Trend på socialt medie giver nyt liv til gamle bøger
Unge deler deres boganbefalinger på Tiktok under #Booktok, og hos forhandlerne får den populære trend salgstallene på ældre bøger til at eksplodere.
Lærke Jürs, pr- og kommunikationsansvarlig hos onlineboghandleren Saxo, så undrende på listen over de bedst sælgende bøger.
Det var februar i 2021, og den amerikanske bog 'Vi var løgnere' af Emily Lockhart steg plads efter plads på bestsellerlisten.
Og det var lidt af et mysterium for Lærke Jürs. For bogen var blevet udgivet mange år før i 2015. Hun blev nysgerrig på, hvad der drev den pludselige interesse så mange år efter udgivelsen.
- Det er ret usædvanligt, at en fem år gammel young adult-titel pludselig begynder at dukke op på bestsellerlisten, siger hun til TV 2.
Hun begyndte at grave efter svar, men fandt hverken nye anmeldelser eller omtaler. Men så prøvede hun at sætte et hashtag foran den engelske titel.
- Lige pludselig havnede jeg på Tiktok, og så var det bare et ocean af læseanbefalinger og meget læselyst.
Videoer set milliarder af gange
Lærke Jürs var havnet midt i den populære trend på det sociale medie Tiktok, der kaldes #Booktok.
Her lægger primært teenagere korte videoer op, hvor der bliver anbefalet bøger. I de mere vilde tilfælde deler brugerne videoer af sig selv med tårer løbende ned ad kinderne, mens de læser.
#Booktok-videoer er i skrivende stund blevet set 37 milliarder gange på Tiktok. En af dem, der både ser med og selv deler boganbefalinger, er 13-årige Ingrid Sofie Frich.
Hun oprettede i foråret sidste år en Tiktok tilegnet boguniverset, og hvor hun før blot havde læst Harry Potter og Twilight-bøgerne, ser hendes bogreol nu helt anderledes ud.
- Det gik fra, at jeg ikke havde nogen bøger at læse, til at jeg havde 20 bøger, jeg havde købt, men ikke læst endnu, fortæller hun til TV 2.
Forlag så en tredobling af salget
Ingrid Sofie Frich får hele tiden nye anbefalinger på #Booktok, for enten får en ny bog omtale, eller også tager bevægelsen fat i en ældre bog, som det skete med 'Vi var løgnere'.
En anden bog, som var udsat for samme bølge af pludselig opmærksomhed mange år efter udgivelsen, er 'Det ender med os' af Colleen Hoover, der udkom i 2017.
Bogen udkom i Danmark hos forlaget Lindhardt & Ringhof, og her havde redaktør Julie Nellemann Jakobsen holdt godt øje med bogtrenden på Tiktok.
Hun havde ventet på, at effekten fra #Booktok ville ramme, og pludselig kunne hun se Colleen Hoover stige til vejrs i salgstallene.
- Vi kunne se, at der skete en tredobling af salget fra oktober til november måned. Vi lavede et oplag i december, som var udsolgt i begyndelsen af januar. Det har været en helt vild kurve for os og Colleen Hoover, siger hun til TV 2.
Både Saxo og Lindhardt & Ringhof holder et forretningsmæssigt tæt øje med, hvad der rykker på #Booktok, og forlagene benytter også Tiktok som salgskanal.
En ung målgruppe
Ifølge DR Medieforskning brugte 30 procent af de 15-24-årige danskere Tiktok på ugentlig basis i 2020, og 41 procent af de 9-14-årige brugte mediet på daglig eller næsten daglig basis.
Det bider man også mærke i hos Lindhardt & Ringhof.
- Lige nu er demografien ret ung. Over to tredjedele er under 20 år gamle, så det har vi også in mente, når vi kigger på det, men vi tror helt klart på, at der er potentiale til meget mere, siger Julie Nellemann Jakobsen.
Og trenden ser da også ud til at have rykket noget ved de unges læselyst. Ifølge Zetland faldt andelen af 12-19-årige danskere, der aldrig læser romaner, fra cirka 23 procent i 2010 til cirka 16 procent i 2019.
Unge deler ud af deres liv og følelser
Udbredelsen af #Booktok er heller ikke gået ubemærket forbi Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier. Hun forklarer, at Tiktok i bund og grund består af en masse forskellige nicher, som brugerne kan dykke ned i – i dette tilfælde bøger.
- Det er meget fantasy og romantik, så det er også nogle af den type bøger, som især yngre læser, forklarer hun til TV 2.
Astrid Haug tilføjer, at det også er en måde at udtrykke sin personlighed på – at man offentligt viser, at man er typen, der læser bøger.
Dertil bruger de unge #Booktok til at dele ud af deres liv og følelser.
- Nogle bruger bøgerne til at fortælle om deres eget liv og deres følelser eller reflektere følelserne i bøgerne over i deres eget liv, vurderer hun.