De måtte lyve for venner og kollegaer for at holde forholdet skjult – sådan går det i dag

De primitive forhold på øen hjalp med at overskride de første grænser. 

Der er én ting, som måske adskiller Mette Løngaard og Jens Christian Harborg Jensen fra mange andre par i slutningen af 20'erne.

Det var en regel, der blev indført, da de to blev kærester.

- Man sidder ikke på telefonen, når man er kærester, siger Mette Løngaard.

- Man skal huske, hvor meget telefonen fylder i ens hverdag og putte den i lommen, siger Jens Christian Harborg Jensen.

Fundamentet for den regel blev allerede lagt i måden, de to mødte hinanden på for halvandet år siden i sommeren 2020.

I forbindelse med TV 2 PLAY-programmet 'Alene sammen' blev de nemlig isoleret i ti dage på en øde ø i den svenske natur langt væk fra 4G og mobildækning, hvor de kun havde hinandens selskab til rådighed.

De var en del af et kærlighedseksperiment, der havde til formål at undersøge, om kærligheden kunne opstå mellem to helt fremmede, når forstyrrelser som arbejde, venner, fyldte kalendere og telefoner blev pillet ud af ligningen.

Nu har otte nye singler kastet sig ud i et tilsvarende eksperiment. Alle med håb om at tage fra øen sammen med én – ligesom Mette og Jens, som i dag er 27 og 28 år, gjorde for halvandet år siden.

For i deres tilfælde virkede præmissen i den grad. Parret er nemlig stadig kærester i dag.

- Det var altafgørende, man ikke kunne skrive til en veninde og dele med hende, hvordan det gik. Det var ens instinkter, der var trådt ind, fordi man hele tiden var i det, siger Mette Løngaard og fortsætter.

- Man var bare sig selv og reagerede, som man naturligt ville have gjort uden at have andre med ind over, der kunne påvirke, siger hun.

Derfor er mobilfri kærestetid taget med hjem fra øen til deres nye fælles hus.

De er flyttet fra Vejle, hvor de begge er fra, til Esbjerg, da Jens Christian Harborg Jensen er blevet souschef i en møbelbutik i byen, og Mette Løngaard skal starte på pædagogstudiet til februar.

Og der er andet end mobilfri kærestetid, de har taget med sig som par.

Intet pres og primitive forhold

Der er flere grunde til, at de to lykkedes med at finde kærligheden.

Selvfølgelig spillede det en rolle, at de var et godt match for hinanden. Men de var også meget enige om, hvordan de skulle lære hinanden at kende og var opmærksomme på ikke at trække noget ned over hovedet på hinanden.

Det var en meget lydt ø, så når den ene skulle på toilettet, måtte den anden gå i det fjerneste hjørne

Mette Løngaard

- Vi gav det tid. Vi tog det i vores eget tempo, siger Jens Christian Harborg Jensen.

- Hvis der er noget, der kan skabes på den ø, kommer det også til at ske med den måde, det hele er skruet sammen på. Med tid, nærvær og opgaverne, man bliver stillet, skal det nok komme, siger Mette Løngaard.

De havde den fælles indstilling, at nu skulle de igennem de ti dage sammen og gøre det så hyggeligt som muligt. Det var oplevelsen, de var der for.

- Der var ingen af os, der var taget på øen med den mission, at nu skulle der scores. Hvis det skulle ske, skulle det ske af sig selv. Det eneste, vi ikke snakkede om derude, var, om vi begyndte at få en kærlig relation til hinanden, siger Mette Løngaard.

Og de to kom særligt tæt på hinanden. Forholdene på øen var nemlig ifølge de to mere primitive, end man lige fornemmede på skærmen.

Det var sommer i Danmark, da de tog afsted, men vejrforholdene på øen føltes ikke sådan, så de frøs rigtig meget.

- Samtidig med vi skulle bade i søen og gå på toilettet udenfor, var vi på en ø uden strøm, så vi havde en generator nede i hjørnet, som heller ikke kom med i fjernsynet. Så der var mange praktiske ting, som var lidt en kold oplevelse, siger Mette Løngaard og fortsætter:

- Toilettet var udenfor i et skur på en 1x1 meter. Det var en bænk med et hul i. Det var en meget lydt ø, så når den ene skulle på toilettet, måtte den anden gå i det fjerneste hjørne i modsatte ende af øen.

- Det var også en måde at overskride grænser overfor hinanden. Men det var også meget sjovt, siger hun.

Sådan er rammerne for kærlighedseksperimentet 'Alene sammen':

Kærlighedseksperimentet på TV 2 PLAY undersøger, om kærligheden mellem to fremmede kan opstå, når alle forstyrrelser fjernes. 

​Otte singler i slutningen af 20'erne er blevet sat sammen i fire par på baggrund af indgående interviews og omfattende personlighedstests.

Parrene bliver sendt ud på hver deres lille svenske ø, hvor de skal tilbringe ti dage alene sammen. Uden mobiltelefoner, kontakt til netværk eller forstyrrelser. 

Efter de ti dage skal de hver især beslutte, om de vil forlade øen alene eller sammen. 

Hemmelige kærester

Da det blev tid til at forlade øen, skulle de hver især tage stilling til, om de ville forlade øen sammen eller alene.

Her valgte både Mette Løngaard og Jens Christian Harborg Jensen, at de gerne ville forlade øen sammen, og i et rørende øjeblik fik de begge sagt, at de nok var blevet lidt forelskede i hinanden.

- Så er vi bare hinandens, og jeg har sagt til ham, at han er min nu, lød det i programmet fra Mette Løngaard, mens de forlod øen hånd i hånd.

Parret føler, at de ti dage på øen svarede til det første år i et normalt parforhold. Det betød også, at de hurtigt var klar til at flytte sammen, da de kom hjem til Danmark.

- Vi var vant til at være sammen på øen. Vi havde prøvet at bo sammen der og få det til at fungere, siger Mette Løngaard.

Og da Jens lejlighed havde stået næsten tom i tre måneder, var der ingen grund til at betale to huslejer længere – og de ville også gerne være sammen hele tiden.

Så Jens flyttede ind.

Men de kunne ikke springe direkte ud i livet som officielle kærester.

For selvom de delte hjem og var i en boble under corona-lockdown i efteråret 2020, måtte verden omkring dem ikke vide, at de havde fundet hinanden, før programmet var blevet sendt.

Og det krævede, de måtte holde deres forhold skjult i et halvt år indtil afsløringen i december 2020.

Mette og Jens' sæson af 'Alene sammen' blev sendt under coronapandemiens anden bølge, så de kunne alligevel ikke gå i biografen eller tage ud at spise, og når de var ude, havde de mundbind på, så folk ikke kunne genkende dem. Det gjorde det nemmere at skjule forholdet.

- Det var lidt barskt. Man gik og følte, man løj sine kolleger op i ansigtet, siger Mette Løngaard.

Parret blev nødt til at holde deres kærlighedsliv helt neutralt, for det var kun de nærmeste venner og familie, der vidste, hvad der var sket.

Man ville gerne råbe det ud til hele verden

Mette Løngaard

Særligt Mette Løngaards kollegaer var en stor udfordring.

Jens kørte hende ofte på arbejde i Bilka To Go, hvor hun var nødt til at snige sig ud af bilen og om til personaleindgangen. Når nogen spurgte, hvem der havde kørte hende, måtte hun lyve og sige, at det bare var en kammerat, der kunne sætte hende af på vejen.

Det samme gjaldt, når hun måtte sige nej til weekendvagter, hvis hun havde aftaler om weekendture med sin kæreste.

- Det var godt nok hårdt. Også fordi det var fedt, og man havde det så godt, så man ville gerne råbe det ud til hele verden, fortæller Mette Løngaard.

Stærkt fundament

Ud over at lade telefonerne blive i lommen, har tiden på øen også lært Mette Løngaard og Jens Christian Harborg Jensen at snakke om alt. Og det er de fortsat med.

Og så tror de, at de har haft en fordel sammenlignet med deltagere i mange andre datingprogrammer. Parrene har kun hinanden og det kamera, de skal bruge til at optage sig selv og hinanden med.

Det er den helt store IKEA-test for forholdet

Jens Christian Harborg Jensen

Der var altså intet kamerahold – og heller ingen overraskelser i forhold til, hvem hinanden var foran kameraet og bag kameraet. Og så skulle de selv dele deres tanker med kameraet.

- Det gør, at du tvinger dig selv til at tage stilling til nogle ting, når du snakker med kameraet. Det er som at skrive dagbog, for når du siger tankerne højt, hører du det også selv, siger Jens Christian Harborg Jensen

Og de kommunikationsevner, mærker de, er særligt vigtige lige nu.

De er nemlig flyttet fra Mette Løngaards lejlighed og har købt hus sammen i Esbjerg. Et hus de er ved at sætte i stand helt fra bunden med omfattende projekter som nedrivning af vægge og isolering.

- Det er den helt store IKEA-test for forholdet, siger Jens Christian Harborg Jensen.

Se otte nye singler på jagt efter kærligheden i den nye sæson af 'Alene sammen' på TV 2 PLAY.