Hundetrænere afliver tre myter: Gør ikke dette med din hund til nytår

Hundetrænerne råder til, at man træner alle hunde, så de ikke udvikler angst nytårsaften. Det er lettere at forebygge end kurere, lyder det.

Når bragene fra fyrværkeriet begynder at overdøve pigekoret, og himlen lyses op i forskellige farver, ved vi alle, at vi er på vej ind i det nye år.

Men for mange hunde tilbringes aftenen rystende under sofaen.

Sådan lyder det fra Lea Nor og Tanja Benn, der begge er hundetrænere, i ‘Go’ morgen Danmark’.

- Mange hunde synes fra naturens side, at høje lyde og lysglimt er rigtig farligt, så vi skal til at tillære dem allerede nu, at det er det ikke, forklarer Lea Nor.

Hun og Tanja Benn opfordrer derfor til, at man træner sin hund til nytårsaften hele året, og ellers at man går i gang nu. Det gælder både for hvalpe, de hunde, der ikke tidligere har reageret, og de angste.

Afliver myter

Ifølge de to hundetrænere er der mange myter om, hvad man skal og ikke skal gøre med sin hund nytårsaften.

Det er eksempelvis vigtigt, at man ikke ignorerer sin hund, hvis den er bange. Støt i stedet hunden, lyder det fra hundetrænerne.

De forklarer ligeledes, at man gerne må give hunden godbidder, hvis den er bange. Det er ikke med til at forstærke angsten - tværtimod, lyder det.

Hvis hunden gentagne gange har en traumatisk oplevelse af nytårsaften, kan det accelerere

Tanja Benn, professionelhundetræner, HundeTV

- Man kan ændre hundens følelse, så der sker noget rart, når det ubehagelige kommer, siger Lea Nor.

Endeligt ønsker hun og Tanja Benn at aflive myten om, at hunden vænner sig til larmen til sidst, hvis man ikke ændrer noget nytårsaften.

- Hvis hunden gentagne gange har en traumatisk oplevelse af nytårsaften, kan det accelerere. I værste fald kan angsten sprede sig til, at hunden reagerer med angst på helt almindelige lyde og i normale situationer, lyder det fra Lea Nor.

Derfor er det vigtigt, at man træner med sin hund og vænner den til høje lyde, inden nytårsaften.

Spil nytårslyde

Man kan forberede sin hund på nytårslarmen ved, at man har en hverdag, som ikke er for stille.

Man kan sørge for at larme med bestik, gryder og pander. Derudover kan man spille ”nytårslyde” på højtaleren og langsomt vænne hunden til, at de bliver højere og højere, anbefaler Lea Nor og Tanja Benn.

Hver gang hunden hører lyden af nytår, skal man bryde ud i leg med hunden eller bombardere den med lækre godbidder.

På den måde vil hunden lære at forbinde lyden af nytår med noget godt, lyder det fra Lea Nor.

Lad hunden være i kontrol

En anden god idé er at træne søgeøvelser i en kasse med eksempelvis plastikflasker, så den vænner sig til selv at lave larm.

Det er dog vigtigt, at man ikke lokker hunden op i kassen – den skal selv bestemme tempoet, lyder det.

Det gælder generelt, når man træner larm og lyde med sin hund, at man skal lade hunden være i kontrol. Start langsomt, og beløn hunden med godbidder. Øg derefter lydintensiteten.

Hundetrænerne anbefaler, at der i perioder trænes 10 til 15 minutter. Man må dog ikke have for store forventninger til ens hund – nogle hunde bliver aldrig trygge nytårsaften, lyder det.

Se indslaget med Lea Nor og Tanja Benn i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY

Otte gode råd til fyrværkerisæsonen 

  1. Hold altid hunden i snor og husk hundetegnet

    I ugerne eller dagene op til nytår er det vigtigt altid at have hunden i snor på lufteturene. Bliver der pludselig fyret krudt af, kan hunden, uanset om den er bange for fyrværkeri eller ej, blive forskrækket og løbe væk. Hvis du bor i hus med indhegnet have, så hold ekstra opsyn med hunden, så du kan hjælpe og støtte den, hvis den bliver bange.  

  2. Tag væk fra storbyens larm

    For mange hundes vedkommende kan det være bedst at komme ud af storbyen i dagene op til og på selve nytårsaften. Man kan tage i sommerhus eller booke et roligt sted via Airbnb. Nogle campingpladser har hytter, hvor der er nultolerance over for fyrværkeri, mens visse hoteller har lydtætte værelser og holder åbent for hundefamilier.  

  3. Lad ikke hunden være alene hjemme

    Sørg for, at hunden ikke er alene i dagene op til nytår, og lad absolut ikke hunden være alene hjemme på selve nytårsaften.  

  4. Angstdæmpende medicin og kosttilskud kan hjælpe

    En løsning til den særligt angste hund kan være kosttilskud eller angstdæmpende veterinærmedicin. Mange nyere produkter dæmper angst, uden hunden bliver døsig.  

  5. Introducer et helle/hule til hunden 

    Skab et trygt og dejligt område, eksempelvis en hule til hunden, hvor den kan putte sig og føle sig tryg. Introducer hunden for dens helle eller hule i god tid, så der er mulighed for at træne hunden i, at det er et sikkert sted for den. Ligger hunden i sit trygge område hele nytårsaften, så lad den endelig være der. Forsøg ikke at lokke den ud. Sæt dig i stedet på gulvet med din hund. Vær rolig, tålmodig og giv eventuelt godbidder.

  6. Sørg for at hunden får brændt krudt af

    Sørg for at din hund er blevet godt aktiveret både fysisk og mentalt i timerne op til selve nytårsaften, så den ikke er understimuleret, men i stedet veltilpas og træt på en god måde. Prioritér derfor gode, lange gåture i de lyse timer og noget god, sjov træning, hvor hunden skal bruge både snude, krop og hoved. Årets sidste gåtur med hunden kan fint ligge klokken 18.00 under Dronningens nytårstale, hvor der er ro på himlen.

  7. Skærm af for lys og lyd 

    Hold vinduerne lukkede, træk gardinerne for eller rul persiennerne ned. Skab en rolig og sikker atmosfære i det rum, hvor du og din hund er sammen. Det kan også være en god idé at tænde for tv eller radio.  

  8. Drop alle former for skældud

    Hvis hunden bliver bange og derfor tisser på gulvet, bider i gulvtæppet, ikke kan finde ro eller farer op, er det ikke fordi den er uartig, men fordi den er angst. Skæld den ikke ud. Det vil bare forstærke angsten. Afled den i stedet med godbidder, og virk selv rolig. 

Kilde: Tanja Benn og Lea Nor, HundeTV