Livsstil

Herboende amerikaner delte video af sin baby, der sover uden for i barnevogn – så gik hun viralt

Den herboende amerikaner Annie Samples troede, at det var almindeligt kendt, at babyer i Skandinavien sover udendørs. Men hun blev overrasket.

For de fleste danske forældre er det noget af det mest naturlige i verden at lade barnevognen stå på gaden, når man skal på café eller ind i en butik, hvor det er for snævert at manøvre rundt med vognen.

Men en video af sovende spædbørn på gaden har vakt opsigt på Tiktok, efter at den herboende amerikaner Annie Samples delte en video af, at hun lader sin fem måneder gamle datter sove udenfor.

Videoen, der bærer titlen 'Danmark, hvor babyer sover alene udenfor', er set mere en 15 millioner gange på Tiktok og kommenteret over 80.000 gange.

- Bor vi på den samme planet?

I kommentarsporet til Annie Samples virale video er det særligt hendes amerikanske følgere, der deler deres overraskelse og chok over den danske praksis.

- Undskyld, men bor vi på den samme planet? lyder en kommentar til videoen.

- Forestil jer lige, at man føler sig så tryg i et land, lyder en anden.

For Annie Samples kom det bag på hende, hvor hurtigt videoen spredte sig.

- Jeg troede, at folk vidste, at babyer sov udenfor i Skandinavien. Jeg havde aldrig regnet med, at den her video ville komme så langt ud, siger Annie Samples, der i øjeblikket er på barsel.

Videoen er udover på Tiktok også blevet ivrigt delt på Twitter og er blevet samlet op at det amerikanske nyhedsmedie Newsweek.

Store forskelle i forældrekultur

Annie Samples flyttede til København for tre et halvt år siden med sin familie, da hendes mand fik job i en dansk virksomhed.

Den amerikanske kvinde, der er mor til fire børn i alderen fem måneder til otte år, lagde hurtigt mærke til, at der er store forskelle mellem amerikaneres måde at være forældre på og danskeres.

- I USA er man lidt nødt til at være helikopterforældre, for det er bare sådan, vi har lært, at man er forældre. I Danmark leger børnene frit på legepladsen for sig selv. I USA holder forældre deres børn i hånden, siger Annie Samples.

I USA vil forældre være bange for, hvad andre forældre tænkte

Annie Samples

Det er ifølge Annie Samples derfor, at det mest er hendes amerikanske følgere, der har udtrykt forundring over videoen om de sovende babyer udenfor. Det ville nemlig aldrig ske i USA af flere årsager.

- I USA er der nok flere reelle trusler i samfundet, men der er bestemt også flere ting, folk bare opfatter som trusler. Og i USA vil forældre være bange for, hvad andre forældre ville tænke, hvis de lod deres baby sove ude alene, for det er uhørt, siger Annie Samples.

Selvom mange af hendes følgere udtrykker stor overraskelse, er de fleste af de af de flere end 80.000 kommentarer, Annie Samples har læst, overvejende positive.

- Der er virkelig mange, der skriver, at de ville ønske, at de boede i så trygt et land, og at det er fantastisk, at det kan lade sig gøre. Men selvfølgelig er der også nogle, der bare synes, at det er skørt eller ligefrem børnemishandling, siger Annie Samples.

Anholdt for samme praksis i New York

I Danmark er det sjældent, at det går galt for forældre, der lader deres børn sove ude alene, men der er eksempler på sager, hvor det er tilfældet.

I 2013 blev en etårig pige taget fra en barnevogn i København af en udviklingshæmmet mand. I 2009 hørte en mor i Odense på babyalarmen, at hendes barn var blevet taget og kørt bort i barnevognen. Barnet blev dog straks leveret tilbage til moren, efter at to ukendte udenlandske gerningsmænd var flygtet, da barnet begyndte at græde.

Danske Anette Sørensen Habel kom galt afsted i 1997, da hun lod sin datter sove alene i barnevognen på gaden i New York. Danskeren blev fængslet i 36 timer for hændelsen og endte med at være adskilt fra sin datter i fire dage. Hun blev senere tilkendt 470.000 kroner i erstatning.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det "helt forsvarligt" at lade små børn sove ude, når blot temperaturen ikke kommer under 10 minusgrader, og så længe barnet har nok tøj på, barnevognen er tæt, og barnet er dækket af en dyne, hvis det er koldt.