Livsstil

Tinder bløder unge brugere, og konkurrenterne står klar til at samle dem op

Tinder har i årevis været og er stadig giganten inden for datingapps. Men i år gik det for første gang nedad, mens andre fortsatte fremgangen.

Der var gået halvandet til to år, siden forlovelsen var blevet afbrudt. Nu sad Amanda Lindstrøm med telefonen i hånden og så ned på det rød-hvide flammelogo, der dukkede op på hendes skærm.

Som så mange andre tyede hun til datingappen Tinder, da singlelivet bankede på døren. Gennem Tinders ti år på markedet har app'en skabt alt fra akavede dates til ægteskaber og børn. Men for Amanda Lindstrøm, der i dag er 29, blev det ikke livets store kærlighed, som hun fandt på Tinder.

- Jeg troede først, at Tinder var en app, hvor man kunne finde en partner. Men jeg stødte ind i nogle mænd, som mange gange ikke var kommet sig over deres ekskærester eller bare havde behov for noget uforpligtende, siger hun til TV 2.

I mange år sad Tinder solidt på datingtronen uden stor konkurrence – det var app’en, som nye singler gik til. Men efter et årti på tronen, kan Tinder nu se flere andre datingapps, der gør sig til som seriøse bejlere. Og i år skete der noget, som for første gang har fået jorden til at ryste under Tinders sikre tag i singlerne.

Downloads af Tinder faldt nemlig med fem procent til lige over 70 millioner i 2021 ifølge Financial Times, mens rivaliserende datingapps som Hinge og Bumble fortsatte deres hastigt opadgående kurver – sidstnævnte med en stigning på 20 procent.

Tinder er dog fortsat med længder den største spiller, men på et marked, hvor det i stor grad handler om at tiltrække nye brugere, så er ethvert fald bekymrende.

Generation Z falder fra

Hos Match Group, der er Tinders moderselskab, ser man særligt én gruppe glide ud af hænderne – nemlig de unge fra den såkaldte generation Z.

- Mange ældre folk bruger Tinder nu. Hvis du leder efter nogen, som er teenager, og du tænker: ”Hvad kommer de til at bruge om et år eller to, når de er gamle nok til datingapps?” Det er det publikum, vi er nødt til at se på – Generation Z, siger Gary Swidler, der er vicedirektør og økonomichef hos Match Group, til Financial Times.

Hvis den generation begynder at falde fra, er det særligt bekymrende for Tinder, hvor over halvdelen af brugerbasen udgøres af unge fra generation Z.

Men noget tyder på, at generationen har en generel frustration med datingapps. Ifølge forskningsagenturet Youthsight, der undersøger de unge målgrupper under 30 år, er 90 procent af generation Z frustreret over mindst en ting, når det kommer til datingapps.

De tre største frustrationer går på, at man ikke ved, hvad man skal skrive, at man får mærkelige beskeder, og at andre ikke søger det samme som en selv.

Netop det sidste er det, som mange nye datingapps prøver at komme til livs ved at dykke ned i nicheområder, så brugerne kan lede efter kærlighed blandt ligesindede.

Det var det, der skete for Amanda Lindstrøm.

Man skal kunne holde ud at være i det og ikke blive såret

29-årige Amanda Lindstrøm

Hjertet kunne ikke rumme Tinder

Sårende, uforpligtende og uheldige relationer.

Det er nogle af de ord, som Amanda Lindstrøm bruger om det halvandet år, hun havde på Tinder.

- Jeg valgte at sige, at det her kan mit hjerte ikke rumme. Jeg kan ikke byde min omgangskreds, at jeg er såret hele tiden, siger hun.

Afstemning

Har du brugt datingapps?

Da hun fortalte en ven om sine oplevelser, svarede han straks, at Tinder i hans øjne i højere grad var en app til hookups. I stedet viste han Bumble frem, der griber jagten på kærlighed anderledes an.

Her går swipefunktionen kendt fra Tinder igen, men når matchet er i hus, er det kun kvinden, der kan skrive den første besked. Bolden er altså fra start på kvindernes halvdel, og så vælger de, om den skal spilles over til modparten.

Men det var mere dybden i, hvordan man kan udfylde sine mål og forventninger på sin profil, som tiltalte Amanda Lindstrøm. Dertil er der funktioner, hvor man kan swipe sig frem til venner eller arbejdsforbindelser.

- Det er nogle meget klare rammer, og man kan spore sig ind på, om man er ligesindede og har de samme forventninger til et forhold, siger hun.

Tinders konkurrenter på datingmarkedet

Et udpluk af nogle af de apps, der kæmper om datingtronen:

Bumble - Kun kvinderne kan skrive første besked. Også mulighed for at swipe efter venner og arbejdsforbindelser.

Grindr - Verdens største datingapp for homo-, bi- og transeksuelle og queers.

Feeld - En alternativ datingapp til par og singler, der er åbne for alle former for køn og seksuelle identiteter. Over 20 forskellige køn og seksuelle identiteter at identificere sig som, ligesom man kan tilføje specifikke kinks til sin profil.

Happn - Match med personer, der har været inden for en bestemt radius af dig.

Hinge - Beskriver sig som "app'en designet til at blive slettet" med henvisning til, at app'en sigter efter at skabe forhold frem for hookups.

Da den kunstinteresserede, David Lynch-elskende og humoristiske italiener Alex tonede op på skærmen, begyndte små sommerfugle langsomt at blafre i maven.

Dobbeltdate gennem datingapps

De to skrev sammen og ”begyndte at opbygge et bånd”.

- Jeg kunne mærke, at han ville mig noget godt og bare ville have en god tid sammen, forklarer Amanda Lindstrøm.

Da han inviterede hende på date, mens hun havde en veninde på besøg, endte det i en noget uventet retning. For veninden havde nemlig skrevet med en anden på en datingapp for veganere, Veggly, og pludselig stod de fire på en dobbeltdate på Kunsthal Charlottenborg.

- Min oplevelse til at starte med var "Damn! Han er noget for sig." Han kom ind ad døren med fægtende arme og råbte op på Italiensk "Ciao everybody!"

En date blev til flere, og da begge fik corona ved juletid, gik de i 14 dages isolation sammen. Og derfra gik det kun én retning.

Tinder giver ikke op på generation Z

De to flyttede sammen i juni – ligesom Amanda Lindstrøms veninde også fandt sammen med den fyr, hun havde med på dobbeltdaten.

Amanda Lindstrøm er ikke i tvivl om, at det er på niche-datingapps, at kærligheden lettere opstår.

- Der er udviklet apps, præcis til den type man er. Der er apps til veganere, til mennesker med specifikke fritidsinteresser – rollespil, musik og så videre.

Mens Tinder ikke var stedet for hende, så mener hun samtidig ikke, at det er et dårligt sted at udleve singlelivet. Man skal bare være bevidst om, hvad man søger, lyder det.

- Det er fint for dem, der gerne vil finde noget kortsigtet og uforpligtende. Dem, jeg kender, der har søgt det, har haft det godt med Tinder. Men man skal kunne holde ud at være i det og ikke blive såret.

Mens der i år for første gang længe var bekymrende tendenser for Tinder, så lyder det blot til at være en opfordring til at give sig i kast med nye tilbud til verdens mange singler.

- Vi er nødt til at give folk en ny grund til at træde ind i datingapp-kategorien. De har ikke fået noget nyt og spændende i et stykke tid, siger Gary Swidler fra Match Group til Financial Times.