Dag og nat

Skriget var det smukkeste i verden - og så fik hun den lykkeligste besked

Tvillinger med forskellig fødselsdato, en mand, der ikke nåede med til fødslen, og bristede drømme om en naturlig fødsel.

Medierne har den seneste tid fortalt om kvinder, der føder alene, og både jordemødre og overlæger, der siger op af frygt for, at travlheden vil koste liv.

I årevis har personalet på fødegangene råbt op om kritisable og farlige forhold på afdelingerne. Og i starten af maj i år landede en politisk aftale, der skulle sikre bedre forhold for de gravide, fødende og jordemødrene.

Men hvordan er det at føde børn i et så presset sundhedsvæsen?

Vi har talt med 12 kvinder om deres både gode og dårlige oplevelse med at føde på danske hospitaler.

Fødselsberetningerne er kvindernes egne, og de er ikke efterprøvet journalistisk. Vi har redigeret for længde og forståelighed.

Fik kejsersnit efter 38 timer

Michelle Vang

Fødte: 6. maj 2021 klokken 05.05

"Efter at have været i fødsel i 38 timer sagde jordemoderen og lægerne, at de blev nød til at lave et kejsersnit. Jeg begyndte at stortude og blev møgbange. For jeg vidste, at det betød, at jeg skulle under kniven, og jeg er virkelig bange for operationer.

Under selve kejsersnittet lå jeg og kastede op i stride strømme, da jeg blev allergisk over for den smertestillende. Jeg rystede over hele kroppen og tudede. Jeg blev bedøvet fra halsen og ned, da jeg ikke kunne bedøves på den almindelige måde. Det betød, at jeg først holdt min pige på opvågningen, og det er jeg enormt ked af i dag."

Søndag aften klokken 20.00 og altid på TV 2 PLAY kan du se 'Dag og nat', der følger en fiktiv travl fødeafdeling

Akut moderkageløsning

Mie Langer Christensen

Fødte: 28. april 2021

"I uge 36 gik fødslen helt naturligt i gang, og jeg blev sendt hjem og skulle vente på regelmæssige veer. Dagen efter sendte jeg min kæreste afsted på job, for veerne var gået lidt i stå, og han skulle overrække et lederkursusdiplom. Sidst på eftermiddagen fik jeg voldsomt ondt. Jeg ringede til min kæreste, som sagde, at jeg skulle springe i en taxa mod Skejby. Han var cirka en time væk. Helt klamtsvedende kom jeg ind på en undersøgelsesstue, og efter få sekunder kom en overlæge ind. Jeg skulle have kejsersnit med det samme.

Min kæreste var stadigvæk på vej, men han lå på højtaler på min mave, mens læger og sygeplejersker løb ned af gangene med mig mod operationsstuen. 12 minutter efter min ankomst var Valdemar forløst. Jeg havde fået akut moderkageløsning. Kort efter ankom far. Historien endte lykkeligt, og I mit tilfælde var sygehusvæsnet et apparat, der fungerede, da det skulle."

Tvillinger med forskellige fødselsdatoer

Marie Bojesen

Fødte: 18. og 19. juni 2020

"Mine tvillingdrenge blev født i uge 35, hvilket er to uger før planlagt igangsættelse. Fødslen skred fremad, som den skulle, og klokken 23.50 kom tvilling 1, Konrad, til verden. En halv time senere er tvilling 2, Emil, næsten født, men navlesnoren kommer i klemme. Jeg bliver lagt i fuld narkose, og han ender med at blive taget ved akut kejsersnit klokken 00.40.

Jeg var jo i fuld narkose, så jeg mødte først drengene nogle timer senere, hvor vi alle fire blev forenet på neonantal. Og det er her, at jeg møder Emil for første gang. Det er netop det møde, mødet med vores to små drenge, der står stærkest fra fødslen. Det var helt magisk at se dem ligge der sammen, præcis som de havde gjort det inde i maven. Og alle havde det godt. Så Emil og Konrad endte med at få hver deres fødselsdag, og de er født på to forskellige måder. Men de ligner hinanden på en prik i dag, og de har en fest i hinandens selskab."

Fødte stående og tog selv imod

Sarah Dahl Staalhøj

Fødte: 14. december 2021

"I min fødsel kom jeg igennem alle følelser. Jeg var utålmodig, og jeg ramte muren på et tidspunkt, men det, der står stærkest, er pressefasen. Her bad jordemoderen mig om at komme op og stå. Herefter forandres alt. Jeg skulle nok bare have stået op noget før. Smerterne ændrede sig med det samme til at være udholdelige, og jeg fik lov at presse.

Allerede efter første pres kom hovedet til syne, og der blev lagt en pude under mig. Jordemoderen bad min kæreste tage mig i hænderne, så han kunne presse med mig, og et par pres efter føder jeg lille Samuel stående. Jeg tog selv imod ham, og det er den vildeste powerfølelse."

Kom ud grå og livløs

Trine Dirksen

Fødte: 9. maj 2021

"Min stue blev midt i fødslen pludselig meget hurtigt fuld af diverse fagfolk i kitler, som vi aldrig nåede at blive introduceret til. De fandt ud af, at min søn vendte med numsen nedad og var på vej ud. Vi fik fem minutter til at få vores søn ud, ellers ville han blive taget ved kejsersnit. Det lykkedes på det femte minut, og han kom ud grå og livløs. Med ro i maven fortalte jeg min kæreste, at vores søn bare skulle have lidt hjælp til luft, men aldrig før har jeg følt mig så magtesløs.

Han kom til sig selv og gav et skrig. Jeg fødte i en tordenstorm, stående, uden smertestillende og med min kæreste trofast og modig ved min side. Lynene sprang henover himlen, og det var en helt ny verden, vi skulle til at være i som en familie."

Grinede så vandet gik

Diana Brynja Brynjarsdottir

Fødte: 23. september 2019

"Jeg sad ved middagsbordet og begyndte og grine så meget, at mit vand gik. Smerterne begyndte at tage til, og det gjorde ondt, men på samme tid føles det så magisk. Omkring klokken 21 tog smerterne så meget til, at jeg slet ikke kunne være i min egen krop, og jeg gik nærmest ind i mig selv. Jeg husker ikke meget fra der, og indtil jeg føder, fordi smerterne var så slemme.

Jeg fødte, fem timer efter at vandet er gået. Han var ude på otte minutter fra første presseve, og det er den vildeste power at føde et barn. Jeg har aldrig oplevet så stor en kærlighed og usikkerhed skylde ind over mig på samme tid."

Fødte i uge 29

Line Frost

Fødte: 8. februar 2021

"Min datter blev født ved akut kejsersnit i uge 29, da hun ikke voksede så hurtigt, som hun skulle. Når jeg husker tilbage, er det især det her blå overdækning, som de hang op foran mig, så jeg ikke kunne se selve operationen, som jeg husker. Det var jo fint, at jeg ikke ikke kunne se det, men det gjorde også, at jeg ikke så, da min datter kom til verden. Jeg sagde til mig selv, at det nok skulle gå, men jeg var samtidig hunderæd for, om jeg ville nå at opleve hende i live.

Det, jeg husker tydeligst, er det smukke skrig, der imod al forventning kom, da vores datter kom til verden. Fødselslægen sagde: “Hej lille musse, stort tillykke med hende”. Det betød så meget, fordi hun var den eneste, der faktisk lykønskede os. Hun vejede 547 gram ved fødslen."

Line Frosts datter har det godt i dag.

Følte mig så stærk

Lise Rex

Fødte: 9. september 2021

"Jeg var en af dem, der ikke kunne nå at få en epidural, så derfor mærkede jeg alt igennem hele forløbet. Jeg troede vitterligt, at jeg skulle dø af smerte. Jeg kan huske, at jeg stod i 7-eleven på hospitalet med ble på og kastede op og faktisk tissede ud over det hele og kiggede på min kæreste opgivende og græd.

Det største øjeblik var, da jeg, efter at jeg havde været seks timer i fødsel og var høj på lattergas, skulle presse min søn ud. Jeg havde kæmpe presselyst, og jeg følte mig enormt stærk. Jeg ved stadig ikke, hvor den energi kom fra, men ud kom min søn Charles på 3950 gram. Efterfølgende var det enormt styrkende at have følt det hele."

Drømte om en naturlig fødsel

Emilie Elletoft

Fødte: 22. april 2021

"Jeg gik i fødsel efter en hindeløsning hos babyinstituttet. Jeg følte mig så sej, da jeg stod hjemme i stuen og trak vejret gennem veerne. Da vi kom på sygehuset om natten, gik mit vand. Det var grønt. Men jeg blev beroliget. Derfra husker jeg ikke andet end voldsom smerte. Jeg fik ikke rigtig meget hjælp på sygehuset, føler jeg. Jeg blev ikke tilbudt noget eller hjulpet igennem den vestorm, jeg fik. Kun af min kæreste og min mor.

Jeg havde drømt om en helt naturlig fødsel. Men alligevel endte jeg med at skrige på epidural. Og den fik jeg. Den virkede, men drømmen om en naturlig fødsel, rebozo, vand og mange andre ting var ikke en mulighed mere. Min fødsel endte i akut kejsersnit. Jeg har haft og har stadig meget svært ved at acceptere det. Men jeg føler mig også heldig. Og lykkelig. Lykkelig over at min elskede lille dreng er i live."

Mit bækken var for smalt

Linn Hollbaum Drouin

Fødte: 6. maj 2021

"Jeg blev sat i gang efter en jordermoderkonsultation, da jeg havde fået svangerskabsforgiftning. Jeg kan huske, at jeg var bange. Jeg havde en dårlig mavefornemmelse, lige fra da de sagde, at jeg kun var 9 centimeter åben, og vedroppet ikke rigtig virkede. De valgte at fortsætte med en “naturlig fødsel”. Men det endte med et akut kejsersnit, da mit bækken var for smalt. Min søns skulder sad simpelthen fast, og han kunne slet ikke kunne komme ud.

Jeg mistede 1850 milliliter blod og var sengeliggende i nogle dage efterfølgende. Men det skal siges, at jeg alt i alt synes, at det har været et godt forløb. Jeg er ekstrem lykkelig for, at han er i live, sund og rask."

Følte mig alene

Lise Skipper

Fødte: 20. maj 2021

"Jeg fødte ved planlagt kejsersnit, da min søn vendte forkert. Det var en traumatiserende oplevelse at føde på 30 minutter og ikke at kunne holde min søn efterfølgende, fordi min krop og mit sind var så udmattet.

Jeg lovede mig selv aldrig at glemme, hvor bange jeg var, selv når kærligheden tog over, og det hele var fortrængt. Jeg blev indlagt, men min mand måtte ikke også sove der. Så jeg skulle ringe med en klokke, hver gang min søn skulle flyttes, skiftes eller bare løftes. Jeg følte mig meget alene."

Havde hendes fulde opmærksomhed

Katrina Møller Filyo

Fødte: 21. maj 2021

"Min jordemoder fik mig fra start til at føle mig enormt tryg i hele processen. Hun fik mig også til at føle, at jeg var den eneste i verden, hun skulle være der for. Det føltes, som om jeg havde hendes fulde opmærksomhed. Min fødsel var en kæmpe succesoplevelse! Min søn havde navlestregen to gange rundt om halsen, men jordemoderen reagerede så hurtigt, at der heldigvis intet skete ved det."

Søndag aften klokken 20.00 og altid på TV 2 PLAY kan du se 'Dag og nat', der følger en fiktiv travl fødeafdeling