Vi drukner i rod

Var flove over deres rodede hjem – sådan går det i dag

Familie i Ringsted fik hjælp til at fjerne rod i hjemmet. Det har ændret deres liv, men der er ikke langt til, at de havner samme sted som før.

Ægteparret Charlotte Nyvang og Lars Larsen fik hele deres hjem tømt for ting og lagt det ud på gulvet i en stor lagerhal.

Her skulle de skille sig af med halvdelen af tingene, så de kunne få styr på hjemmet og få en anden rytme ind i hverdagen.

De bruger meget tid om dagen på transport til og fra arbejde, og det har blandt andet været årsag til, at rodet fik lov at hobe sig op.

Parret meldte sig til programmet ’Vi drukner i rod’, hvor Lene Beier sammen med to eksperter hjalp familien med at få en ny hverdag.

Det har givet dem et nyt liv, men Charlotte Nyvang og Lars Larsen er meget bevidste om, at hvis ikke de passer på, så vender rodet tilbage.

Hvad var problemet?

Inden deltagelsen i tv-programmet rodede hjemmet så meget, at familien måtte bruge meget tid på det, som Lars Larsen kalder damage control, hver gang der kom gæster, for at gøre hjemme nogenlunde præsentabelt.

Den hurtige oprydning bestod dog mest i at gemme rodet af vejen end at komme til bunds i det, og derfor var skabene fyldte i en grad, at de fik betegnelsen livsfarlige af familien.

Derudover udviklede familien strategier, der skulle afholde gæster i at komme steder i huset, hvor rodet var synligt.

Vasketøj var især et problem for familien. Blandt andet havde de en barnevogn stående i køkkenalrummet fyldt med rent vasketøj, der manglede at blive lagt sammen og på plads.

Derudover var lå bamser, legetøj, papir, æsker, ledninger og alt muligt andet i kasser og på hylder. Helt generelt manglede tingene at have deres plads. Og så var der alt for meget.

Men det har primært været af to årsager, Charlotte Nyvang og Lars Larsen har gemt på en masse ting.

- Det er vel det der med, at man tænker, at man får brug for det på et senere tidspunkt, siger Lars Larsen.

- Eller man har lagt følelser i. At det er en genstand, hvor det ligesom minder en om noget. Så i stedet for at gemme det i hjertet, for det gør man jo, så har man en ting at sætte det på, siger Charlotte Nyvang.

Begge havde de eksempelvis hundredvis af sorte t-shirts med heavy metal bandnavne påtrykt på dem, og Lars havde en cd-samling på 800 cd’er.

Cd’erne hørte han ikke længere, da han ikke havde en cd-afspiller. Men de repræsenterede dele af hans liv, og det gjorde det svært for ham at skille sig af med dem.

Charlotte havde til gengæld en tendens til at gemme ting, der havde med parrets børn at gøre.

Især deres børnetegninger, men også andre hjemmelavede ting, havde hun svært ved at smide ud. Derudover havde hun tæt på 600 forskellige stykker skønhedsprodukter.

Sådan fik de hjælp

Parret har aldrig prioriteret at komme til bunds i rodet ved at få sorteret og smidt ud.

I hverdagen bruger både Lars og Charlotte Nyvang minimum to og en halv time på at pendle frem og tilbage til arbejde.

Når de er hjemme vil de hellere prioritere at lave noget hyggeligt sammen med deres børn.

Men i 'Vi drukner i rod' fik familien sorteret halvdelen af deres ting fra. Samtidig fik eksperterne skabt nogle løsninger i deres hjem, der kunne give dem mere struktur i hverdagen.

I bryggerset blev der opsat ekstra bordplads til at ordne vasketøj på, og nedenunder bordpladen blev der opstillet vasketøjskurve, hvormed vasketøjet kunne organiseres på en ny og bedre måde.

I entreen blev der opsat en bænk med skokasser, så familien ikke som tidligere kastede deres sko ind i bunden af et skab i en stor rodebunke.

På det ene børneværelse blev der bygget en køjeseng til parrets to yngste børn, så de ikke længere skulle sove på forældrenes værelse.

Og på kontoret fik Lars Larsen et hjørne til sine trommer, hvor der tidligere var et legehjørne, der rodede temmelig meget.

Sammen med de mere strukturerede løsninger i hjemmet har Charlotte Nyvang og Lars Larsen også arbejdet på at ændre deres indstilling til deres ting.

Hvor de tidligere havde tendens til at gemme på alt muligt såsom skoæsker og legetøjsæsker, har de gjort op med især den del af deres tankemønstre.

Sådan går det i dag

Familien har lavet en vigtig regel, der gælder for alle i huset, for at forhindre at de havner i samme situation som tidligere.

Reglen er, at kommer der nye ting ind i huset, skal der gamle ting ud af huset.

Det har fungeret rigtig godt, fortæller Charlotte Nyvang og Lars Larsen, der har fået en helt ny rytme i hverdagen. Og det fungerer godt.

- Man risikerer ikke længere at komme til skade, hvis man åbner et skab hos os. Ligesom vi heller ikke længere er i panik, når vi skal have gæster. Tingene har deres plads nu, og det kører. Vores hjem er ikke længere pinligt, siger Lars Larsen.

- Vores hjem er til at overskue nu. Så når vi for eksempel rydder op, så rydder vi jo hurtigt op. Det har ændret vores hverdag radikalt vil jeg påstå, siger Lars Larsen.

Selvom Charlotte er enig i sin mands betragtninger, så maner hun alligevel til besindighed.

For hun kender sig selv, og hun kender sin familie, så der skal ikke meget til, før det går galt igen.

- Der er ikke langt til, at vi ryger tilbage til, hvor vi var. Det har da ændret på noget, men vi er stadigvæk, som vi var før, og vi prioriterer gerne anderledes, hvis det skulle være. Men selve hverdagen går nemmere, siger hun.

Du kan se 'Vi drukner i rod' mandag klokken 20:00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.