LEGO Masters

Hvem rydder op efter deltagerne i ‘Lego Masters’?

Når kameraerne er slukket under et af TV 2s helt store programmer, går en hel maskine af Lego-sortering i gang.

16 deltagere bygger de vildeste og mest imponerende modeller i Lego i dette års sæson af 'Lego Masters'.

Hvad er 'Lego Masters'?

'Lego Masters' er et internationalt program af britisk oprindelse, hvor forskellige hold kæmper om at bygge den bedste model i Lego-klodser. Det britiske program blev sendt først gang på tv i 2017.

Men når holdene sammenlagt bruger lige over 650 timer på at bygge med de små farverige klodser, betyder det også, at der er en hel produktion bag, som skal holde styr på klodserne, skille dem ad og gøre dem klar igen til de mange optagedage.

Her er et kig ind i det firkantede styrrum bag programmet.

Ting du ikke vidste om 'Lego Masters'

  1. Så mange klodser bliver der brugt

    På produktionen har de cirka 3 millioner Lego-klodser, fordelt på cirka 4000 forskellige typer. Der er indkøbt mange flere i basisfarverne (rød, grøn, blå, gul), primært fordi deltagerne oftest bruger dem.

  2. Der er en klodsansvarlig, hans assistent og fire klodsrunnere

    På produktionen er der seks personer ansat til at tage sig af Lego-klodserne.

    De står for alt, der vedrører Lego-klodserne, når deltagerne ikke er i gang med at bygge med dem. Holdet består af en klodsansvarlig, hans assistent og fire såkaldte klodsrunnere. Caspar Bennedsen er klodsansvarlig og byggeopgavekonsulent. Han er Danmarks eneste LCP – Lego Certified Professional – som er en titel, man som ekstern modelbygger får af Lego, og som certificerer, at man kan bygge modeller, der lever op til Legos strenge sikkerheds- og kvalitetskrav. Der er kun 23 LCP’er i verden.

  3. Der er noget, der hedder et klodslager

    I programmet ser man klodskammeret, der er fyldt med de klodser, deltagerne bruger. Men der er også et klodslager udover klodskammeret.

    Klodsholdet arbejder i klodslageret, hvor de opbevarer alle de klodser, der ikke er plads til i klodskammeret, sorterer klodser, opbevarer prebuilts – altså modeller, som deltagerne skal bygge ud fra – og så videre.

  4. Der er en helt særlig måde, som modellerne skilles ad på

    Først skiller den klodsansvarlige, hans assistent og de fire klodsrunnere modellerne ad med fingrene uden hansker. Det giver ifølge holdet nogle ret ømme fingre. Derfor bruger de også værktøj, når det er muligt. Det værktøj, de oftest bruger, er separators, som er et særligt Lego-værktøj, man får med i nogle æsker. De kan også finde på at bruge en særlig tang, som de har til rådighed.

    De tager alle de ting af modellen først, som er i høj kurs hos deltagerne. Det kan være guldbarre, bestemte plantedele, bestemte hængsler eller bestemte minifigurdele.

    Så fjerner de de klodser, som der er mange af de samme af på et område. De ting kommer direkte ind i klodskammeret igen. Til en mere "grov" opgave kan de godt finde på at bruge hansker.

    Dernæst skiller de hele modellen ad og lægger det ned i én stor kasse.

  5. Sorteringen af klodserne er ikke tilfældig

    Når klodserne er fjernet fra modellen, bliver de sorteret ud i nogle kategorier. For eksempel 1x1 klods, 2x2 klods, 1x2 plate, 2x6 plate, plantedele, minifigurer, bildele, runde ting, skrå og trekantede ting, modificerede klodser og modificerede plates

    Når de er i bund med det, tager de den kategori, der er mest efterspørgsel på fra deltagerne, eller den, som vil skabe mest plads at få ryddet op i. Her er farverne stadig blandet sammen.

    Så bliver størstedelen delt op i farver og kommer tilbage i klodskammeret, så det er klar til optagelserne dagen efter.

  6. Der bliver brugt mange timer på oprydning og sortering

    Den klodsansvarlige og hans hold bruger mange timer på at sortere klodserne. På de dage, hvor sortering er alt, de laver, kan de bruge mellem otte og ti timer på at sortere Lego-klodser.

  7. Danmark er ikke det eneste land, der viser 'Lego Masters'

    Danmark er ikke det eneste land, der viser 'Lego Masters'. Faktisk kommer formatet oprindeligt fra England, og en hel række lande sender – eller har sendt – deres egne versioner af programmet. Det er i alt 17 lande, der har vist 'Lego Masters' – heriblandt Australien, Slovakiet og Sydkorea.

  8. Deltagerne bygger ikke i ét stræk

    Deltagerne i 'Lego Masters' bygger ikke Lego-modellerne i ét langt stræk. Der er både indlagt spise- og sovepauser, og de bygger masimum i tre timer i streg. Det er en regel, der blandt andet er lavet for at passe på deltagerne, så de får dækket basale behov, og fordi optagedagene også er fyldt med mange andre opgaver, som deltagerne også skal bruge tid på – for eksempel at lave såkaldte syncer, hvor de taler om, hvad de bygger.