Målløse håndværkere om Sofie Lindes sommerhus: - Har du købt det?
Tv-vært Sofie Linde tager seerne med ind i sit enorme byggeprojekt på Langeland. Her peger håndværkerne på de otte største opgaver, de stod over for.
Kalenderen viste juli 2021.
Adressen viste Snøde på Langeland.
Og her – midt på en tilgroet grund – slog Sofie Linde entusiastisk ud med armene:
- Tadaaa!
Mellem træerne stod tv-værtens nye sommerhus.
En over 130 år gammel "arkitektonisk perle", ifølge salgsopslaget. De fleste ville nok kalde det et håndværkertilbud.
Manglende vedligeholdelse, vejr, vind og tidens tand har nemlig efterladt 220 faldefærdige kvadratmeter.
De håndværkere, som Sofie Linde viste huset frem til, delte derfor ikke tv-værtens begejstring.
- Hold da op. Har du købt det? fik tømrer Anders Gehl Larsen fremstammet.
Sådan starter den gennemgribende renovering, som tv-værten påbegyndte sidste sommer, og som fra onsdag kan følges i TV 2-programmet 'Linde på Langeland'.
For hvad skal der til for at sætte et hus i stand, som mange ville jævne med jorden uden at blinke?
Netop det kan tømrer Anders Gehl Larsen svare på. Sammen med sin tvillingebror Philip har han været tilknyttet projektet siden begyndelsen og gjort sit bedste for at møde Sofie Lindes ønsker til huset.
- Det er et vanvittig flot hus, og man kan se, at der er brugt meget energi på at bygge det i sin tid. Det bliver et helt unikt sommerhus, så jeg har stor respekt for, at de har valgt at renovere, siger han og tilføjer med et grin:
- Men det er et enormt arbejde. Så jeg håber faktisk ikke, at nogen bliver inspireret. Man skal tænke sig om og have forståelse for, hvor dyrt og omfattende det er.
Hvor tv-værten ser vægge i smukke farver, høje paneler og charmerende detaljer fra nationalromantikken, ser han som håndværker et tag, der bør skiftes, råddent træværk og fugtige vægge. Hvad det samlet kommer til at koste, er endnu uvist, da arbejdet stadig pågår.
- Jeg har nok nogle lidt naive børneøjne på det, men jeg har bare lyst til at redde det her hus, indrømmer Sofie Linde selv i programmet.
Her kan du se billeder af huset og læse om de otte største projekter, som håndværkerne stod over for, da de ankom sidste sommer:
1. Et hullet tag
Allerede inden Anders Gehl Larsen kom ind i huset, identificerede han den første store opgave: Taget.
Vennely har et skifertag, som anses som meget fint – både på grund af dets udtryk, miljøvenlighed og holdbarhed. Men efter 130 år nærmer selv de bedste byggematerialer sig deres udløbsdato.
Udhænget var råddent, der var ingen tagrender omkring huset, og skotrenderne (det indadgående knæk i tagfladen, hvor to tagflader mødes, red.) var utætte.
- Konsekvensen var, at det regnede ind i huset, og at vandet samlede sig i kælderen, siger Anders Gehl Larsen, som i første omgang så en udskiftning som den bedste mulighed.
Et nyt tag i samme kvalitet koster dog op mod én million kroner – altså mere end husets pris. Derfor valgte Sofie Linde og hendes mand Joakim Ingversen en anden løsning:
- De valgte at bevare det, der kunne bevares, og lappe det, der kunne lappes. De ønskede, at utæthederne blev repareret, så det kunne holde tørt, siger Anders Gehl Larsen, som påpeger, at han ikke personligt stod for denne del af renoveringen.
2. Sætningsskader og fugtige vægge
- Det er sætningsskader, du har der, lød den nedslående besked fra Anders Gehl Larsen til Sofie Linde, da han gik sin allerførste runde i huset.
Han viste hende en lang revne, der slangede sig ned langs ydervæggen. Og den var ikke et enkeltstående tilfælde.
En sætningsskade opstår, når huset "sætter" sig, fordi jordbunden under huset ikke er bærende nok. Skaderne kan være mere eller mindre alvorlige, men resulterer i, at der kommer fugt i fundamentet eller væggene. Det er en murer, som kan udbedre sætningsskader, men ud fra sin erfaring kunne Anders Gehl Larsen konkludere:
- De var der i en grad, så fugten kunne trænge ind, og der var nødt til at blive gjort noget.
3. Smadrede gulve
En stor del af husets gulve var medtagede af mange års regnvand. Nogle steder var gulvbrædderne decideret brækket midt over med kig ned til kælderen.
- Træværket var helt råddent, fordi alt vandet i årenes løb er dryppet ned og har samlet sig i kælderen.
Anders Gehl Larsen vurderede, at det var omkring 75 kvadratmeter af gulvene, der skulle skiftes ud med nyt fyrretræsgulv. Særligt presserende var det i husets hjerte, hvor han og hans bror godt kunne se, at de var nødt til at bygge et solidt grundlag for det fremtidige køkken.
- Det var egentlig bare peanuts på sådan et projekt, siger han for at sætte det i perspektiv.
4. Ødelagte vinduer
Mange af Vennelys vinduer manglede glas, lukkede ikke tæt eller havde ødelagte rammer. Problemet med den slags er, at det bliver umuligt at varme huset op.
- Kan man ikke bare bestille noget termoglas og sætte i? lød Sofie Lindes forslag, men Anders Gehl Larsen måtte skuffe hende.
I stedet talte de sammen om en anden mulighed: At sætte koblede rammer på. Altså montere en ekstra vinduesramme udvendigt med et enkelt lag glas, således at der faktisk er to lag glas.
- Det er for at sikre indeklimaet, når de sætter en varmepumpe op. Uden det her glas kunne de bruge enorme mængder energi på at varme et så stort hus op, siger Anders Gehl Larsen.
De vinduer, der helt manglede glas, fik nyt, mens Sofie Linde faktisk selv ønskede at renovere de gamle rammer.
5. Kun el til en enkelt lampe
Som tømrer var det ikke Anders Gejl Larsen, der stod for arbejdet med el. Men han kunne hurtigt konstatere, at det var endnu en omfattende post.
De smukke, gamle stikkontakter flere steder i huset virkede nemlig ikke.
- Jeg kan bare sige, at det stod helt forfærdeligt til med el i huset. Der var kørt strøm til én lampe, siger Anders Gehl Larsen om situationen.
Det er langtfra nok til det behov, som de fleste moderne mennesker har.
Hvornår, der er indlagt strøm i Vennely, vides ikke. I Danmark blev strøm i private hjem først udbredt i første halvdel af 1900-tallet – altså lang tid efter, at huset er bygget.
6. Intet køkken eller badeværelse
Alle rummene i Vennely var tomme, da familien Linde Ingversen overtog. Der var altså heller intet køkken eller badeværelse, som man vist godt kan kalde essentielle dele af et hjem.
- Der var et sted, hvor vi kunne se et hul, hvor der engang har stået et toilet, siger Anders Gehl Larsen.
For Sofie Linde selv var det noget af det, som hun så allermest frem til at bygge. Hun havde nemlig allerede erhvervet sig et brugt køkken og brugt badeværelse – med toilet, badekar og håndvask – i retrostil på Den Blå Avis.
- Vi var dog nødt til at ordne taget og gulvet først, så det ikke dryppede ned, mens vi arbejdede, siger Anders Gehl Larsen.
7. Ingen varme
Med både utætte vinduer og tag virker det næsten overflødigt at tænke på opvarmning.
Men skal Sofie Linde, Joakim Ingversen og deres to børn Trine og Søs kunne regulere temperaturen i sommerhuset, er det nødvendigt med endnu en opgave på listen: At sætte en varmepumpe op.
Den kan trække energi udefra og dermed både opvarme og nedkøle huset.
8. Manglende kloakering
I de fleste huse vil man som minimum forvente, at der er kloak, så man kan tilslutte et toilet og afløb til spildevand. Men ikke i Sofie Lindes sommerhus.
- Der er lagt vand ind i huset, men ingen kloakering, forklarer Anders Gehl Larsen.
For at skabe et velfungerende kloaksystem skal der graves ud i både kælder og gennem haven for at kunne tilslutte rør til hovedledningen, der ligger ude i vejen i landsbyen.
Anders Gehl Larsen har lavet masser af store projekter i sin tid som håndværker. Alle er unikke på hver sin måde, og noget særligt ved dette var tilgangen til det:
- Jeg tror, at Sofie startede med en idé om, at der bare skulle en klat maling til. Så vi har flere gange været nødt til at forventningsafstemme projektets omfang. Når det er sagt, så er det rigtig sjovt at lave, for hun kan også godt se, at det, hun vil, sommetider er langt fra virkeligheden. Så finder vi en løsning sammen, siger Ander Gehl Larsen.
Se, hvordan Sofie Linde, Joakim Ingversen og de mange håndværkere griber opgaven an i 'Linde på Langeland' klokken 20.50 på TV 2 og TV 2 PLAY.