Alene sammen

Hvad skete der egentlig i et særligt øjeblik i en hængekøje?

Under en tv-optagelse blev det hele pludselig kompliceret. Nu fortæller de begge, hvad de oplevede.

Det er en velkendt situation for mange. Og kan få de fleste på usikker grund.

Det er det særlige øjeblik, hvor to mennesker har et godt øje til hinanden, og sommerfuglene bliver svære at fange. Det øjeblik, hvor det første kys måske skal finde sted. For det kan være svært både at sende og afkode de rigtige signaler.

Det oplevede Morten Damstoft og Nanna Elkjær Nielsen fra programmet ’Alene sammen’. De to var blevet matchet gennem omfattende interviews og personlighedstest og skulle tilbringe ti dage alene sammen på en øde ø i Sverige. Her skulle de med et kamera optage sig selv og hinanden - og det tv-kamera opfangede det særlige øjeblik.

Jeg går da i panik

Nanna Elkjær

Nu forklarer Morten og Nanna, hvordan de hver især oplevede en af de komplicerede situationer, hvor det var svært at afkode hinandens signaler. Pernille Slot, som er kropssprogsekspert, hjælper med at tyde nogle af de signaler, de har sendt - ofte helt ubevidst - og de tre er ikke helt enige.

Nanna: Der er to hængekøjer ved siden af hinanden. Det er en god hængekøje og en knap så god hængekøje, og jeg lægger veto for den store, gode, flotte hængekøje. Den er lige i solen. Den var lidt lille den anden køje, og jeg siger selvfølgelig, at jeg nok skal gøre plads i min – så solidarisk som jeg er.

Morten: Nanna ligger i hængekøjen, og jeg tænker, jeg vil da også gerne ligge i solen. Jeg tænker, det kunne være hyggeligt at se, om vi begge to kunne ligge i den, og det er måske et meget godt første skridt til at komme lidt tættere på hinanden.

Kropssprogsekspert, Pernille Slot: Det er ret tydeligt, at de to allerede har nedbrudt en intim grænse ved at ligge på den måde i hængekøjen. Vi har alle en form for intimsfære, der er en armslængde. Det er kun dem, der har fortjent tillid, vi inviterer indenfor, så de har set noget adfærd over tid, der skaber tillid i deres system.

Morten: Vi har begge et ønske om, at der kan skabes en udvikling inden for noget romantisk. Nogen bliver nødt til at tage det første skridt, og der kan jeg godt lide at være manden. Hængekøjeøjeblikket er første gang, der kommer en arm om hende, hvor der er kontakt. Når vi har siddet på bænken, har man lavet det velkendte biograftrick, hvor man gaber, og så ryger der en arm bagom, men der har den hvilet på et ryglæn af en bænk.

Nanna: Det var første gang, vi lå så tæt på hinanden. Han var hurtig til at lægge sin arm om mig, så jeg ligger godt. Jeg synes det var dejligt, og det viste, at han følte sig tryg, og han havde lyst til at ligge tæt på mig. Det var en rar følelse. Det var meget naturligt.

Reaktionen minder lidt om panik, og det får jeg selv et chok over

Morten Damstoft

Morten: Det var ret godt samarbejde. Jeg tror, vi ret hurtigt når til enighed om, at hvis vi begge to skulle kunne være der, hvilket der virkede til at være en interesse for, så skulle min arm være, hvor den var.

Nanna: Han fanger min opmærksomhed, da han spørger: ”Vil du høre noget vildt?” Så jeg ligger jo og kigger på ham, og så drejer han hovedet, tager fat i min hage og læner sig ind over.

Kropssprogsekspert, Pernille Slot: Hele den måde, hun ligger på, sender et ”I am into you-signal”. Da de ligger i hængekøjen, ligger hun med forsiden hen mod ham og er helt åben. Det er den bløde side, hvor vi har vores bryst, hjerteregion og vitale organer, og det er kun noget, vi blotter, når vi er rigtig trygge.

Derudover er hele hendes hoved trukket ind mod ham. Mennesket har en tendens til at trække ansigtet frem mod ting, vi rigtig godt kan lide som babyer og kattekillinger. Hun taler med kyssetøjet fremme. Når vi løfter hagen, blotter vi struben. Det er et meget sårbart sted på vores krop, så det er kun noget, vi gør, når vi er rigtig trygge.

Morten: Jeg havde sikkert et eller andet på hjerte, jeg ville sige, men så så jeg noget på hendes hage, som jeg ville fjerne. Da jeg løfter hendes hoved og hage, kan jeg fornemme på hende, at der går et chok igennem hende, og hun trækker sig lidt.

Nanna: Jeg går da i panik. Jeg er sådan, det gør du bare ikke, for der var jeg slet ikke. Overhovedet ikke. Jeg er overvældet over, han overhovedet har lyst – og har jeg selv lyst? Eller hvad foregår der lige her?

Morten: Og jeg kan fornemme at der kommer direkte spænding og nervøsitet fra hendes side. Jeg bliver selv lidt overrasket over den situation. Mit hjerte begynder at hamrer.

Nanna: Jeg laver dobbelthagen og trækker hovedet tilbage, også fordi jeg er blokeret af hans anden arm, der holder om mig, så jeg får lavet den der flotte nærmest triblehage. Jeg prøver bare at tage ved min hage og skubbe hans hånd væk og være sådan, ”hvad har jeg på hagen”. Det var lidt akavet.

Morten: Reaktionen minder lidt om panik, og det får jeg selv et chok over.

Nanna: Jeg havde slet ikke overvejet at kysse ham. Sikke et move. En modig mand der lå ved siden af mig der.

Morten: Jeg tænkte, nu tænker hun sikkert, jeg gik efter det. Ville hun gerne have haft, jeg gjorde det? Skulle jeg havde gjort det? Hvis jeg havde prøvet, hvad var der så sket? Men der var masser af spænding og nervøsitet, der løb igennem min krop, for jeg kunne fornemme på hendes reaktion, hvad hun troede, der skulle ske.

Kropssprogsekspert, Pernille Slot: Der er et 'prove of point', når det kommer til den plet på hagen. Hans hånd bevæger sig mod hagen, før hovedet kan nå at se, at der er en sort plet. Det betyder altså, at han har besluttet sig for handlingen, inden han er i en position, hvor han kan se hendes hage.

Og så bevæger han sig nærmere hendes ansigt med snudeskaftet og mundtøjet først, hvorefter øjnene kommer tæt på. Og hvis det var den plet, han skulle have væk, så er det sjovt, ansigtet kommer så tæt på. Der passer adfærden ikke sammen med det, han siger.

Nanna: Det er da dejligt, når der er en, der vil kysse på en. Der var en form for kompliment i det. Jeg fik sagt, ”Nåå det var en myg på hagen” for at tvære lidt i det, for at det netop ikke skulle blive akavet. Det ville også være pinligt, hvis jeg faktisk havde noget på hagen på en date. Men stemningen var stadig god. Jeg husker den slet ikke som dårlig eller akavet.

Morten: Det er tydeligt at mærke på stemningen lige efter i hver fald. Der går ikke så lang tid, så rejser vi os, og så har vi begge lyst til at skulle snakke med kameraet, for jeg tror, vi begge to lige har oplevet noget, hvor vi for første gang er kommet ret tæt på hinanden, og det ligesom var en misforståelse.

Hvis jeg skal være helt ærligt, havde jeg ikke trukket mig, hvis hun havde prøvet at kysse mig

Morten Damstoft

Nanna: Jeg spørger ham senere på dagen, om han prøvede at kysse mig, og han holdt ved sin forklaring. Jeg sagde til ham efter, lad os nu se, hvad kameraet viser, men man kan jo desværre ikke se det.

Morten: Vi snakker om det senere, fordi hun nævner det. Hun spørger mig, om hun virkelig havde noget.

Nanna: Jeg ville heller ikke sende de forkerte signaler, for jeg synes jo heller ikke, han var frastødende, så det var ikke derfor, jeg afviser ham, men jeg ville gerne have lidt mere end bare den relation, vi havde på det tidspunkt, før man kysser. For mig betyder et kys, at man også godt kan lide hinanden.

Morten: Hvis jeg skal være helt ærligt, havde jeg ikke trukket mig, hvis hun havde prøvet at kysse mig, men det havde nok været skidt for hendes og mit forløb, hvis vi havde kysset der, fordi det netop var for tidligt.

Nanna: Når man kan mærke, at en anden person har lyst til at kysse på en, begynder der også tanker, om har jeg lyst til at kysse på ham, og er det gengældt. Det sætter noget i gang i hovedet og i følelserne. Det var noget positivt, det satte i gang.

Kropssprogsekspert Pernille Slot: Hun har sendt signalet om ”Jeg er klar, er det nu, du vil kysse mig? Nå, der kommer ikke nogen mund, så vender jeg hovedet væk og trækker hovedet tilbage”. Det er en dans, hvor hun har vist åbenhed. Men han var ikke klar, da hun sagde start, så hun rykker tilbage på brættet, og så rykker han frem. Det er jo det, der sker i sådan nogle first moments her.

Hannen venter på, at hunnen sender signalet til, at hannen kan gå videre. Og hunnen vil gerne have, at hannen tager initiativet.

Morten: Jeg fortryder absolut ikke, jeg gjorde det. For det har tydeligvis sat nogle tanker i gang hos hende. Jeg tror også, hvis jeg vitterligt have gået direkte efter kysset, at hun havde kysset mig igen, og så havde jeg lænet mig endnu mere over. Og det er jo tydeligt, at der kommer lidt en rutchebanetur i maven på hende. Hvis folk endeligt ikke skulle tro på mig, så er det helt fair, for jeg kan godt forstå det. Men ja. Jeg må stå fast.

Nanna: Den med en sort plet på hagen, den køber jeg bare ikke.

Se hele afsnittet med det særlige øjeblik i hængekøjen på TV 2 PLAY.