Først til verdens ende

Tv-program måtte afbrydes i 11 dage: - Hele programmets eksistens var på spil

Tv-holdet bag 'Først til verdens ende' måtte bryde et helt grundlæggende princip af hensyn til sikkerheden.

De vidste, at risikoen var der. Men de vidste ikke, at de ville blive ramt så hårdt. Og så pludseligt.

Sådan siger producenten bag ‘Først til verdens ende’ om de dage i efteråret, hvor coronapandemien pludselig indhentede dem på rejsen rundt i Europa.

Men i virkeligheden var situationen langt mere dramatisk og kritisk, end det fremgår af afsnittet, som løb over skærmen mandag aften.

På et halvt døgn fik produktionen nemlig hele tre "ubehagelige opkald" om positive coronatests. Og på få timer måtte der derfor tages afgørende og drastiske beslutninger, som ingen var forberedt på hjemmefra.

Alt sammen med en tanke lurende i baghovedet. For fandt produktionen ikke en brugbar nødløsning, kunne de blive nødt til at afblæse resten af rejsen og tage hjem.

Denne artikel tager dig bagom de hektiske dage i 'Først til verdens ende', der endte med at vende konkurrencen på hovedet.

Sådan forsøgte 'Først til verdens ende' at undgå corona

Hjemmefra var ruten tilrettelagt efter alle de forholdsregler, der kunne mindske risikoen for smitte. 

Frem for at rejse mod et fjernt land på den anden side af Jorden som i programmets første sæson, var rejsen indskrænket til Europa. Netop på grund af coronapandemien. 

Derudover opererede tv-holdet med en række interne restriktioner. For eksempel blev alle hold kviktestet, inden de mødtes i hvert checkpoint. De skulle også holde afstand til hinanden og bruge mundbind i givne situationer.

Sidst men ikke mindst fulgte produktionen smitteudviklingen og restriktionerne nøje i de lande, de og deltagerne skulle igennem på rejsen, lyder det fra Kristian Farcin-Leth, der er administrerende direktør i Strong Productions, som producerer først 'Først til verdens ende' for TV 2. 

En uforudsigelig verden

Ved afrejsen i efteråret 2021 så coronasituationen bedre ud, end den havde gjort længe.

Vaccineudrulningen var i fuld gang i Danmark, og det tegnede lyst for de første etaper i 'Først til verdens ende', som sendte deltagerne mod Europas nordligste punkt, Nordkap.

- I Norge, Sverige og Finland var restriktionerne stort set væk på det her tidspunkt, husker Kristian Farcin-Leth, der til daglig er administrerende direktør i Strong Productions, som producerer først 'Først til verdens ende' for TV 2.

Han var med på selve rejsen og fungerede som den ene af to producenter på programmet, da smittetallene – særligt i Østeuropa – begyndte at stige drastisk.

Det skete efter de første to etaper, knapt en tredjedel inde i ræset.

Det betød også, at deltagerne og produktionen skulle have lavet flere pcr-test, for at de kunne krydse landegrænserne.

Og da de på tredje etape skulle rejse gennem Tyrkiet, begyndte det at gå galt. For det var ikke kun ét hold, der fik et positivt testsvar retur.

At rejse på trods

I udgangspunktet var tanken, at det højst sandsynligt ville føre til et exit fra 'Først til verdens ende', hvis et hold blev smittet med corona.

Men da det pludselig skete for en af brødrene på blåt hold, satte det gang i mange tanker for produktionen.

Det var skrøbeligt at fortsætte resten af konkurrencen kun med tre hold. For rigtig meget kunne gå galt på rutens resterende 12.000 kilometer.

Derudover syntes de, at det var en kedelig og unfair måde at sende folk ud af programmet på.

- Især i et program hvor vi rejser på trods, siger Kristian Farcin-Leth.

Sådan er reglerne i 'Først til verdens ende'

I 'Først til verdens ende' dyster de medvirkende om at komme først til rejsens ende uden at tage et eneste fly – og uden at have egen mobiltelefon med i lommen.

Med sig har de kun de 16.000 kroner, som rejsen ville koste i flybilletter.

For det beløb skal de tilbagelægge mere end 20.000 kilometer, fordelt over syv etaper.

En etape strækker sig fra et checkpoint til et andet. 

Deltagerne forlader et checkpoint og rejser mod det næste i samme rækkefølge, som de tjekkede ind. Og med det forspring i tid, som de tjekkede ind med.

Først når parrene skal forlade et chekpoint, får de at vide, hvor næste destination ligger. Dermed har de altså ikke mulighed for at forberede noget til næste etape. 

Præmien for at nå først frem til måldestinationen er 250.000 kroner.

Produktionen ville langt hellere fortælle en historie, der var mere i tråd med virkeligheden. At efter en omgang corona, så kom man tilbage igen.

Og da det første positive resultat kom, stod det da også hurtigt klart, at den smittede deltager ikke var alvorligt syg.

Derfor handlede alt mest om praktikken: Hvor kunne blåt hold isoleres? Og kunne konkurrencen holde til en pause på 10 til 14 dage, mens de ventede på dem?

Men de var ikke nået langt i overvejelserne, før situationen pludselig eskalerede.

Hang i en tynd tråd

Selv befandt Kristian Farcin-Leth sig i Georgiens hovedstad, Tbilisi, i de afgørende dage. Det var måldestinationen for programmets tredje etape, som de fire tilbageværende hold alle rejste imod.

Han var nemlig en del af tv-produktionens såkaldte 'hovedkvarter' – en enhed, der i løbet af ræset rejser et stop længere fremme end deltagerne, for at kunne tage imod dem ved næste checkpoint.

Her begyndte det at blive hele programmets eksistens, der var på spil

Kristian Farcin-Leth

Og faktisk havde Kristian Farcin-Leth og hans kollega netop bestilt en bid mad på en restaurant, fordi de var nødt til at spise noget indimellem alt den praktiske koordinering. Men inden maden nåede at komme, ramte kaosset.

For her fik de meldingen om, at en af tvillingerne på gult hold også var smittet.

"Godt, vi skal ikke have mad," var Kristian Farcin-Leths første tanke.

Han og kollegaen skulle skynde sig tilbage til deres lejlighed og finde en nødløsning. For som han siger:

- Her begyndte det at blive hele programmets eksistens, der var på spil.

Forhindret i at fortsætte

Herefter blev situationen yderligere tilspidset, da endnu et opkald kort gjorde det klart, at holdets danske location manager på hovedkvarteret i Georgien også blev testet positiv.

Derfor kunne hele hjertet af produktionen potentielt også være smittet.

- Så det kom virkelig på en perlerække. Hvis man skulle se lyst på det, så havde vi "den perfekte storm", hvor både vores hovedkvarter og to hold samtidigt blev ramt af corona. Det gjorde, at vi var så immobile, at vi simpelthen ikke kunne fortsætte, siger Kristian Farcin-Leth.

Smittetilfældet i hovedkvarteret betød, at alle måtte isoleres på hver sit hotelværelse, bortset fra den ledelsesgruppe på tre mennesker, som Kristian Farcin-Leth var en del af.

De blev nødt til at være samlet i en lejlighed for at kunne træffe de hurtige beslutninger.

Og der sad de så, tre mennesker i Tbilisi – udstyret med kopnudler og cola – og skulle finde på en meget hurtig redning af denne sæsons 'Først til verdens ende'.

Men der gik kun et par timer, før de havde en plan.

Inspireret af Tour de France

Produktionen valgte nemlig at sammenligne 'Først til verdens ende' med andre etapeløb, eksempelvis cykelløbet Tour de France.

Her er det almindelig procedure, at en etape kan neutraliseres, for eksempel på grund af ekstreme vejrforhold eller ubehagelige massestyrt.

De dage indebar en stor usikkerhed for de smittede hele vejen igennem, og dermed også for os

Kristian Farcin-Leth

Og da først den sammenligning kom på tale, stod det hurtigt klart, at det kunne løse problemerne.

For hvis den igangværende tredje etape blev neutraliseret, og fjerde etape udgik, så ville det give de tilbageværende fire hold mulighed for at være med i ræset igen til rejsens sidste halvdel.

- Det føltes som det bedste alternativ. Alle vores medvirkende havde jo dybereliggende årsager til, at de gerne ville på den her rejse. Og de var jo langt i deres processer om at finde ind til hinanden, så at skulle afbryde dem i det havde været helt heartbreaking, siger Kristian Farcin-Leth.

Planen krævede dog en ganske stor omrokering – og en god portion is i maven.

For de to smittede deltagere og deres brødre skulle begge kunne fremvise en negativ test efter ti dages isolation i Tyrkiet. Ellers kunne de ikke fortsætte.

Derfor var der ikke andet at gøre end at afbryde ræset og håbe på det bedste.

Måtte bryde grundlæggende princip

Imens måtte Kristian Farcin-Leth og hans kollegaer dog tage drastiske beslutninger for alle andre involverede.

I tilfælde af at smitten ville brede sig internt, blev så mange som muligt fra produktionen sendt hjem til Danmark. For skete det uheldige, at de også var smittet, var det trods alt bedre at være i Danmark frem for i Tyrkiet.

Men anderledes blev det for de to usmittede hold.

- Vi ville ikke ødelægge hele den grundfornemmelse, de havde i kroppen af, at de var afsted, siger Kristian Farcin-Leth.

Derfor blev de – helt imod programmets principper – afbrudt på tredje etape og fløjet til Rom uden at vide, hvorfra rejsen ville fortsætte.

- Men der var sikkerheden trods alt alligevel vigtigere. Vi kunne ikke risikere, at de blev smittet i Østeuropa, siger Kristian Farcin-Leth.

I alt endte afbrydelsen med at vare 11 nervepirrende dage.

- De dage indebar en stor usikkerhed for de smittede hele vejen igennem, og dermed også for os. Vi kunne jo godt holde pause og vente på dem, men hvad nu hvis de var blevet meget syge eller blev ved med at teste positiv? siger Kristian Farcin-Leth.

Da det afgørende test-øjeblik kom, tilsmilede lykken dog for en gangs skyld holdet bag dette års 'Først til verdens ende'.

Den sværeste omgang tv

De to smittede deltagere og alle omkring dem testede negativt. Samtidig var ingen andre fra produktionen blevet syge i mellemtiden.

Dermed kunne konkurrencen – mod alle odds – genoptages fra den syditalienske by, Amalfi.

Når Kristian Farcin-Leth i dag ser tilbage på de dage i efteråret 2021, ville han ikke have truffet nogen andre beslutninger, end de gjorde.

Han lægger dog heller ikke skjul på, at det er den sværeste omgang tv, han nogensinde har lavet.

- Men det er nok også det, jeg er allermest stolt af. Fordi det hold og de medvirkende, der var med på den her tur, ville bare ikke lade sig kue. Det blev sådan en trodsreaktion: at det her skulle vi simpelthen lykkes med, siger han.

Samtidig er han ikke i tvivl om, hvad der ville have gjort allermest ondt, hvis de havde været nødsaget til at lukke produktionen ned.

- Det største tab havde været, hvis alle vores medvirkende ikke kom på den personlige rejse, som de alle så inderligt havde brug for, siger han.

Se 'Først til verdens ende' mandag klokken 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY.