Livsstil

Er berygtet 90'er-tendens på vej tilbage i modebilledet?

Det møder kritik fra flere kanter, at 90'er trenden kaldet heroin chic kan være på vej tilbage i modebilledet.

En meget tynd krop, bleg hud, rander under øjnene og udtryk, der gerne skal signalere til omverdenen, at man har taget stoffer hele natten.

Nogenlunde sådan kan man beskrive det ikoniske 90'er-look, der gik under det kontroversielle navn heroin chic. Navnet kommer af, at det udmagrede og hærgede look giver associationer til det udseende, man forbinder med heroinmisbrugere.

'Heroin chic' var en stor tendens i midthalvfemsernes modebillede og var særligt forbundet med en af tidens absolut største supermodeller, Kate Moss, der også blev kendt for citatet "Nothing tastes as good as skinny feels" (intet smager bedre end følelsen af at være tynd).

Men selvom tendensen dominerede modebilledet, var den allerede i sin samtid kontroversiel. Blandt andet tog den amerikanske præsident Bill Clinton i 1997 afstand til heroin chic-trenden, som han kaldte "glorificering af døden".

I modeverdenen er tiden som en cirkel, og tendenser har det med at komme tilbage. Men er heroin chic på vej tilbage på lige fod med andre trends som UGG-støvler og lavtaljede bukser?

Det påstår avisen The New York Post.

2. november udgav mediet en artikel med rubrikken Bye-bye booty: Heroin chic is back (Farvel til numsen: Heroin chic er tilbage).

I artiklen argumenterer journalisten for, at det lavtaljede, slanke look til efterårets modeuger og Kardashian-søstrenes vægttab skal ses som en indikator for, at moden er ved at vende sig væk fra det kurvede look, der har været fremherskende de sidste 10 år. Det seneste årti har blandt andet været defineret af populariteten af brazilian butt lift-operationer, hvor numsen opereres større. Men den tid er ifølge mediet forbi.

Vi kan ikke gå tilbage

Artiklen og dens budskab mødte dog hurtigt modstand fra flere kendte kvinder. Blandt andre skuespiller og aktivist Jameela Jamil, der i et essay i Paper Magazine advarede mod, at 90'er-modens genkomst også vil få halvfemsernes spiseforstyrrede kultur til at blusse op.

Heroin chic tog kvælertag på min generation

Jameela Jamil

- Heroin chic tog kvælertag på min generation. De fleste af os er endnu ikke kommet os over det. Jeg selv slap kun med nød og næppe fra det med livet i behold, skriver skuespilleren blandt andet og slutter med:

- Vi kan ikke gå tilbage.

Jamil bakkes op af blandt andre model Charlotte Howard, der skriver på Instagram at presset for at blive tynd gjorde, at hun var tæt på at tage sit eget liv som helt ung.

Andre kvindelige klummeskribenter har ligeledes skrevet om, hvordan netop den tendens var medvirkende til, at de fik en spiseforstyrrelse som teenagere. Modemagasinet Harper's Bazaar skriver, at modebranchen har et ansvar for, at tendensen ikke spreder sig igen.

Men ifølge modeekspert Uffe Buchard kan vi ånde lettet op. Han forudser ikke, at heroin chic kommer tilbage.

Et ændret politisk landskab

Ifølge modeekspert og kreativ direktør for Darling Studio, Uffe Buchard, der selv var moderedaktør på Eurowoman og vært på modeprogrammet 'Deluxe' på TV 2 i midthalvfemserne, hvor heroin chic var på sit højeste, er vi ikke i nærheden af, at heroin chic bliver mainstream igen.

Han medgiver, at det hærgede look har været at se på flere catwalks under de seneste store modeuger. Men ifølge ham er det ikke ensbetydende med, at branchen generelt er på vej derhen.

Det er noget, vi kollektivt har lagt bag os.

Uffe Buchard, kreativ direktør

I dag koster det nemlig dyrt, når brands træder ved siden af, mener modeeksperten.

- Heroin chic var en historisk tendens, som jeg ikke tror kommer tilbage nogensinde. Det er noget, vi kollektivt har lagt bag os. Vi er et andet sted i dag, hvor vi kollektivt siger fra, når der er noget, der virker anstødeligt på os, siger Uffe Buchard.

Han påpeger, at modebranchen i halvfemserne opererede i et helt andet politisk og etisk klima, som tillod dem at eksperimentere med ting, der aldrig ville gå i dag, hvor forbrugerne er kritiske og har en stemme på de sociale medier.

- Når der er en meget tynd pige med i et show i dag, får det meget dårlig opmærksomhed, og det er der ingen, der har råd til. De store brands er i dag båret af deres værdier, for det er ikke nok længere bare at sælge dyrt tøj, siger Uffe Buchard.

Han påpeger, at modeller med et hærget look i dag mest optræder som en del af shows når eksperimenterende brands som eksempelvis Balenciaga laver shows, der har et "dystopisk tema".

- Jeg vil medigve, at til shows som Balenciagas muddershow (ved efterårets modeuge i Paris, red.), der havde apokalypse og katastrofe som tema, at der kan optræde looks, der minder om heroin chic, fordi meningen med showet er verdens ende, og hvordan det ser ud, når verden går under, siger Uffe Buchard.