Kritik af kandidattest kun med kvinder: Jeg synes, det er en falliterklæring

Magasin opfordrer kvinder til at stemme på kvindelige byrådskandidater for at få mere ligestilling i kommunalpolitik.

Mandag lancerede magasinet ‘ALT for damerne’ en kandidattest til kommunalvalget. Men denne kandidattest skiller sig ud fra andre mediers.

Testen indeholder nemlig kun kvindelige kandidater, hvilket betyder, at uanset hvordan man svarer på testens spørgsmål, vil den foreslå en kvindelig politiker.

- Hvorfor ikke slå to fluer med et smæk og finde en, der passer til din ideologi, og så samtidig overveje ”skulle det være en kvinde”, lyder det fra Rikke Dal Støttrup, der er chefredaktør på ‘ALT for damerne’, i ’Go’ aften LIVE’.

Hun begrunder magasinets test med, at kvinder sidder på under en tredjedel af mandaterne i kommunalpolitik. Det er problematisk for ligestillingen, lyder det.

- Jeg tror, det betyder noget for de beslutninger, der bliver taget. Vi ser verden på en anden måde, og vi ser ting, som mænd ikke ser, forklarer Rikke Dal Støttrup.

Er det ligestilling at stemme efter køn?

Det er ikke alle kvinder, som synes, at det er ligestilling, at magasinet opfordrer kvinder til at stemme på en kvinde ved kommunalvalget.

Forfatter og debattør Sanne Gottlieb har selv prøvet testen, som hun kalder skuffende og opfatter som en falliterklæring.

- Jeg synes, man forenkler en problematik, som er et alvorligt problem, men jeg synes, man gør det for enkelt ved at sige: ”Fordi du er en kvinde, skal du stemme på en kvinde”. Nej, vi skal stemme på den, der kan varetage jobbet bedst, siger hun.

Kvinder i politik

I 1908 fik kvinderne stemmeret og kunne stille op til kommunale råd.

Ved kommunalvalget i 1909 stod kvinderne derfor for første gang opført på stemmesedlerne, og resultatet blev, at 127 kvinder blev valgt.

5. juni 1915 blev grundloven ændret, og som en del heraf fik kvinderne ret til både at kunne stemme og opstille til Rigsdagsvalg, nutidens folketingsvalg.

Fire kvinder blev valgt til Folketinget og fem til Landstinget ved det første Rigsdagsvalg 1918.

I dag er der 14 kvindelige borgmestre ud af 98 på landsplan, mens der er 74 kvinder valgt ind i Folketinget.

Kilde: Aarhus Universitet og ft.dk 

Og Laura Lindahl (K), der er Rådmand på Frederiksberg og genopstiller op ved kommunalvalget i november, er enig.

Hun mener ikke, at hendes køn er en grund til at stemme på hende.

- Ligestilling er ikke for mig, at der er 50 procent kvinder og 50 procent mænd. Ligestilling betyder, at der er lige muligheder, lyder hendes kritik i ‘Go’ aften LIVE’.

Vigtigt med diversitet

Men ifølge Rikke Dal Støttrup handler det ikke om, at kvinder er dygtigere politikere end mænd.

Det handler derimod om, at både mænds og kvinders interesser er repræsenteret i byrådet. At nogen sikrer, at byrummet er trygt, og at man kan komme rundt med barnevogn, forklarer hun.

Og tidligere arbejdsminister og forkvinde i Dansk Kvindesamfund, Grethe Fenger Møller, er enig.

Hun synes, at kandidattesten udelukkende med kvindelige kandidater er en god idé.

Man skulle aldrig begrunde, hvorfor man ville stemme på en mand

Grethe Fenger Møller, tidligere arbejdsminister og forkvinde i Dansk Kvindesamfund

- Jeg synes, det er vigtigt at have begge køn repræsenteret, så man får en diversitet og en rummelighed for at gøre demokratiet fuldendt, forklarer hun.

Som ung var hun selv på gaden med samme budskab som ‘ALT for damerne’, hvor hun oplevede samme debat som i dag:

Afstemning

Er det en god idé at stemme på en kvinde for at sikre bedre ligestilling i politik?

- Mændene sagde sådan: ”Du kan da ikke stemme på en kvinde, bare fordi hun er en kvinde. Du skal stemme på en kvinde, hvis hun er kvalificeret”, men man skulle aldrig begrunde, hvorfor man ville stemme på en mand, fortæller Grethe Fenger Møller.

”Stem på den bedste kandidat”

Laura Lindahl kan ikke se problemet i, at byrådene i Danmark har et overtal af mænd.

For hende handler det udelukkende om, hvad man står for og kalder det bagudskuende for mænd, hvis de ikke tænker på kvinders interesser, når de laver politik.

Sanne Gottlieb derimod erkender, at det er problematisk med den skæve kønsfordeling i politik, men hun opfordrer i stedet ‘ALT for damerne’ til at engagere kvinder i kommunalpolitik.

- Jeg synes, det gør os dummere, end vi er. Det, som jeg synes, ‘Alt for damerne’ burde, er, at få flere kvinder til at interessere sig for politik, slutter hun.

Se debatten om kandidattesten i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY