På otte år mistede hun to sønner og sin mand – opfordrer alle til at tage svær samtale

Marie Tulinius har valgt at tale åbent om familiens store sorg for at hjælpe sig selv, sine to sønner og andre.

3. september 2020 satte Marie Tulinius Hughes sig foran computerskærmen for første gang i mere end halvandet år for at dele sine tanker.

Det havde været en hård tid for hende og hele familien.

Det er så voldsomt, når jeg ser tilbage på det. Det er både Oscar, Milo og Ian

Marie Tulinius Hughes, Risk Manager, Banedanmark

I 2014 havde hun mistet sin elskede søn, niårige Oscar, og i begyndelsen af 2020 var familien blevet ramt igen. Marie Tulinius' mand, faren til hendes fire børn, Ian, døde af en hjernetumor i januar 2020.

Løbende havde Marie Tulinius delt sine tanker og følelser og fortalt om forløbet med alle dem, der ville læse med, og nu havde hun igen en forfærdelig opdatering.

Hendes søn, fireårige Milo, havde også fået konstateret en svulst i hjernen.

- Endnu en gang handler det kun om at overleve, skrev Marie Tulinius på tastaturet. Det var hjerteskærende.

Og 24. december 2021, juleaftensdag, delte hun igen sine tanker. Milo var død:

- Det er allerede jul, og det er den første, siden Milo døde. Jeg savner Milo hver eneste dag, og hvis jeg troede, at jeg var blevet vant til at savne Oscar – og derfor hurtigt ville finde en måde at leve uden Milo på – må jeg bare indrømme, at jeg tog fuldstændig fejl.

På kun otte år havde Marie Tulinius mistet to sønner og sin mand til kræft.

- Jeg har aldrig rigtig talt om det her på én gang. Jeg plejer at tage det i små bidder, fordi det er så voldsomt, når jeg ser tilbage på det. Det er både Oscar, Milo og Ian, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Må leve med sorgen

Marie Tulinius' mand og to børn døde alle af hjernetumorer.

Ian havde haft flere forskellige typer kræft gennem årene, og familien fandt ud af, at de alle tre havde en arvelig sygdom, der gav dem meget høj risiko for at få kræft.

Marie Tulinius får stadig nogle gange en følelse af, at hun skal kaste op, når sorgen rammer hende, og gråden presser på.

Nogle gange græder hun, men hun giver ikke bare efter eller op.

For Marie Tulinius har stadig to børn, Sebastian på 19 år og Lucas på 13 år, og hun vil vise dem, at der venter dem et godt liv, selvom de begge har mistet deres far og to brødre.

- De betyder alt for mig. De trækker mig igennem. Det er der, jeg får min styrke, og de skal jo stadig have et godt liv. Det er jo forfærdeligt, hvad de to drenge har oplevet i så kort et liv og har måttet se, siger hun.

Knæk Cancer 2022

'Knæk Cancer' løber i hele uge 43 og er et samarbejde mellem TV 2 og Kræftens Bekæmpelse.

I løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2s programmer.

Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-indsamlingsshowet, der sendes klokken lørdag 29. oktober.

Du kan følge 'Knæk Cancer' på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs her, hvordan du kan støtte indsamlingen.

Sorgen og det, som en hjernesvulst kan gøre ved et menneske, kommer hun og drengene aldrig over.

De må som familie leve med sorgen og fokusere på de gode ting i livet, forklarer Marie Tulinius:

- Sådan er det. Det vil altid gøre ondt. Jeg vil altid savne Oscar, jeg vil altid savne Milo, og jeg vil altid savne Ian. Det er der ikke noget at gøre ved, men vi kan huske alle de fantastiske ting.

Fortæller åbent om sorgen

At tale åbent om tabet har virket som terapi – både for Marie Tulinius og familien.

Og de er ikke færdige med at tale om det, der er sket, fortæller hun:

- Det har været en del af det at få mig igennem. Det er ikke alt, jeg skriver ned, men det er også en måde at få det ud, lyder det fra Marie Tulinius.

Det er hårdt at fortælle om.

Derfor forventer hun også, at dem, hun deler sit liv med privat, bruger deres tid på at lytte og deltage, og at de hjælper til, hvis de kan se, at der er brug for det.

- For det er den støtte, jeg har brug for, siger Marie Tulinius.

Venner og familie bakkede op

Tre ud af fire kræftpatienter har oplevet tavshed fra tætte venner og familie i deres sygdomsforløb, viser en rundspørge fra Bilendi for TV 2.

Sådan har det dog ikke været i Marie Tulinius’ tilfælde.

Vennerne og familien har tværtimod været en fantastisk opbakning, fortæller hun.

Jeg forventer ikke, at der kommer nogen andre og redder mig

Marie Tulinius Hughes, Risk Manager, Banedanmark

Venner, naboer og familie stillede mad uden for deres dør, hvis hun ikke havde lyst til at åbne, og hendes tætte veninder kom forbi til en drink, inden de skulle til en fest, selvom hun ikke havde overskud til at tage med.

Og i perioder flyttede familiemedlemmer ind for at hjælpe til, og hendes ældste søn, Sebastian, har boet hos venner.

- Det var sådan, og det fandt jeg først ud senere, at da Oscar blev diagnosticeret, satte vores venner og familie sig sammen og havde et møde og snakkede om, hvad de kunne gøre, fortæller Marie Tulinius.

Uden deres hjælp var de ikke kommet gennem de hårdeste år.

- Det var helt fantastisk, siger hun.

Tag de svære samtaler

Udover at holde sammen på dem som familie tror Marie Tulinius også, at hendes åbenhed har gjort det nemmere for andre at forstå, hvad de har gennemgået.

Og hun er sikker på, at det har gjort det nemmere for venner og familie at se, hvad de havde brug for, så de kunne tage initiativ.

- Jeg har altid sagt, at det dyrebareste, vi har, er vores relationer til andre mennesker. Det er det, der har båret os igennem. Det er det, der har båret drengene igennem, siger hun.

Fordi tavshed er ikke vejen frem, mener Marie Tulinius.

Blandt andet derfor har hun valgt at dele familiens historie offentligt, og hun opfordrer folk til at tage de svære samtaler.

- Jeg kunne ikke gøre noget for mine drenge. De er døde, og jeg forventer ikke, at der kommer nogen andre og redder mig, men man har brug for, at der er en åbenhed omkring det. Vi var en almindelig familie, men det her skete altså alligevel, og man har virkelig brug for at blive hørt, siger Marie Tulinius.

Se hvilke partier, der er enige med dig