GO'

Lotte Friis åbner op om sårbart emne, efter hun er blevet gravid

Den tidligere svømmer vil have folk til at tænke over det, inden de spørger, hvornår andre skal have børn.

Lotte Friis var altid meget håbefuld, når hun tog en graviditetstest. Sammen med sin mand havde hun et stort ønske om at få et barn.

Men de to streger udeblev gang på gang, og det var udelukkende bekymringer, der voksede sig større i hendes mave. Var der noget galt med hende eller hendes mand?

I fertilitetsudredningen fik de stemplet ’uforklarligt barnløse’, og herfra startede to års fertilitetsbehandling.

Indtil for en uge siden har deres kamp for at få et barn været hemmelig, men på Instagram har den tidligere elitesvømmer og radiovært nu åbnet op om parrets fertilitetsbehandling.

Allerede i januar delte Lotte Friis et scanningsbillede på Instagram, men nu ønsker hun at fortælle om den lange vej til at blive gravid.

- For mig har det været vigtigt at kunne sige det højt, fordi der er så mange, der gennemgår det her, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Hårdt for parforholdet

For mere end to år siden begyndte Lotte Friis og hendes mand, Christoffer Schnack Ringø, i fertilitetsbehandling. En behandling fyldt med hormonindsprøjtninger, ægudtagninger og krydsede fingre.

- Hele det forløb er ekstremt hårdt, når man som os bare gerne vil have en baby, man kan passe på og være forældre for, fortæller hun.

Nogle dage skændtes parret helt vildt, og andre dage krammede de eller diskuterede. For selvom Lotte Friis og hendes mand gennemgik det samme, følte og reagerede de ikke ens.

Derfor lavede de også nogle regler, så parforholdet ikke gik i stykker undervejs.

- På et tidspunkt kiggede vi hinanden i øjnene og aftalte, at vi bliver nødt til at sige, når vi har nogle bekymringer eller gennemgår et eller andet, forklarer hun.

Stop med at spørge

Graviditet lykkes ikke for op mod hver fjerde kvinde eller par, der ønsker sig et barn ad naturlig vej.

Ifølge Vidensråd for Forebyggelse oplever 16-26 procent af alle kvinder og par, der har forsøgt at få et barn, ufrivillig barnløshed enten i én eller flere perioder af deres liv.

Og selvom der de seneste år har været mere fokus på problemet, oplevede Lotte Friis det stadig som et tabu, og noget folk ikke snakker højt om.

- Jeg følte stadig, at det var en lille smule tabubelagt, og det synes jeg ikke, at det skal være. Der er nogle, der skal have hjælp, og det synes jeg er i orden, og det er det generelt i livet, at vi mennesker måske er for dårlige til at sige, at vi får hjælp, lyder det.

Lotte Friis og hendes mand valgte selv at holde det hemmeligt, at de var i fertilitetsbehandling, for ikke at lægge for meget pres på sig selv.

Vi har været nogle af de heldige. Vi har kun ”døjet” med det her i to år

Lotte Friis, radiovært og tidligere elitesvømmer

Men det var svært, når folk i deres omgangskreds spurgte, hvornår de skulle have børn, og det gjorde ondt.

- Spørgsmålet kommer ofte fra folk, som ikke er vores nærmeste - folk, som er nysgerrige, og som jeg ikke har lyst til at dele med, at jeg er i fertilitetsbehandling. Man skal tænke over, hvem det er, man stiller det her spørgsmål til, og hvem man stiller dem for, lyder det fra Lotte Friis i 'Go' morgen Danmark'.

Positive reaktioner

Til juli skal Lotte Friis efter planen være mor.

Siden hun åbnede op om sin fertilitetsbehandling, har hun fået mange positive kommentarer, og mange har delt deres historier med hende.

Både dem, det er lykkedes for, og dem, det ikke er lykkedes for, fortæller hun.

- Vi har været nogle af de heldige. Vi har kun ”døjet” med det her i to år. Der er mange, der har skrevet om, at der er gået fem år, otte år eller ti år, før det er lykkedes dem, og andre har skrevet, at de har givet op og adopteret og fået deres drømmefamilie på en anden måde.

Se interviewet med Lotte Friis i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.