Oscar

Stjerneinstruktør kalder dansker en af verdens bedste

Dan Lausten er nomineret i kategorien ’bedste fotografering’ for sit arbejde i filmen ’Nightmare alley’ ved søndagens Oscar-uddeling.

Når danske Dan Lausten søndag går op ad den røde løber til årets Oscar-uddeling, er det med visheden om, at han kan modtage en Oscar for sit arbejde som filmfotograf i filmen ’Nightmare alley’.

I 2018 var han nomineret for sit arbejde i filmen ‘The shape of water’, så det er anden gang han er nomineret til en Oscar-statuette.

Og den mexicanske stjerneinstruktør Guillermo del Toro, der står bag begge film, lægger ikke skjul på, at danske Dan Lausten kan noget helt særligt med lys.

- Jeg synes, han er en af verdens tre bedste. Han får det aldrig til at ligne ”filmlys”. Lyset har en helt naturlig plads, og det føles både organisk og dramatisk på samme tid. Der er intet, der føles kunstigt, selv når det er kunstigt skabt, siger instruktøren til det danske filmmedie Moovy.

Det er jeg meget glad for og meget stolt over

Dan Lausten, cinematograf

Guillermo del Toro kalder desuden Dan Laustens lysarbejde i 'Nightmare alley' for en kæmpe bedrift, og rosen får skuldrene til at falde ned, fortæller Dan Lausten til TV 2.

- Det er jeg meget glad for og meget stolt over.

Se Oscar 2022 på TV 2

I år bliver de gyldne statuetter uddelt for 94. gang. TV 2 sender Oscar-showet, der i år sendes fra Dolby Theater i Hollywood.

Danmark har flere muligheder for at vinde den prestigefyldte filmpris.

Se med fra klokken 23.15 på TV 2, når TV 2s mode- og filmeksperter klæder danskerne på til showet og viser og kommenterer de levende billeder fra den røde løber.

 

Har arbejdet sammen i 25 år

Guillermo del Toro og Dan Lausten lavede deres første film sammen i 1997, og siden har de lavet yderligere tre film sammen.

Dan Lausten fortæller, at netop Guillermo del Toros historier passer godt til det mørke udtryk, som han er god til at skabe.

- Når jeg arbejder sammen med Guillermo (del Toro, red.), så er det "the power of light". Det er en meget stor del af filmfortællingen, og noget vi begge to synes er meget, meget vigtigt og meget sjovt at lave, siger Dan Lausten.

Efter 25 års samarbejde har Dan Lausten lært meget af at arbejde sammen med Guillermo del Toro, fortæller han.

Han er meget perfektionistisk, fortæller Dan Lausten, og hele holdet bliver ved, indtil han har fået det, præcis som han vil.

Mester i lyssætning

Til Moovy forklarer Guillermo del Toro, at Dan Lausten ikke blot er en af hans bedste venner, men også kvik, kunstnerisk og enormt hurtig til at lave sit arbejde.

- Jeg stoler fuldstændig på ham, når han siger: "Kan du give mig lidt mere tid?" eller "Hvad synes du om det her?". Jeg lytter til ham, og der er ikke mange, jeg lytter til.

Og spørger man Anthony Dod Mantle, der i 2009 selv vandt en Oscar i samme kategori for sit arbejde i filmen 'Slumdog millionaire', er det med god grund, at Guillermo del Toro lytter til Dan Lausten.

- Han er en mester i lyssætning. Han ved, hvad han vil have, og han har altid stået meget stærkt for mig.

Anthony Dod Mantle kalder Dan Laustens lysarbejde for “den gamle skole”, og det kræver en stor præcision, lyder det.

Men om det er nok til at vinde en Oscar, ved han ikke.

- Det er et hårdt felt, men hans arbejde er godt nok til det, siger Anthony Dod Mantle.

Har fået mere respekt

Dan Lausten selv er enormt stolt af 'Nightmare alley', og at "det er gået op i en større enhed" med en Oscar-nominering.

Han synes selv, det er svært at sætte ord på, hvorfor, han tror, filmen er nomineret, men han fremhæver lyssætningens sammenspil med fortællingen.

Dan Lausten understreger, at man ikke skal lave film for at vinde priser, men han kan mærke, at hans seneste Oscar-nominering har haft en betydning.

- Der er kommet mere respekt fra skuespillerne, vil jeg sige. Der er mere tyngde i mine ord, siger han.

Se hele interviewet med Dan Lausten på TV 2 PLAY

Se eller gense Oscar-showet på TV 2 PLAY