GO'

Her er de gode råd til konfirmationstalen

Martin Fehr Therkildsen råder til, at man deler konfirmationstalen ind i tre faser.

Piger i hvide kjoler og drenge i jakkesæt. Det er højtid for konfirmationer i Danmark.

Unge mennesker træder ind i de voksnes rækker, og der er tradition for, at forældrene i den forbindelse giver deres børn nogle ord med på vejen.

Og konfirmationstalen er særlig, mener retoriker og projektleder i Røst, Martin Fehr Therkildsen.

- Det er et særligt tidspunkt at holde en tale for et menneske. Det er teenageårene, der er hormoner, det er skørt, og man er stadig ved at finde ud af, hvem man er som menneske, og der skal forældrene så holde en tale, forklarer han i ’Go’ morgen Danmark’.

I 2016 analyserede Martin Fehr Therkildsen 27 konfirmationstaler i forbindelse med sit speciale.

Her fandt han ud af, at især gode råd som ”livet har op- og nedture” og en personkarakteristik af konfirmanden går igen i talerne.

Men selvom konfirmationstalerne er en ret fasttømret genre, forstår Martin Fehr Therkildsen godt, at den kan gøre mange forældre nervøse. Derfor har han samlet en række råd til, hvordan man skriver og fremfører talen.

Hold dig fra fødselsbeskrivelser

Martin Fehr Therkildsen fremhæver, at talen skal handle om konfirmanden.

Alligevel har der været lange fortællinger om, hvordan konfirmandens forældre mødte hinanden, og hvordan konfirmanden kom til verden, i de taler, han har læst.

Men man skal holde sig fra de detaljerede fødselsbeskrivelser og de helt pinlige historier.

Både for konfirmandens og gæsternes skyld, lyder det.

Er det med respekt for mit barn?

Martin Fehr Therkildsen, projektleder i Røst

Hvor meget må man tage med?

- Det er godt at spørge sig selv: ”Siger jeg det her primært for at gøre det morsomt for de andre gæster, eller er det med respekt for mit barn?”. Der vil jeg klart sige, at man skal hælde mod det sidste.

Sådan skriver du en tale

Martin Fehr Therkildsen råder i stedet til, at man deler konfirmationstalen ind i tre faser.

Først skal man finde inspiration til indholdet, så skal man skrive talen, og sidst skal man holde talen. Han har samlet råd til de tre faser nedenfor.

Tre trin til en god konfirmationstale

  1. Indholdet

    Martin Fehr Therkildsen råder til, at man ikke sætter sig foran computeren som det første.  

    I stedet råder han til, at man kigger i gamle fotoalbums, snakker med barnets anden forælder eller går en tur med en notesblok og får inspiration.  

    - Find nogle gode historier, nogle detaljer, nogle beskrivelser, som giver mening i forhold til, hvilket barn, det er, der skal konfirmeres, lyder det.  

    Når man har lavet sin brainstorm, vil man stå tilbage med en lang liste, og den skal man så sortere i.  

  2. Skrivefasen

    Når man har fundet ud af, hvad man gerne vil sige i talen, skal man sætte sig ned foran computeren. 

    For det er vigtigt, at man får skrevet ned, hvad man gerne vil sige, lyder det.  

    - Det er godt at have et manuskript og noget at støtte sig til. De der freestyle-taler på bagsiden af en serviet, det er konfirmationen for vigtig til.  

    Når første udkast er skrevet, kan man begynde at lege med sproget for at gøre talen endnu bedre, forslår Martin Fehr Therkildsen. 

    - I stedet for bare at sige, at ”livet vil have op- og nedture”, så har jeg læst nogle, der siger: ”Der er dage med fuld sol, men der vil også være dage med tung regn”. Det er måske en lidt simpel metafor, men den virker.  

  3. Fremførslen

    Når du har slået på glasset, er det først og fremmest vigtigt at have is i maven. Martin Fehr Therkildsen foreslår, at man tæller til fem inde i hovedet.  

    - Vent til at folk er stille, og der er ro på. Den pause vil for dig føles akavet lang, men for gæsterne føles det rigtig dejligt. 

    Mens du venter på ro, er det vigtigt, at du åbner brystet og skubber skuldrene tilbage. Herefter handler det om at kigge på gæsterne og konfirmanden, mens du taler, selvom du har et manuskript.  

    Hvor lang skal den maksimum være, sådan en tale? 

    - Jeg vil sige maksimum ti minutter, og det er også til den lange side.