Vi drukner i rod

Mor smed halvdelen af sine ting ud på tv, men trivedes ikke i klinisk hjem – se, hvordan det går i dag

Hjemmet var blevet for stor en udfordring for Christina Pedersen at få pænt og ryddeligt. Derfor tilmeldte hun sig tv-program.

Over det seneste år var rodet blevet så uoverskueligt, at det var ved at kvæle 44-årige Christina Pedersen i hendes og børnenes hjem i Skuldelev på Sjælland.

Til sidst måtte hun bede om hjælp i tv-programmet ’Vi drukner i rod’.

Her blev alle hendes ting lagt ud på gulvet i en kæmpe lagerhal. Og hun måtte kun tage halvdelen med tilbage.

Det hjalp. I dag ser hendes hjem helt anderledes ud end før oprydningen.

Alligevel har en del dog ændret sig siden optagelserne. Det kan du se på Christina Pedersens privatfotos her i artiklen.

Hvad var problemet?

Da samfundet i løbet af sommeren 2021 åbnede op efter coronaepidemien i Danmark, tærede det på Christinas overskud.

Hun arbejder som pædagog i en integreret institution i Frederikssund Kommune, og da børnene kom tilbage i institutionen, fik hun sammen med sine kollegaer efter eget udsagn flere arbejdsopgaver.

Ved siden af arbejdet skulle hun sørge for sine to børn, Julie på 15 år og Jakob på 10 år, der har ekstra omsorgsbehov blandt andet på grund af deres indlæringsudfordringer i skolen.

Hun bruger derfor meget tid efter arbejde på at lave lektier med børnene, så de ikke kommer for langt bagud, og generelt vil hun gerne prioritere at være sammen med dem.

Det efterlod Christina Pedersen med cirka en halv time til sig selv om aftenen – og da de ekstra arbejdsopgaver i institutionen slugte meget af hendes overskud, fik hjemmet lov at stå til.

Sådan fik hun hjælp

Som månederne gik, voksede rodet sig større, og det påvirkede Christina Pedersen rigtigt meget.

Entreen flød med sko, overtøj, poser, tasker og andet, der efterlod en smal sti at bevæge sig på ind til stuen.

I stuen lå der bunker af vasketøj i sofaen. Der var legetøj, især Lego, alle vegne på gulvet, så også her var det svært at bevæge sig rundt, slappe af i sofaen og bare være til.

Hun blev stresset af at være derhjemme. Bunkerne af vasketøj voksede sig større, der kom mere legetøj ind i stuen fra Jakobs værelse, og jo mere rodet voksede, jo mindre blev overskuddet til at gøre noget ved problemet.

Hun vidste ikke, hvor hun skulle begynde.

Derfor tilmeldte Christina Pedersen sig ’Vi drukner i rod’, hvor tv-vært Lene Beier sammen med to eksperter hjalp hende med at få tømt huset og indrettet det igen med smartere løsninger.

For at lette hverdagens oprydning sørgede de to eksperter for flere løsninger, der gør det nemmere for Christina at organisere hjemmet i systemer.

Christinas to børn fik hver især et hjørne af stuen, hvor de kan være kreative og rode, så længe de bruger hjørnerne.

Der kom labels på kasser med Lego og kreatingene til børnene, og i køkkenet blev alt hældt på gennemsigtige bøtter med labels, så det hele fremover har sin helt faste plads.

Der blev også lavet en udtræksseng på Christinas værelse, hvor familien sover sammen, så det blev nemt at rydde den ekstra opredning på gulvet væk.

Som en del af hele processen skulle Christina sortere halvdelen af sine ting fra, og det sværeste for hende var at sige farvel til de ting, som børnene havde lavet til hende, fortæller hun.

- Det var vemodigt, når de har brugt så meget tid og lagt så meget kærlighed i det. Det var det sværeste. Men jeg har taget billeder af tingene, så jeg kan gemme dem på den måde, siger Christina Pedersen.

Hvordan går det i dag?

Det er blevet nemmere at trække vejret derhjemme, fortæller Christina Pedersen.

Ikke bogstaveligt talt, men hun bliver lettet, når hun træder ind ad døren og ser, at der stadigvæk er ryddet op.

Kombinationen af rodet, det manglende overskud og følelsen af, at hun burde rydde op, trak hende førhen ned i et sort hul, der kun blev dybere.

Alt det har sluppet hende nu, og hun har fået meget mere overskud ­– også til at lave andre ting end at rydde op, fortæller hun.

Men for at fastholde den gode stemning er det vigtigt for Christina Pedersen, at hun hele tiden får tingene gjort kontinuerligt, så det ikke vokser hende over hovedet igen.

Det nemmeste førhen var at lægge alting i en stor bunke i stedet for at lægge tingene på deres plads med det samme.

Men i dag fastholder hun sig selv i en rutine, hvor hun hver dag rydder op, efterhånden som hun bevæger sig igennem huset og står med tingene i hånden.

På den måde slipper hun for de store rodebunker, der langsomt vokser sig så store, at de bliver uoverskuelige.

Men det er en balancegang for Christina Pedersen. Hun er ikke typen, der trives i et hjem, der er klinisk rent og ryddeligt.

Derfor er det også vigtigt for hende, at der er den rigtige dosis rod, forklarer hun.

- Jeg kan godt lide, at man kan se, at jeg og mine børn bor her. Det kan godt være, at man lever pænt og rent, men hvor er indholdet og nærværet? Nærværet er jo, at Jakob leger i stuen og ikke sidder på sit værelse, siger Christina Pedersen.

Derfor finder man stadigvæk børnenes ting i hver sit hjørne af stuen. Men aftalen er, at de rydder op, når de er færdige med at bruge tingene, så Christina kan komme til, når hun selv skal gøre rent.

Og det er især Jakob blevet helt glad for, fortæller Christina Pedersen, for når der ikke er rodet på gulvet, har han plads til at rode, som hun forklarer det.

Christinas datter, Julie, har taget den velorganiserede hverdag til sig i så høj grad, at hun er begyndt at sortere alt muligt.

Hun har blandt andet sorteret alt sin lillebrors Lego, så det på bedste Lego Masters-maner er delt op i farver, og for nylig farvesorterede hun alle sin mors bøger på reolen.

Både Julie og Jakob roder, som de plejede at gøre, men forskellen er, at de rydder hurtigt op igen.

Du kan se 'Vi drukner i rod' mandag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.