Vi drukner i rod

Juleaften endte i dramatisk oprydning – nu har ægtepar fået hjælp

Over halvdelen af alle danskere synes, det er pinligt, hvis deres hjem roder, og det har betydning for deres trivsel, viser ny undersøgelse.

Det var formiddag juleaftensdag 2020.

I deres hjem på en villavej i Ringsted rendte Charlotte Nyvang og Lars Larsen let forvirret rundt. De skulle nå at rydde op, inden de fik gæster.

Det var lettere sagt end gjort, og sådan havde det været i årevis.

Vasketøjet lå i bunker rundt omkring i huset. Skabene var fyldt så godt op, at vovede nogen at åbne dem, risikerede de at blive begravet i laviner af tøj og ting. Og skulle de på kontoret, var de ved at falde over legesager på vej hen til computeren.

Charlotte fik samlet vasketøj, papirer, legetøj og alt muligt andet sammen i bunker og stuvede det af vejen, troede hun.

For Lars fandt bunkerne og flyttede dem et andet sted hen i huset.

Og sådan flyttede de skiftevis rundt på bunkerne af rod nogle gange.

De stoppede op, så hinanden i øjnene og blev enige om, at de jo aldrig blev færdige på den måde.

De så kun én udvej. Rodet måtte ud af huset. I carporten holdt deres Peugeot Rifter – en rummelig familiebil.

Den var heldigvis tom, så de samlede alt inde fra huset sammen og skovlede det ind i bilen.

Den blev proppet fra gulv til loft, og familien kunne fejre juleaften i ro og mag.

Dagen efter tømte de bilen igen, kylede bunkerne tilbage i huset og drønede afsted til julefrokost.

Flovt og pinligt at få gæster

38-årige Charlotte Nyvang og 49-årige Lars Larsen medvirker i TV 2-programmet ’Vi drukner i rod’ for at få styr på deres hjem.

Rodet var efterhånden vokset dem over hovedet i en sådan grad, at deres liv var præget af nogle sælsomme ritualer og strategier.

De flyttede på daglig basis rundt på rodet, uden at det blev ryddet op.

Gæster blev forment adgang til dele af huset eller forhindret i at hjælpe til i køkkenet, så deres roderi blev afsløret.

Især Charlotte syntes, det var flovt, at hjemmet rodede så meget, og hun hadede at få uventet besøg.

Det er hun ikke alene om.

I en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV 2, svarer over halvdelen af de 1036 danskere, der er blevet spurgt, at de er helt eller overvejende enige i, at det er pinligt at få gæster, hvis deres hjem roder.

Fire ud af ti danskere i undersøgelsen synes ofte, at der er for rodet hjemme hos dem selv.

Syv ud af ti synes, det er vigtigt for deres trivsel, at der er ryddet op i deres hjem.

Eksempelvis bliver næsten halvdelen stressede og i dårligt humør, når det roder, og en fjerdedel føler, at andre tænker dårligt om dem, hvis de ser, at det roder i deres hjem.

Charlotte og Lars følte, at de var nødt til at få hjælp.

Selvom hverdagen med tre børn og to en halv times transport til og fra arbejde var stram, kunne de havde valgt at tage nogle weekender ud af kalenderen for at få styr på deres situation. Men sådan er Charlotte og Lars ikke som personer.

De vil hellere nyde livet og fritiden sammen med deres unger i stedet for at bruge det på kedelige voksenpligter. Pandekager og tegnefilm i sofaen. Udflugter og gymnastikstævner. Sjov og ballade.

Men det var dog ikke deres indstilling til livet, der alene havde lagt kimen til, at rodet væltede deres dagligdag.

Spredte sig fra loft og skur

I 2015 flyttede Charlotte, Lars og deres dengang femårige datter Clara ind i deres nye Ringsted-hus.

Hver især havde Charlotte og Lars ting med sig, der var fulgt med, fra før de havde mødt hinanden. Eksempelvis havde Charlotte fem flyttekasser, fra dengang hun var 18 år, hvor indholdet ikke havde set dagens lys, siden det blev pakket ned for 14 år siden.

På samme måde havde Lars også samlet sig en masse i løbet af årene.

Og med en ny baby på vej havde de mest af alt fokus på at få huset op at køre i en fart.

Derfor blev alle de sammenbragte ting og sager fordelt på loft og i skur, uden at der blev ryddet ud i dem.

Til at begynde med var der masser af plads til opmagasineringen.

En måned efter at de var flyttet ind, kom deres anden datter, Lilli, til verden, og med hende fulgte en masse ting til hjemmet, lige så snart de havde forladt barselsafsnittet.

Rodet begyndte at brede sig hen over loftet på parcelhuset.

Fire år gik sin gang, deres tredje datter, Anna My, kom til verden, endnu flere ting var kommet ind i huset – men ingenting blev smidt ud.

- Vi har bare været samlere, vi er ikke kommet af med noget, vi har bare købt og købt, siger Charlotte.

- Ja, vi har ikke formået at sende noget den anden vej, siger Lars.

- Og så havde man lige pludselig 200 sorte T-shirts, siger Charlotte og stikker til Lars.

- Det er sjovt at høre fra en, der havde 190 T-shirts, siger Lars og driller tilbage igen.

- Jeg havde ikke 190 T-shirts, jeg havde 120 – eller sådan noget, måske 140, siger Charlotte.

De griner højlydt ad sig selv, men kan godt selv se problemet.

For da der ikke længere var plads på loftet og i skuret til at gemme ting af vejen, begyndte rodet at danne sig som små klatter spredt rundt omkring i hele huset.

- Men jo, det er flovt, det er sgu fallit, og det er ikke fedt på grund af sådan en basal ting som rod. Men det går bare sindssygt stærkt med fem mennesker i en familie, siger Lars, da han har grint færdig.

Da gik det så småt op for Charlotte og Lars, at de var ramt af en hverdag, hvor rodet var en permanent tilstand i hjemmet.

- Vi havde jo en barnevogn stående i stuen med vasketøj i, og jeg ved ikke hvad. Der begyndte det at blive meget synligt lige pludselig, fortæller Lars Larsen.

Kunne de have klemt mere ind på loftet, havde de gjort det og udskudt det uundgåelige et år mere, men ballet var slut; der var ikke mere at gøre, fortæller de med slet skjult sarkasme.

Charlotte og Lars er gode til at holde en ironisk distance til sig selv og deres roderi. Men der er en i familien, der ikke trækker på skuldrene med samme lethed.

Græd efter håndværkerbesøg

Familiens ældste datter, Clara på 12 år, er nok den, der har været allermest flov over hjemmets tilstand, fortæller Lars Larsen.

Hendes værelse har hun altid holdt ryddeligt, og når hun har haft veninder hjemme, har hun skærmet af og sørget for, at de ikke så andet end hendes værelse eller gangen, som hun selv havde sørget for at rydde op til anledningen.

Men en dag blev det for meget.

Familien havde hyret en håndværker, der skulle se på noget i husets bryggers. For at komme til bryggerset var han nødt til at bevæge sig igennem spisestuen og køkkenet.

Da håndværkeren havde forladt huset igen, var Clara helt nedslået. Hun var så flov over, at han havde set, hvordan der så ud i hjemmet, at hun begyndte at græde.

Lars forstår godt sin datter. Han kender godt det der stik, det kan give, hvis der har været gæster, og der ikke har været tid til at lave damage control, som han kalder det, hvor der lige er blevet flyttet rundt på nogle ting, så der ser ryddeligt ud.

For selvom de kan grine ad sig selv, tænker de selvfølgelig også på, hvad andre tænker om deres hjem, hvilket var en af grundene til, at de meldte sig til ’Vi drukner i rod’.

En T-shirt er ikke bare en T-shirt

I programmet bliver Charlotte og Lars’ hjem tømt for ting. Det hele bliver lagt i orden på gulvet i en stor lagerhal, og parret skal herefter sortere halvdelen fra.

Lars kunne godt se, det var lidt skørt, at han havde 200 heavy metal-T-shirts, når det blev lagt ud på den måde. Det var ikke noget, han ellers havde tænkt over før.

Charlotte var overrasket over, at hun havde omkring 580 forskellige skønhedsprodukter, blandt andet flere tomme mascarahylstre.

- Ej, det er så frygteligt, siger Charlotte.

- Og det er jo skørt, supplerer Lars, når de tænker tilbage på lagerhallen.

De kan ikke rigtig forklare, hvorfor de har gemt på alt fra mængder af plastikposer til kuglepenne. Deres bedste bud på, hvorfor man kan finde på at fylde sit hjem op med ligegyldigt rod, er en følelse eller fornemmelse af, at man måske skal bruge det til noget senere hen.

- Men hvad skal man bruge gamle sko- og legetøjsæsker til? Ikke noget. Vi glemmer, hvor vi har vores ting. Vi lægger det væk, og når vi finder det igen, så tænker vi, ”gud, har jeg gemt det? Det var da mærkeligt”, siger Charlotte.

Men der er også en anden side af sagen. For det er ikke alt sammen ligegyldige ting, som Charlotte og Lars har gemt på.

Der er mange af deres ting, de lægger følelser i. Når Lars har 200 T-shirts, skyldes det, at han har et fuldblods bankende hjerte for heavy metal. Hver gang han har været til en koncert, har han følt sig kaldet til at købe en T-shirt derfra som minde og støtte til bandet.

Han mindes koncerterne, hver gang han står med en T-shirt i hånden. Det samme gør sig gældende for cd-samlingen på 800 heavy metal-cd’er.

Men familien har ikke nogen cd-afspiller, så samlingen samler på støv. Alligevel har Lars ikke kunnet skille sig helt af med den.

Cd’erne er en del af Lars’ identitet, og da han for et par år siden solgte lidt ud af dem, opdagede han, at det var som at sælge en del af sig selv. I ugerne efter salget holdt det ham vågen om natten.

Charlotte forstår godt sin mand. Hun ved, hvor meget musikken fylder i ham.

Selv har hun det med at lægge følelser i tøj. Hun har gemt ting, hun havde på for 20 år siden, fordi det minder hende om en fest, hun engang var til.

Eksempelvis har hun i årevis gemt den T-shirt, hun havde på, da hun mødte Lars første gang.

Hun har også haft rigtigt svært ved at skille sig af med ting, som deres børn har lavet.

Nemt at falde tilbage igen

Efter parret var med i ’Vi drukner i rod’, er de blevet bedre til at få smidt ud.

De er gået fra sammenlagt at have omkring 400 sorte T-shirts med heavy metal-motiver, til at Lars i dag har omkring 80 T-shirts, og Charlotte har 30 stykker tilbage.

Mange af dem har hun købt sammen med Lars. Hun kan egentlig ikke passe dem længere, men de minder hende om deres historie sammen.

Men på et tidspunkt får hun ryddet ud i dem, fortæller hun.

Charlotte Nyvang har også fået sorteret godt ud i sine skønhedsprodukter.

Hun mener, at der var omkring 581 forskellige produkter inden oprydningen, og i dag er hun nede på at have 200 forskellige slags.

Cd-samlingen har Lars stadigvæk. Han er klar til at sende den videre, men det skal være til den rigtige person, som vil sætte lige så meget pris på musikken, som han selv har gjort, og derfor ikke bare vil sælge samlingen videre.

Vasketøjet er der også kommet styr på. Den nye sorteringsordning i deres bryggers er med til, at de hele tiden får vasket og lagt væk.

De har også lavet en aftale med sig selv og børnene om, at hvis der kommer nye ting ind i huset, skal der gives afkald på noget andet.

De små justeringer har givet dem et helt andet liv, fortæller Lars.

- Det har jo ændret vores familieliv fuldstændigt, det har ændret vores hjem og vores tilgang til tingene. Det har givet os overskud i vores hverdag. Det er ligesom om, at fra når vi står op om morgenen, der klapper tingene, siger han.

Men Charlotte maner til forsigtighed:

- Der er ikke langt til, at vi ender, hvor vi var. Det har da ændret på noget, men vi er stadigvæk, som vi var før, og vi prioriterer gerne anderledes i livet, men selve hverdagen går nemmere, siger hun.

Indtil videre har de altså besejret rodet, og de ved nu, hvordan det skal holdes nede. De må for alt i verden ikke gemme ting af vejen uden at gøre det på en struktureret måde.

For der er ikke sket noget mirakel i Ringsted. De sælsomme ritualer er forsvundet, livet er blevet mere overskueligt.

Sådan håber familien Nyvang Larsen, at det vil fortsætte noget tid endnu, så de ikke risikerer at løbe hovedløse rundt juleaftensdag, men kan koncentrere sig om at stoppe juleanden i stedet for bilen.

Du kan se 'Vi drukner i rod' mandag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.