Min sindssygt sunde familie

Familie lever efter 5000 år gammel livsstil - dagen starter med en særlig morgenrutine

For familien handler sundhed lige så meget om psykisk velvære som om kost og motion.

Når 33-årige Fie Laumann og 40-årige Kasper Cetti Svenningsen afleverer deres søn Nord i vuggestue, har han sommetider madpakke med. Som den eneste i hele institutionen.

For den lille dreng er veganer og må ikke spise de æg og mælkeprodukter, der kan følge med i vuggestuens vegetariske frokostret.

I stedet sørger hans mor for, at han altid har et vegansk alternativ til det, de andre spiser.

- Hvis jeg kan se i madplanen, at de andre får æg, giver jeg Nord tofu med, for det ligner lidt æg, siger Fie Laumann.

Hvad er ayurvedisk livsstil

  • Ayurveda er en gammel indisk livsstil, der skal holde kroppen sund og i balance.
  • Til det anvendes der principper om både kost, motion og psykisk velvære.
  • Det er med afsæt i ayurveda, at familien står tidligt op, at de mediterer, og at de skraber tungen hver morgen.
  • Ayurveda har også indflydelse på, hvordan de indretter sit hjem og taler med hinanden.
  • De spiser også efter ayurvediske principper, og det er med afsæt i ayurveda, at de detoxer.

Kilde: ayurveda.com og samtaler med familien.

På den måde håber hun at mindske sin søns følelse af at være anderledes eller føle sig udenfor.

- Lige nu er det faktisk ikke svært. Han er så lille, at han ikke forstår ret meget af det, siger Fie Laumann.

Men hun og manden Kasper Cetti Svenningsen ved godt, at det formentlig ikke bliver ved med at være lige så nemt i fremtiden.

For familiens liv adskiller sig markant fra de fleste andres.

5000 år gammel livsstil

De følger nemlig en mere end 5000 år gammel indisk livsstil. Den hedder ayurveda og sætter både rammerne for kost, rutiner og måden, de er sammen på som familie.

Det fortæller de i progammet 'Min sindssygt sunde familie', da TV 2 møder dem i deres hjem på Amager i København. Der bor de med sønnen Nord og hveranden uge også med Kasper Cetti Svenningsens datter fra et tidligere forhold, Isolde på 11 - hun er den eneste i husstanden, der ikke lever vegansk.

Historien om familien rummer både deres rejse fra røde bøffer til tofu og fortællingen om, hvordan de midt i alt det alternative bestræber sig på at give deres børn en normal hverdag. Hvor de både får det bedste fra det etablerede samfund og fra familiens særlige livsstil.

Målet med livsstilen er et sundt liv, og midlet er at leve med krop og sind i balance.

- Sundhed er for mig at være lykkelig, siger Kasper Cetti Svenningsen, mens hans kone nikker og nipper til sin hjemmelavede veganske chailatte.

For dem er ayurveda nøglen. Men sådan har det ikke altid været.

Begyndte med stress

For at forstå, hvordan de havnede der, spoler vi ti år tilbage i tiden. Dengang havde Kasper Cetti Svenningsen endnu ikke mødt Fie Laumann, og han spiste stadig kød.

Men efter at han blev far første gang, gik han ned med stress og depression og havde det på et tidspunkt så dårligt, at han begyndte at overveje, om livet overhovedet var værd at leve.

- Og det går jo slet ikke. Specielt ikke, når man har sat et barn i verden, siger Kasper Cetti Svenningsen.

Derfor besluttede han at kæmpe sig tilbage i livet. Og det var på den rejse, at han faldt over ayurveda.

Inden sin nedtur havde han arbejdet 70 timer om ugen i sine forældres restaurant, men det liv var for hårdt for ham, og han begyndte derfor at søge andre veje.

Han havde selv overvejet at blive massør, da flere bekendte pegede ham i en lidt anden retning.

- Jeg vidste, at jeg skulle ændre mit liv, og da flere, der kender mig godt, sagde, at de kunne se mig som kropsterapeut, blev jeg nysgerrig, siger Kasper Cetti Svenningsen.

Uddannelsen til kropsterapeut mikser massage og akupressur med samtaleterapi og har et holistisk syn på krop og sundhed. Der er psyken lige så vigtig for at leve sundt, som kosten er.

Kasper Cetti Svenningsen blev fanget med det samme og begyndte på studiet i 2012.

- Det ændrede mit liv fuldstændig, siger han.

Kasper Cetti Svenningsen fortæller, hvordan han efter bare få måneder på uddannelsen automatisk var begyndt at leve plantebaseret, og at der gik under et år, før han besluttede at leve vegansk.

- Det blev en naturlig forlængelse af min uddannelse. Når jeg pludselig kunne se alle de fordelene ved at leve vegansk, blev det umuligt at lade være.

- For mig handlede det hundrede procent om sundhed, siger han.

Hvad det præcis betyder, vender vi tilbage til.

Kiggede i skabe

Det forholdt sig anderledes for Fie Laumann.

Hun er kunstner og var allerede veganer, da parret mødtes i 2018. Men i modsætning til Kasper Cetti Svenningsen fokuserede hun ikke på sundhed. Hun var derimod blevet veganer alene af hensyn til dyrene.

- Men jeg spiste primært økologisk og trænede en del, så jeg følte egentlig, at jeg levede ok sundt, siger hun.

Den opfattelse delte Kasper Cetti Svenningsen ikke.

De mødtes over Instagram, hvor Kasper Cetti Svenningsen roste Fie Laumanns kunst. Kort tid efter blev de kærester, og de havde ikke datet ret længe, før han som det første, når han kom hjem til hende, begyndte at kigge i hendes skabe.

Han tog dåser ud fra hylderne. Læste ingredienslisterne højt og stillede spørgsmålstegn ved hendes madvaner.

- Hun havde mange dåser. Der spurgte jeg bare, om hun egentlig havde set, hvor meget sukker der for eksempel var i en dåse tomatpure, og det havde hun jo ikke, siger Kasper Cetti Svenningsen og griner drillende.

Først syntes Fie Laumann, at hendes nye kærestes gennemgang af hendes køkken var fjollet, og hun grinede, når han fandt noget nyt i hendes skabe.

- "Kan man nu ikke spise det?", tænkte jeg. Det var næsten lidt grænseoverskridende, fordi jeg jo troede, at jeg spiste sundt i forvejen, og så kommer der sådan en og vil ændre det hele, siger Fie Laumann.

Men hun begyndte lige så stille at kunne se meningen med de ting, som Kasper Cetti Svenningsen sagde.

- Når han spurgte, om jeg ikke troede, at vi kunne skabe en endnu bedre smag af friske tomater, kunne jeg jo godt se, at det gav mening, siger hun.

Det helt store vendepunkt kom dog først, da parret havde kendt hinanden i et lille år.

Detox, der virker

Fie Laumann havde ellers svoret, at hun ikke ville gå med på Kasper Cetti Svenningsens udrensningskure, eller detox, som parret kalder det.

- Jeg elsker simpelthen mad alt for meget til at gå med på den. Eller det troede jeg, at jeg gjorde, siger hun og griner.

For et år inde i deres forhold lykkedes det Kasper Cetti Svenningsen at lokke sin kæreste med på en både lang og restriktiv detox. Ingen alkohol. Ingen tilsætningsstoffer. Ingen kaffe. Ingen salt. Ingen forarbejdede fødevarer. Primært friske grøntsager og en smule olie. I en måned.

- Jeg var så irriteret på ham. Og på det. Jeg syntes virkelig, at han var en røv. Maden smagte ikke af noget, og livet blev faktisk skidekedeligt, siger Fie Laumann.

Men hun holdt alligevel ved. Og på dag nummer ti skete der noget.

- Der vendte det bare. Pludselig kunne jeg mærke en helt vild energi, som jeg ikke havde oplevet før. Mit humør blev bedre, jeg sov bedre om natten. Det var bare fedt, siger Fie Laumann.

Opleves ikke som regler

Og det blev den oplevelse, der for alvor fik hende med på ayurveda, og som gjorde, at hun fra da af begyndte at leve mere og mere efter livsstilens principper.

- Det kan virke restriktivt, men jeg oplever det slet ikke som regler. Det er i virkeligheden bare at gøre det, der gør en glad, siger hun, mens Kasper Cetti Svenningsen smiler til hende og nikker.

Regler eller ej. Når man hører om en typisk morgen i parrets hverdag, er der ingen tvivl om, at deres livsstil kommer med flere rutiner end de fleste andres.

De står gerne op mellem fem og seks. Så dyrker de yoga og laver vejrtrækningsøvelser. Og en del af morgenrutinen er, at de skraber plak af tungen og skyller munden i olie. Så laver de varmt vand med citron, som de drikker, og først derefter går de i gang med morgenmaden.

- Det giver bare den bedste start på dagen. Hvis det ikke gjorde os glade, ville vi ikke gøre det, siger Kasper Cetti Svenningsen.

Parret fortæller enstemmigt, at de hver især har fundet ro i ayurveda. At de er mindre stressede end før, og at de har lært sig selv så godt at kende, at de er i stand til at stoppe op og rette op, hvis de er på vej ud i en "ubalance".

Og det behøver ikke have noget med kost at gøre.

Hvis de har svært ved at sove, kan de eksempelvis detoxe på skærme. Eller de kan holde en pause fra fester, hvis de mærker en snigende stress. Det er også en del af ayurveda.

- Og nu hvor jeg ammer, så følger jeg mere Nords rytmer, end Kaspers morgenrutiner, for det er det, der passer bedst i mit liv. Derfor ser jeg det ikke som regler, siger Fie Laumann.

Familien støtter

Parret er stille længe, da de bliver spurgt, hvad den største udfordring ved livsstilen er.

- Vi er altså ret normale, siger Fie Laumann så, og de griner lidt, før samtalen fortsætter.

De fortæller, at de for det meste bliver mødt med åbne arme, når de er ude, og at både venner og familie aldrig har haft problemer med deres måde at leve på.

- De kan måske godt tænke, at vi er lige alternative nok, men det er jo ikke sådan, at vi nægter at spise maden, hvis der er forarbejdede fødevarer i, når vi er ude, siger Fie Laumann.

Og Kasper Cetti Svenningsen byder ind.

- Vi gør os også umage for ikke at pådutte folk vores holdninger. Faktisk forklarer jeg kun mine valg, hvis folk spørger, og så er det jo ofte, fordi de gerne vil høre om det, siger han.

Parret kan ikke huske, at de har været i en eneste alvorlig konflikt på grund af deres livsstil.

Men de tænker, at den dag måske kan komme i takt med, at deres søn bliver større.

- Det er jo nyt for os at være forældre til et vegansk barn.

Forældre til en veganer

Der gik omkring et år, fra Fie Laumann var på sin første detox, til hun blev gravid med Nord.

Og selvom Kasper Cetti Svenningsens ældste datter ikke lever vegansk, var parret ikke i tvivl om, at deres søn skulle det.

- Nord er født veganer, det har aldrig været spørgsmål, siger Fie Laumann.

I de første mange måneder af Nords liv var det ikke noget, de tænkte over.

- Det ville nok have stukket mere ud, hvis vi pludselig skulle lave en masse mad, som ikke var vegansk til ham, siger Fie Laumann.

Samtidig sørger forældrene for at give Nord b12 vitaminer, som er vigtigt, når man opfostrer veganske børn. Ligesom Fie Laumann planlægger at amme ham, til han er to år, da det også er anbefalingen for veganske børn.

Og det er klogt, mener sundhedsforsker Bente Klarlund, der følger familien i programmet. Hun roser dem for deres store viden, og hun tilføjer, at de "gør det på den rigtige måde".

Faktisk var det først, da han kom i vuggestue, at familien blev konfronteret med, at de har et barn, der skal tages specielle hensyn til.

Det skyldes især, at vuggestuen ikke hver dag serverer vegansk mad, og at Nord derfor sommetider har madpakke med som supplement til vuggestuens vegetariske frokost – som det eneste barn i institutionen.

For det meste går det problemfrit, men der har allerede været episoder, hvor Nord har været frustreret over ikke at spise det samme som de andre.

- Det er jo nok en forsmag på nogle af de konflikter, der kan komme i fremtiden, siger Fie Laumann.

Men indtil videre bekymrer det hende ikke.

- Så længe, han er så lille, er det mig, der bestemmer, siger hun.

Og hvordan de skal tackle potentielt kommende konflikter, tager parret, som det kommer.

- Der vil komme et tidspunkt, hvor Nord får sin egen mening, og måske vil han i en periode sætte sig imod vores veganerpis. Men der må vi jo bare prøve at guide ham og komme det i forkøbet, så godt vi kan, siger Kasper Cetti Svenningsen.

Men de tager det roligt.

Tiden er med dem

For selvom de er forberedt på, at deres livsstil kan føre til konflikter med deres søn og den verden, der skal møde ham, har de også en tro på, at de har tidsånden på deres side.

Det bygger de blandt andet på, at de sjældnere og sjældnere oplever modstand mod vegansk mad, når de skal spise hjemme hos folk, ligesom der oftere og oftere er veganske alternativer til menuerne på Københavns restauranter.

Hans håb er, at det vil brede sig til institutioner, skoler og børnefødselsdage.

- I virkeligheden er det jo ikke andeledes, end at man i dag ikke serverer gris til en fødselsdag, hvor et barn er muslim. Eller at man undlader jordnødder, hvis der er en allergiker, siger Kasper Cetti Svenningsen.

Og han håber, at den udvikling fortætter, til Nord starter i skole.

- Til den tid kører vi måske med to typer kakao til børnefødselsdagene? Eller måske nøjes vi bare med den veganske, som alle kan drikke? Jeg tror på det, siger han.

Se 'Min sindssygt sunde familie' torsdag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.