Fem fede kokke

36-årig madstjerne så sit livsværk smuldre væk – og pludselig stod han ansigt til ansigt med sig selv

Magnus Klein Kofoed er langt fra den samme, som han var for bare to år siden. En konkurs tvang restaurantejeren til at stoppe op og genoverveje alt.

Det kunne ikke blive stort nok.

36-årige Magnus Klein Kofoed red med michelinrestauranten Kadeau på en bølge af succes.

Restauranten modtog stjerne på stjerne. Anerkendelse på anerkendelse.

Medgangen gjorde det svært at stoppe op, træde et skridt tilbage og trykke på stopknappen. Og hvorfor skulle man også det, når nu det gik så godt?

Med 130 kilometer i timen kørte Magnus Klein Kofoeds karriere derudaf.

Men der var flere bump på vejen, og i 2020 måtte den ambitiøse restaurantejer se sig slået tilbage.

Virkeligheden ramlede ned over Magnus Klein Kofoed, der pludselig stod overfor en identitetskrise.

Opvæksten

Som helt lille dreng sad Magnus ofte på laminatbordpladen i mormors bornholmske køkken. Her kunne han kigge ned i den store gryde, hvorfra gryderetten småsimrede på blusset.

En duft af timian, hvidløg og laurbærblade spredte sig langsomt og fyldte luften i det gråhvide køkken.

Foran komfuret stod mormor på sin vante plads. Her havde hun iført sig et forklæde med smæk og var i fuld gang ved udtræksskærebrættet.

Dagens menu stod på Ossobuco, en italiensk gryderet af kalveskank.

For ligeså længe Magnus Klein Kofoed kan huske, er der i mormors køkken kræset for detaljen. Og fra komfuret er der serveret alt fra stegt sild til høns i asparges.

Sidstnævnte hører til blandt restaurantejerens mange livretter.

Selv i dag hvor mormors bornholmske køkken er byttet ud med et stort, åbent køkken i nordisk stil.

Køkkenet er placeret midt i restaurant Kadeaus lokaler ved de københavnske kanaler, hvor kokkene er i fuld gang med at tilberede fire store laksefileter.

De ligger klar foran en knitrende ovn med åbne flammer, og alle i lokalet venter spændt på, at aftenens gæster melder deres ankomst.

Heriblandet Magnus Klein Kofoed, der lige nu er aktuel i TV 2-programmet 'Fem Fede Kokke'.

På trods af sin værtsrolle i restauranten føler han sig hjemme lige præcis der ved Kadeaus køkkenbordplade.

Ligesom han gjorde det i mormors køkken på Bornholm.

Gennembruddet

Rejsen med Kadeau startede i 2007, da Magnus Klein Kofoed sammen med to barndomsvenner åbnede den første restaurant på Bornholm.

I 2011 udvidede Kadeau så med åbningen af en ny restaurant, der lå placeret i nogle små lokaler på Vesterbrogade i København.

Med et bornholmsk særpræg og drikkevenlige vine på menukortet skulle Kadeau nu tage København med storm.

Og det gjorde de.

For efter kun lidt over et års drift fik den københavnske restaurant et kæmpe anerkendende skulderklap i form af en michelinstjerne.

- Vi syntes, det var helt urealistisk, fortæller Magnus Klein Kofoed.

En boblende eufori spredtes i den madelskende krop, og Magnus Klein Kofoed tænker tilbage på en tid fyldt med farverige fester og invitationer til at optræde på tv og i landsdækkende medier.

Pludselig kunne danskerne sætte ansigt på Kadeau-drengene.

Og Magnus Klein Kofoed levede som en vaskeægte rockstjerne.

Anerkendelserne

Kadeau København var fuldt booket to år i streg efter michelinstjernen. Alle skulle have en bid af de michelinroste menuer.

Og i 2016 faldt der så igen stjerneregn ned over Kadeau. Denne gang fik de – mod alle forventninger – tildelt en stjerne på Bornholm.

- Jeg husker det som et kæmpe chok. Men det er også klart den stjerne, jeg er mest stolt af, fortæller Magnus Klein Kofoed.

Pludselig var barndomsøen Bornholm sat på det gastronomiske landkort, og Kadeau fik en form for heltestatus på klippeøen.

Flere bornholmere var nu at finde blandt middagsgæsterne, og Magnus Klein Kofoed havde følelsen af at give igen til sit ophav.

Samtidig kunne Kadeau nu nedbryde nogle af fordommene til gourmetverdenen.

- Fra at kunne læse i kommentarsporet på sociale medier, hvor dyre og højrøvede, de syntes, vi var, kunne vi pludselig se bornholmerne i øjnene og rent faktisk servere mad for dem, siger Magnus Klein Kofoed.

Michelinstjernen blev endnu et anerkendende skulderklap til restaurantejeren.

Men ambitionerne og forventningerne, der naturligt fulgte med stjernerne, skabte også et fornyet pres.

Et pres, som Magnus Klein Kofoed på mange måder trivedes i.

Men det tvang ham også til at gøre sit bedste i alt, han foretog sig.

Skiftet

Kadeau red på en bølge af både dansk og international anerkendelse. Og det blev alt for let for Magnus Klein Kofoed at blive revet med.

- Vi ville hele tiden gøre os endnu bedre og have mere og mere anerkendelse, fortæller restaurantejeren.

Kadeau nørdede ned i sine menuer og udviklede konstant nye smagskombinationer.

Succesen kostede derfor både penge og timer, og der var fuld fart på. To gange på få år rykkede den københavnske restaurant til nye, dyre lokaler ved Christianshavn.

Den seneste af de to flytninger endte med en gennemgribende renovering, der gik langt over budget.

Og der var dermed skabt en milliongæld for Kadeau.

Lange dage med minimal søvn karakteriserede dagene omkring etableringen i de dyre lokaler. Enkelte nætter sov Magnus Klein Kofoed sammenlagt to timer på en trepersoners-sofa, der var placeret i et hjørne af restauranten.

Selvom Kadeau-drengene knoklede på, var det svært at se bort fra gælden

Og efter flere travle og succesfulde år i branchen kunne Magnus Klein Kofoed langsomt se, hvordan virksomheden bevægede sig i retning af en konkurs.

Udvidelsen

En rekonstruktion reddede dog Kadeau i 2017 og skabte ro.

Og så fortsatte de ambitiøse idéer.

Alt lige fra et gårdslagteri og et mosteri til et hotel og et grillbarseventyr var en del af Kadeaus nye udvidelse.

Men selvom flere af forretningerne gik godt, var der også projekter, der på skift gav et underskud. Og det hang som en tung sky over Magnus Klein Kofoed, at der konstant var noget, der ikke gik helt, som det skulle.

- Desværre fyldte de dårlige tal langt mere end de mange gode, siger Magnus Klein Kofoed.

Han holdt dog fast i, at selve kernen i form af restauranterne gik godt.

Og i 2018 modtog Kadeau på ny hæder i form af en michelinstjerne nummer to til den københavnske restaurant.

Tre michelinstjerner sammenlagt prydede nu hos Kadeau, der udadtil fortsat så ud til at ride på en bølge af succes.

Alt burde køre på skinner.

Men projekterne ledte Kadeau i mange forskellige retninger, og barndomsvennerne gled langsomt væk fra det, de ifølge Magnus Klein Kofoed gjorde bedst.

At drive to michelinrestauranter af den allerhøjeste skuffe.

Og det skulle snart vise sig at gå galt.

Bryllupsrejsen

I august 2019 befandt Magnus Klein Kofoed sig ellers i en lykkerus.

Han var på bryllupsrejse med sin kone Freja Klein, og over en lille måneds tid kørte de i en autocamper ned gennem de franske vinmarker og besøgte vinbønder.

Parret drak vin og hyggede sig.

Bryllupsrejsen blev dog også på mange måder et wakeup-call for Kadeau-ejeren.

En aften i Frankrig lå Magnus Klein Kofoed i sengen og oplevede en konstant summen for ørerne. Fjernt men brummende lød det som om en bil holdt i tomgang udenfor døren.

Han havde aldrig oplevet noget lignende, men slog det hen.

Tinnitusfornemmelsen varede dog ved i flere dage, og inderst inde vidste Magnus Klein Kofoed egentlig godt, hvad der var galt. Det var hans krop, der efter flere års arbejdspres nu pludselig sagde fra.

Det kunne han ikke bare ignorere.

- Jeg syntes jo, det var super irriterende. Jeg blev pludselig gjort opmærksom på, at jeg langt fra var et supermenneske, siger Magnus Klein Kofoed.

På bryllupsrejsen erkendte han, at den anspændte hjerne og krop, der bar tydeligt præg af forsømmelse i en usund livsstil, langt fra kunne fortsætte med at okse derudaf i samme tempo.

Magnus Klein Kofoed greb derfor telefonen og ringede hjem til Kadeaus bestyrelsesformand i Danmark.

De blev simpelthen nødt til at finde en løsning.

Og det skulle ske snart.

Konkursen

I Danmark fortalte Magnus Klein Kofoeds læge, at der ikke var det mindste at se på ørerne.

De stresslignende symptomer førte aldrig til en egentlig stress, og den summende fornemmelse gik langsomt i sig selv.

Men fremadrettet havde Magnus Klein Kofoed den løftede pegefinger i baghovedet.

Den her tid var uden tvivl den hårdeste i min karriere

Magnus Klein Kofoed

Den perfektionistiske restaurantejer vidste, at der var en grænse for, hvor hårdt han kunne køre på. Og det mentale helbred var trods alt vigtigst for ham.

Også selvom rutsjebaneturen fortsatte.

Perioden efter bryllupsrejsen var nemlig præget af store usikkerheder og en økonomi hos Kadeau, der var yderst presset.

- Den her tid var uden tvivl den hårdeste i min karriere, fortæller Magnus Klein Kofoed.

Og som en mavepuster ramte coronaen så Kadeau i foråret 2020.

Restauranten sad med en kæmpe gæld tilbage fra renoveringen, men også fra de mere eller mindre fejlslagne projekter som gårdslagteriet og grillbarseventyret.

Magnus Klein Kofoed måtte derfor indse, at der ikke var noget at gøre.

I marts samme år gik restauranten konkurs.

Og med konkursen opstod en tvivl.

Var Magnus Klein Kofoed havnet på den rette vej i livet? Eller skulle han i virkeligheden give sig i kast med noget helt andet?

Skillevejen

En identitetskrise ramlede ned i den arbejdsomme perfektionist, der i nedlukningstidens ensformige hverdage indtog en del mere vin med sin kone.

Mest af alt var det for at dulme tingene.

- Det var jo mit livsværk, der langsomt smuldrede mellem fingrene på mig, fortæller Magnus Klein Kofoed.

På grund af samfundets nedlukning var der dog heldigvis god tid til at skrue tempoet helt ned.

Det gjorde han på en række lange gåture, hvor restaurantejeren sparrede med både kone, familie og venner.

Magnus Klein Kofoed blev langsomt bevidst om, at der i Kadeaus levetid var truffet flere dårlige valg.

Da han i sin tid startede på Bornholm, handlede det om kvalitetsmad. Gæsterne skulle have en unik og speciel spiseoplevelse.

Pludselig var der tale om en stor forretning, der pegede i forskellige retninger.

Det havde fjernet fokus fra kernen hos Kadeau, og i virkeligheden viste valget sig derfor at være relativt simpelt for Magnus Klein Kofoed.

Han var langt fra færdig.

Genrejsningen

Med hjælp fra nye investorer lykkedes det Kadeau at genrejse de to michelinrestauranter i København og på Bornholm.

Magnus Klein Kofoed og kammeraterne fandt langsomt tilbage til deres passion.

Og det var på ingen måde hverken nemt eller ligetil.

Men Kadeau genrejste de to restauranter på Bornholm og i København, der i sin tid havde fået henholdsvis en og to michelinstjerner.

Tanken om at give sig i kast med andre projekter var pakket langt væk, og restauranterne har formået at finde tilbage til en forretning med et pænt overskud.

Desuden fik Kadeau et langt større fokus på medarbejdernes arbejdsvilkår. Noget som Magnus Klein Kofoed fremhæver som særlig vigtigt.

Førhen kunne jeg føle, at jeg var et skridt bagud

Magnus Klein Kofoed

Men det er langt fra kun Kadeau, der har gennemgået en forandring.

Magnus Klein Kofoed befinder sig selv et langt bedre sted i dag, end han gjorde for bare to eller ti år siden.

- Førhen kunne jeg føle, at jeg var et skridt bagud. I dag føler jeg i højere grad, at jeg er et skridt foran, fortæller Magnus Klein Kofoed.

Restaurantejeren begyndte henover årene at kigge indad og arbejde med sig selv. For Magnus Klein Kofoed var mere end blot en ambitiøs restauratør.

Han var nødt til at øve sig i også at være en god leder og et forbillede for sine ansatte.

Førhen tænkte Magnus Klein Kofoed mere egoistisk på egne præstationer og havde fokus rettet mod sig selv.

I dag ser han lyset i at motivere og hjælpe andre.

Tilbagevenden

Som ung mand kunne Magnus Klein Kofoed nemt finde på at slå ned på selv de mindste fejl og irettesætte folk i en hård tone.

I dag møder man derimod en Magnus Klein Kofoed, der er både rolig og afbalanceret.

Med hjælp fra en mental coach og med erfaringer fra Kadeaus op- og nedture i rygsækken har ildsjælen fundet en langt bedre balance mellem arbejdsliv, sundhed og privatliv.

Men Magnus Klein Kofoed understreger, at den mentale udvikling langt fra er slut.

Og han har også rykket sig på anden vis.

I et drivhus, der er tilkoblet lokalerne i Kadeaus københavnske restaurant, fortæller Magnus Klein Kofoed, at han i oktober flyttede med sin kone og søn tilbage til der, hvor det hele havde sin start.

Magnus Klein Kofoed folder let op i sin brune skjorte og afslører en stregtegnet tatovering af Bornholm, der er placeret på højre underarm.

- Det ligger lige her, siger restaurantejeren og peger på Nexø, der er placeret ved Bornholms østkyst.

Nu er det blevet familiens nye hjem.

For nogle år siden havde Magnus Klein Kofoed ellers ikke set sig selv flytte væk fra København.

Men beslutningen føles helt rigtig nede i maven, og i dag befinder Magnus Klein Kofoed sig ikke længere langt fra bedsteforældrenes gamle hus i Svaneke.

Ligesom Kadeaus restauranter har han på mange måder fundet tilbage til kernen.

Og fra drivhuset i Kadeau København tænker Magnus Klein Kofoed tilbage på adskillige somre med morfars røgede sild og kolde vintermåneder med mormors lune gryderetter i det lille, bornholmske køkken.

Se femte afsnit af 'Fem Fede Kokke' torsdag kl. 20.25 på TV 2 FRI eller lige nu på TV 2 PLAY.