Livsstil

Tinder har efter 10 år revolutioneret dating, men der følger ærgerlige tendenser med

En lang række datingsapps er kommet til i Tinders fodspor, og i dag spiller apps en vigtig rolle i, hvordan vi finder alt fra hookups til ægteskab.

Året er 2012, og i det amerikanske universitetsmiljø spreder en app sig, hvor billeder af unge ligger stablet som et dæk kort. Det lille flammelogo dukker op på flere og flere telefoner, og inden længe spreder flammen sig ud over de amerikanske grænser – og griber fat i Danmark.

Til september er det 10 år og 75 milliarder matches siden, at datingappen Tinder blev lanceret, og på de år har den revolutioneret måden, vi dater og finder kærlighed på.

Siden er der kommet et væld af nye datingapps til, der hver især prøver at ramme en niche på markedet, og blandt mange unge par er det nærmest blevet et standardsvar, at man mødte hinanden på Tinder.

TV 2 har allieret sig med Christian Groes, der er antropolog og kønsforsker ved Roskilde Universitet, og Christiane Vejlø, digital trendanalytiker og direktør hos Elektronista-media, for at pege på fem måder, hvor Tinder har ændret måden, vi dater på.

Onlinedating var revolutionen – Tinder intensiverede den

Før Tinder kom til og fik os til at swipe til højre og venstre på mulige matches, var datingkulturen online allerede etableret.

Med internettets indtog blev det pludselig muligt at søge efter sex og kærlighed på diverse datingsites med bagen solidt plantet i stolen foran computeren.

Der åbnede sig en verden af muligheder for at møde andre singler over hele verden, og hvor man før måtte ud i verden for at bejle til den udkårne, havde man nu et enormt udvalg få klik væk.

- Det var en stor revolution, og jeg kan selv huske, hvor vildt det var, at man kunne møde nogle online, lyder det fra Christian Groes.

Og så stod der 2012 i kalenderen, og det lille flammelogo tikkede langsomt ind på danskernes smartphones. Med den simple swipefunktion kunne man vælge folk til eller fra med et svirp med tommelfingeren, når man havde brugt et par sekunder på at se billederne igennem – hvis man ikke allerede havde besluttet sig ved første billede.

- Det betød, at den måde, man vurderer andre, blev intensiveret. Det blev mere avanceret, hvad man kigger efter i billeder og skrift, siger Christian Groes.

Vil du dele din historie med TV 2?

TV 2 vil gerne fortælle danskernes datehistorier fra de sidste ti år med datingapps.

Har du en oplevelse med datingsapps, som du gerne vil dele med TV 2? Så vil vi gerne høre fra dig.

Det kan være alt fra en sjov oplevelse på en Tinder-date, til hvordan du mødte dit livs udkårne gennem en datingapp. Det behøver ikke nødvendigvis være fra Tinder. Måske dater du på en måde, der adskiller sig fra de fleste?

Send en mail til journalist Jeppe Tholstrup Bach på jetb@tv2.dk, hvis du har en historie, du gerne vil dele. Det er helt uforpligtende.

For hver gang Tinder blev downloadet, blev tabuet om onlinedating langsomt visket ud. Christiane Vejlø beskriver, hvordan mange benyttede sig af dæknavne på datingsider, men med Tinder blev det mere normalt at stå ved og tale om, at man dater online, hvor man stiller sig frem med billeder og eget navn.

- Der har før været et tabu om onlinedating, og der er Tinder mere smart og ungt. Det er også et sted for folk i 40’erne, der lige er blevet skilt. Det kan også være et selskabeligt element, at man lige ser hinandens Tinder og swiper for hinanden, siger hun.

Tag på en tidsrejse tilbage til marts 2013, hvor Los Angeles Times i videoen udlægger den dengang helt nye app og swipefunktion:

Dating bliver effektiviseret

Tinder har ramt fuldstændig plet med den simple måde, som appen er sat op på, mener Christiane Vejlø.

Kærlighedskandidaterne er ikke længere væk end et tryk på skærmen, og man skal ikke tage stilling til lange tekster, men mest bare vurdere ud fra billederne.

- Det er en ekstrem effektivisering, hvor der også følger nogle ting, der kan være til diskussion. Går det for stærkt? Er det for nemt at sætte dates op, så man har dates tre dage i træk?

Den samme pointe lyder hos Christian Groes:

- Det er low effort-kultur. Man behøver ikke gøre den store indsats, og så kan man forsvinde igen.

Sådan matcher Tinder dig med andre

Undrer du dig over, hvad der afgør, hvem der dukker op som mulige matches på din Tinder? For nylig løftede virksomheden sløret for den metode, de bruger til at matche:

  • Jo flere swipes, jo større potentiale. Tinder prioriterer potentielle matches, der er aktive og aktive på samme tid. Jo mere du swiper, jo større er chanchen for at ramme ind i et match. Og jo mere du swiper, jo mere lærer algoritmen om, hvem der potentielt kunne være et match for dig.
  • Afstanden til det potentielle match er en afgørende faktor.
  • Tinder tager højde for de interesser, som brugerne deler, og fremhæver profiler med lignende interesser og livsstil.
  • Tinder analyserer billederne på de profiler, du siger ja til, og foreslår andre profiler med lignende billeder.
  • Tinder vurderer de potentielle matches, du ser, ud fra hvor meget der bliver swipet ja og nej til dig og alle andre profiler i området.

Man kan møde alle fiskene i havet – men det er svært at finde kærligheden

Ifølge Danmarks Statistik havde 12 procent af 16-89-årige i 2020 brugt onlinedating inden for de seneste 3 måneder. I de yngre aldersgrupper var det særlig udbredt, hvor det gjaldt næsten hver fjerde 16-24-årige og knap hver femte 25-34-årige.

Det er altså et stort udbud af mulige dates, men det har også en konsekvens, at det er blevet så let at finde en at få med på date.

- Jo flere mennesker og muligheder, vi fokuserer på, jo sværere bliver det at gøre sig umage med den enkelte. Vi har svært ved at udvikle en særlig relation, jo flere vi er sammen med. Man kan blive lammet af mulighederne, forklarer Christian Groes.

Afstemning

Har du brugt datingapps?

For nogle lykkes det dog at finde kærligheden blandt det nærmest uendelige udbud af singler, der findes i de store byer.

I et amerikansk studie fra Pew Research Center fra 2019 svarede 12 procent, at de har haft et forhold med en, de mødte på en datingside eller -app. For 18-19-årige gjaldt det 17 procent.

Men for de mange, som ikke har swipet sig frem til den eneste ene, kan der være en ærgerlig konsekvens ude i det virkelige liv, når man vænner sig til, at der altid er en, der er bedre og pænere på sin telefon.

- Der er en kræsenhed og en hierarkisering af skønhed og smarte bemærkninger. Det kan gøre, at man tænker i hierarkier, hvor man vurderer folk ud fra en samlet gruppe. Og i den logik kan man altid finde nogle, der er bedre, flottere og sjovere. Det er blevet mere udfordrende at træffe det endelige valg og forpligte sig til en person, siger Christian Groes.

Det er lidt afstumpet, at mennesker bliver til trofæer, man har i indbakken

Christiane Vejlø, digital trendanalytiker og direktør hos Elektronista-media

Vi shopper rundt mellem mennesker, og der har kærligheden det svært

Netop det store udvalg, og måden man vælger mellem dem på, afspejler ifølge Christian Groes vores forbrugskultur.

- Når hele vores kultur handler om, at vi skal afprøve nye ting, smitter det også af på vores intime forhold, og vi risikerer at se hinanden som produkter. Med den logik får kærligheden det svært.

Han mener, at folk er reduceret til et modekatalog, man nonchalant bladrer igennem, og her er det fordybelsen og de menneskelige kvaliteter, der bliver ofrene.

- Det skal gå hurtigere, og mennesker bliver reduceret til korte slogans. Det kan skabe en masse seksuelle møder og dates, og flere end der har været før.

Samme kritik lyder hos Christiane Vejlø, der tror, at der hos mange er gået sport i at have så mange matches som muligt uden at have intentionen om at skrive med dem, men blot for at få et egoboost.

- Det er lidt afstumpet, at mennesker bliver til trofæer, man har i indbakken. Men det kræver også, at man matcher, og det kræver, at man er attraktiv i en eller anden grad. Jeg har hørt om folk, der har været på det i seks måneder og ikke fået et match. Og det er jo det direkte modsatte af egoboost, siger hun.

Forpligtelser og smertelige afvisninger forsvinder

Siden Tinders fremkomst har vi fået en del nye begreber, der netop knytter sig til onlinedating.

Ghosting, breadcrumbing og benching er alle begreber, der dækker over, hvordan forpligtelserne i dating er fortyndede, når man ikke længere tager på dates med en fra arbejdspladsen eller en ven af en ven, men nu ofte dater mennesker, man ikke kender i forvejen.

Ordforklaringer

Ghosting: Når en tidligere date uden forklaring pludselig stopper al kommunikation med dig.

Breadcrumbing: Når din Tinder-kontakt egentlig ikke er interesseret i at date, men lige akkurat holder kommunikationen så meget i live, at de får den opmærksomhed, de ønsker.

Benching: Når din Tinder-kontakt ikke har dig som førsteprioritet, men holder flirten i live i tilfælde af, at andre dates ikke kommer til at fungere.

- På datingapps kan man afvise uden problemer, for man skal ikke forholde sig til mennesket efterfølgende. Det er meget nemmere, hvis vi ikke ser konsekvensen af vores gerninger. Den digitale distance gør, at vi mister forpligtelsen over for andre, siger Christian Groes.

Han tilføjer dog, at netop for os i Skandinavien er det kærkomment, at man ikke oplever alle dem, som vælger en fra på Tinder. Her i Norden tager vi nemlig afvisninger mere til os end mange andre kulturer, lyder det.

- Når du ikke matcher med nogen, kan der være alle mulige grunde. Der er aldrig nogen, der direkte siger nej til dig, medmindre du har skrevet til dem. Med swiping oplever du ikke længere ubehaget ved afvisning for os nordboere, siger han og tilføjer:

- Der har Tinder virkelig gjort en forskel og været en kæmpe succes i Norden – mere end i Sydeuropa, og jeg tror ikke, det er tilfældigt.

Selvom et nej gør særligt ondt i de nordiske hjerter, opfordrer Christian Groes til, at vi bevæger os væk fra den digitale kærlighedssfære og i højere grad forsøger at finde dates og kærlighed i virkeligheden.

- Vi skal huske at turde satse noget mere i den virkelige verdens møder, med den risiko der er for at blive afvist eller at mislykkes.