Hundetrænere afliver tre myter: Gør ikke dette med din hund til nytår
Hundetrænerne råder til, at man træner alle hunde, så de ikke udvikler angst nytårsaften. Det er lettere at forebygge end kurere, lyder det.
Når bragene fra fyrværkeriet begynder at overdøve pigekoret, og himlen lyses op i forskellige farver, ved vi alle, at vi er på vej ind i det nye år.
Men for mange hunde tilbringes aftenen rystende under sofaen.
Sådan lyder det fra Lea Nor og Tanja Benn, der begge er hundetrænere, i ‘Go’ morgen Danmark’.
- Mange hunde synes fra naturens side, at høje lyde og lysglimt er rigtig farligt, så vi skal til at tillære dem allerede nu, at det er det ikke, forklarer Lea Nor.
Hun og Tanja Benn opfordrer derfor til, at man træner sin hund til nytårsaften hele året, og ellers at man går i gang nu. Det gælder både for hvalpe, de hunde, der ikke tidligere har reageret, og de angste.
Afliver myter
Ifølge de to hundetrænere er der mange myter om, hvad man skal og ikke skal gøre med sin hund nytårsaften.
Det er eksempelvis vigtigt, at man ikke ignorerer sin hund, hvis den er bange. Støt i stedet hunden, lyder det fra hundetrænerne.
De forklarer ligeledes, at man gerne må give hunden godbidder, hvis den er bange. Det er ikke med til at forstærke angsten - tværtimod, lyder det.
- Man kan ændre hundens følelse, så der sker noget rart, når det ubehagelige kommer, siger Lea Nor.
Endeligt ønsker hun og Tanja Benn at aflive myten om, at hunden vænner sig til larmen til sidst, hvis man ikke ændrer noget nytårsaften.
- Hvis hunden gentagne gange har en traumatisk oplevelse af nytårsaften, kan det accelerere. I værste fald kan angsten sprede sig til, at hunden reagerer med angst på helt almindelige lyde og i normale situationer, lyder det fra Lea Nor.
Derfor er det vigtigt, at man træner med sin hund og vænner den til høje lyde, inden nytårsaften.
Spil nytårslyde
Man kan forberede sin hund på nytårslarmen ved, at man har en hverdag, som ikke er for stille.
Man kan sørge for at larme med bestik, gryder og pander. Derudover kan man spille ”nytårslyde” på højtaleren og langsomt vænne hunden til, at de bliver højere og højere, anbefaler Lea Nor og Tanja Benn.
Hver gang hunden hører lyden af nytår, skal man bryde ud i leg med hunden eller bombardere den med lækre godbidder.
På den måde vil hunden lære at forbinde lyden af nytår med noget godt, lyder det fra Lea Nor.
Lad hunden være i kontrol
En anden god idé er at træne søgeøvelser i en kasse med eksempelvis plastikflasker, så den vænner sig til selv at lave larm.
Det er dog vigtigt, at man ikke lokker hunden op i kassen – den skal selv bestemme tempoet, lyder det.
Det gælder generelt, når man træner larm og lyde med sin hund, at man skal lade hunden være i kontrol. Start langsomt, og beløn hunden med godbidder. Øg derefter lydintensiteten.
Hundetrænerne anbefaler, at der i perioder trænes 10 til 15 minutter. Man må dog ikke have for store forventninger til ens hund – nogle hunde bliver aldrig trygge nytårsaften, lyder det.
Se indslaget med Lea Nor og Tanja Benn i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY