflix-serien 'Kastanje-manden'.

Esben Dalgaard har nemlig reageret positivt på den forholdsvis nye behandling, hvor man booster immunforsvaret, og det har været en lettelse.

- Det er lige som at have været under vand og have holdt vejret og så komme op og få vejret igen, fortæller han i 'Go' aften LIVE'.

Lever i nuet

Esben Dalgaard fik konstateret modermærkekræft i 2012, og det er den samme kræft, der nu er tilbage og har spredt sig.

- Selvfølgelig er man bange, bekymret og ked af det, og ens familie rundt om sig er det også. Så det er en svær tid, fortæller han.

Men selvom kræften fylder meget, insisterer familien på at være håbefulde, leve i nuet og glædes over hverdagsoplevelser.

Når Esben Dalgaard bliver behandlet med immunterapi, går der tre måneder, og så får han svar. Svar, der indtil videre har været positive.

- Vi forsøger at tage glæderne seriøst. Så der skal åbnes en flaske champagne, hvis der er noget at fejre, forklarer han.

Immunterapiens opfindelse

Den amerikanske forsker og immunolog James Patrick Allison foretog i 2010 et af de mest banebrydende forsøg inden for immunterapi, hvor patienter med modermærkekræft blev behandlet med et antistof, han havde udviklet. Antistoffet hindrede proteinet CTLA-4's virkning som bremse i immunsystemet, og flere af patienterne i forsøget blev efterfølgende erklæret kræftfri.

Sammen med den japanske forsker Tasuko Honjos, der har arbejdet med en anden celletype i immunforsvaret inden for immunterapiforskningen, modtog han i 2018 nobelprisen i medicin.

Immunterapi bliver i dag anvendt til at behandle flere kræfttyper som modermærkekræft, nyrekræft og lungekræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

De alvorlige samtaler

Selvom Esben Dalgaard holder fast i håbet, ved hans familie også, at når man har kræft i stadie fire, det mest alvorlige stadie, er det alvorligt.

- I starten er det en svær balance at skulle være ærlig og fortælle ungerne, sandt som det er, at det er en rigtig farlig sygdom, og at man kan dø af det, lyder det.

Især de tre måneder lange perioder mellem immunterapien, hvor han venter på svar, er svære, fortæller han.

- I starten tænkte jeg på det så meget, at jeg til sidst måtte beslutte mig for at lade være. Det kan ikke passe, at det skal fylde 95 procent af mine aktive tanker. Det går jo ikke. Så jeg blev nødt til at tage fat i mig selv og sige: "Nu stopper du".

Det nytter ikke noget hele tiden at være en jubelidiot

Esben Dalgaard, skuespiller

For det er ikke kun det "positive nu", familien lever i. De taler også om svære ting som livet og døden, forklarer Esben Dalgaard.

- Det nytter ikke noget hele tiden at være en jubelidiot, der bare er glad. Man må også tage det seriøst, når man bliver ked af det, siger han.

Få tjekket modermærker

Selvom kræften stadig bliver betegnet som uhelbredelig, føler Esben Dalgaard, at han har det bedre både fysisk og psykisk.

Der er derfor gået en form for hverdag i det igen med madpakker, lektielæsning og fuldtidsarbejde for skuespilleren, selvom han ikke ved, hvor lang tid behandlingen kan hjælpe ham.

Derfor er det også vigtigt for ham at opfordre andre, især mænd, til at gå til lægen og få tjekket deres modermærker i tide.

- Det gælder selvfølgelig for kvinderne, men det gælder også rigtig meget for mændene. For det er stadig sådan, at flest kvinder får diagnosen, men flest mænd dør af det, slutter han.

Se interviewet med Esben Dalgaard i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.