Syv fælder mænd kan falde i, når de fylder 30 år

For mange sker der store ændringer i livet i starten af 30'erne. Men ændringerne kan i yderste konsekvens ende med at blive farlige for dit helbred.

30 år er en vigtig alder, når man er mand.

Mange mænd får ofte fast arbejde, partner og måske børn omkring den alder, og det betyder en markant ændring i de fleste aspekter af livet.

Særligt kan det betyde noget negativt for mænds sundhed, hvis de ikke er opmærksomme. Det fortæller Mark Abildhauge, der er fysioterapeut og fysiologisk træner.

- Når man er omkring de 30 år, så knækker kurven i ens sundhed, og så kan den fortsætte nedad, eller også kan man gøre noget aktivt, siger Mark Abildhauge, der netop er træner for fem mænd i TV 2-programmet 'Fem fede kokke'.

Han forklarer, at det primært hænger sammen med to faktorer.

For det første begynder kroppen at degenerere allerede fra 25-års alderen, og man mister muskelmasse helt naturligt, hvis man ikke gør noget aktivt for at modvirke det, og derudover ændrer mange mænds liv sig omkring de 30 år.

Nedenfor kan du se Mark Abildhauge og psykolog Svend Aage Madsen gennemgå syv sundhedsfælder, mænd i 30'erne kan falde i.

De 7 sundhedsfælder som mænd kan falde i, når de fylder 30 år

  1. Kosten ændrer sig

    Når mænd rammer de 30 år, så er der mange, der får fast arbejde. Med fast arbejde følger tit et ændret kostindtag: Det kan være, at man oftere tager på tanken og køber mad dér, hvis man har et arbejde på farten, eller det kan være buffetten i kantineordningen, der for mange lægger op til et større madindtag.

    Når man får et fast arbejde, så får man også flere penge mellem hænderne, og hvis man ikke er opmærksom, så kan det godt resultere i, at man ofte vælger nogle lidt lækrere – og tit federe – ting at indtage, fortæller Mark Abildhauge.

    Hvordan kan man undgå fælden:

    Her handler det mest om at være opmærksom på ændringen. Hvis man registrerer sine ændrede kostmønstre, kan man også bedre finde en mellemvej.

    - Selvfølgelig skal der være plads til fløde i sovsen men alt med måde, siger Mark Abildhauge.

  2. Mister fællesskaberne

    Den vigtigste faktor for mænds sundhed er at være en del af et fællesskab på den ene eller den anden måde.

    Det fortæller Svend Aage Madsen, der er autoriseret psykolog, ph.d. og specialist i psykoterapi.

    - Det, vi har undersøgt, er, at fællesskaber – for eksempel forældreskabet – påvirker mænds sundhed positivt. Cirka 75 procent bliver forældre, men de resterende indgår ikke automatisk i det fællesskab, og de skal være opmærksomme på at indgå i et andet form for fællesskab, siger han.

    Forskning viser nemlig, at fællesskaber fordrer sundhed, hvorimod hvis man ikke er en del af en gruppe, så lader man i højere grad stå til på både kost og motion.

    Hvordan kan man undgå fælden:

    Hvis man ikke automatisk bliver en del af forælderskabsfællesskabet, så kan det være en mulighed at vælge fællesskab aktivt til. Det kan være et cykelhold, en kunstforening eller en gruppe på arbejdspladsen.

    Det handler bare om at vælge noget, som man har en reel interesse i, for det kan hjælpe både på den fysiske og mentale sundhed på den lange bane.

  3. Motion er ikke en del af dagligdagen

    Når mænd fylder 30 år, er degenereringen af muskler allerede i gang, fortæller Mark Abildhauge.

    Mange har i deres unge år dyrket en sport sammen med venner, og de har måske også cyklet til og fra en uddannelse.

    Men når man bliver 30 år, så kan det være, at man køber en bil og samtidig ikke længere føler, at man har tiden til sin foretrukne sportsgren. Mange mister ofte "den usynlige motion" – altså den motion man dyrker i løbet af dagen, som man nærmest ikke lægger mærke til. Det er nemlig den motion, der virkelig betyder noget.

    Hvordan kan man undgå fælden:

    - Det lyder nok helligt og måske banalt, men tag trappen eller cyklen, når du kan. For når man bliver 30 år, så er hverdagen ofte travl, så få lagt motion ind der, hvor du alligevel bruger tid, siger Mark Abildhauge.

    Han forklarer, at muskelmassen falder med 30 til 40 procent over en lang årrække, fra man er 25, til man er 80 år. Det betyder, at man bliver nødt til at træne, hvis man i det mindste vil opnå status quo.

  4. Rygningen fortsættes

    Rygning er en af de helt store syndere, når det kommer til den individuelles sundhed. Det fortæller Mark Abildhauge.

    Og mange, der har røget i deres teenageår og 20'ere, tager smøgerne med ind i 30'erne.

    Men fra man er 30 år, begynder røgen at være et ekstra stort problem, for din krop bliver dårligere og dårligere med alderen til at regenerere vævet i lungerne.

    Hvordan kan man undgå fælden:

    Det er simpelt og banalt: Man skal stoppe.

    Det er faktisk sådan, at rygere, som stopper før 30-årsalderen, forlænger livet med i gennemsnit 10 år. Rygere, som først stopper efter 60-årsalderen, får i gennemsnit 2-3 år ekstra at leve i.

    Allerede tyve minutter efter den sidste smøg falder pulsen til det normale, efter bare én dag er din risiko for at få en blodprop blevet mindre, og efter ti år er din risiko for at få lungekræft næsten lige så lav, som hvis du aldrig havde røget.

  5. Alkoholvanerne hænger ved

    Mange har et forholdsvis højt indtag af alkohol i deres teenageår og i starten af 20'erne, hvilket hverken er hensigtmæssigt eller sundt. Men tages det høje alkoholforbrug med ind i 30'erne, kan det blive en vane, der hænger ved resten af livet og kan udløse en lang række sygdomme.

    Hvordan kan man undgå fælden:

    En "alt med måde"-tilgang er løsningen, siger Mark Abildhauge.

    - Måske tænker folk ikke over det, men der er enormt mange kalorier i øl, så hvis man drikker et par stykker hver eller hveranden aften, men ikke længere får den motion, som mange studerende får, så sætter det sig altså.

    Hvis alkohol er en del af det sociale fællesskab, kan en idé være at finde andre arenaer for det sociale.

    - At mødes for at være fysisk aktive er en mulighed. Her kan noget som padeltennis være oplagt, fordi det er rigtig sjovt, samtidig med at det er god træning, siger Mark Abildhauge.

  6. Søvnen bliver udfordret

    Når man som mand bevæger sig ind i 30'erne, er der mange, der får børn. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Og i kølvandet på en baby kommer ændrede søvnvaner tit.

    - Man kan jo sagtens sige, at det er sundest at få x antal timers søvn, men når man har en baby, er det jo ikke bare lige sådan at ændre, siger Mark Abildhauge.

    Derfor er søvnen en af de sundhedsmæssige ting, som man ikke altid selv har kontrol over.

    Hvordan kan man undgå fælden:

    Er dårlig søvn forårsaget af et barn er det eneste reelle tip, at man kan skiftes til at tage nattetjansen. På den måde opretholder man stadig et ganske fint søvnniveau, da kroppen faktisk godt kan "oplagre" søvn over kortere perioder.

  7. Stress fylder mere

    Stress er en ting, man kan møde i alle faser af livet. Men når man(d) runder de 30 år, og mange ting i livet ændrer sig, kan man være ekstra udsat.

    Mange forbinder stress udelukkende med noget arbejdsrelateret, men det er ikke altid sandt.

    - Øget stressniveau kan være summen af mange af de andre ting, siger Mark Abildhauge.

    Hvis man begynder at spise dårligere, træne mindre, blive udfordret på sin nattesøvn og også arbejder mere, så skal der ikke lige så meget til, før man får stresssymptomer, som hvis man "kun" har travlt på sit arbejde.

    Hvordan kan man undgå fælden:

    Hvis man er opmærksom på at få spist varieret og få trænet, så kan det være med til at mindske risikoen for at få stress.

    Det betyder ikke, at det er en kur mod stress, eller at man kan undgå stress, hvis man følger rådet. Oplever man stresssymptomer, er det vigtigt at kontakte sin læge.

Listen er udarbejdet i samarbejde med fysiologisk træner Mark Abildhauge og efter interview med psykolog Svend Aage Madsen samt med information fra sundhed.dk, Selskab for Mænds Sundhed, 'Kom ud Mand' og  'Far på barsel – Far for livet'.

Du kan se de fem mænd i 'Fem fede kokke', der kæmper med deres sundhed på TV 2 PLAY her eller torsdag på TV 2 FRI.