Kvinder opfordres til at stille et særligt spørgsmål for at undgå usynligt arbejde

Det er ikke nødvendigvis et problem, men det er vigtigt at tale om, mener radiovært.

Prikker denne tekst til dig?

- Er du i tvivl, om du døjer med ‘the mental load’? Prøv højlydt at spørge din partner: “Er der noget, jeg kan hjælpe med?”, næste gang I har gæster. Hvis folks organer bytter plads af forvirring, så gør du nok.

Sådan lyder det fra radiovært og forfatter Majbritt Maria Lundgaard.

Hun mener, at flere danskere bør blive opmærksomme på ‘the mental load’ – et begreb, der beskriver det usynlige ansvar for at holde overblikket og stå for koordineringen i husholdningen, som især kvinder påtager sig, mener hun.

- Det er en mentalt trættende opgave, som er usynlig, lyder det fra Majbritt Maria Lundgaard.

Det behøver ikke være et problem, men det kan det være. Særligt i julen, hvor opgaverne og arrangementerne er ekstra mange.

- Hvis man ser sådan en tekst, og man kan mærke, at den prikker til en, så er det min mission at informere og næsten missionere, og ellers kan man jo leve videre, som man har lyst til, siger hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Kvinder straffes hårdere end mænd

Majbritt Maria Lundgaard står ikke alene med sin holdning.

Også sexolog og parterapeut Cathrine Katzmann mener, at ‘the mental load’ kan have store konsekvenser.

En undersøgelse viser, at kvinderne i højere grad tager sig af børn og hjem.

- Mange kvinder opdager ikke, hvor meget de faktisk står med. De bliver udbrændte og kan føle sig svigtet af deres partner, siger Cathrine Katzmann.

Hun understreger dog, at mænd ikke nødvendigvis gør mindre i hjemmet med vilje, men at de ikke ser de usynlige opgaver i samme grad som kvinder.

Og det er der ifølge Cathrine Katzmann måske én grund til.

- Den sociale straf for, at en kvinde ikke har et ordentligt hjem eller ikke har styr på familien, er meget større for kvinder, end den er for mænd. Så når vi siger, at mænd ikke ser rodet, er det ikke rigtigt, men de bliver ikke straffet på samme måde, siger hun.

Cathrine Katzmann mener, at det er sundt at tale åbent om ‘the mental load’. Det kan føre til en vigtig samtale, mener hun:

- Jeg har talt med enormt mange kvinder, der oplever, når vi begynder at sætte ord på det her, at de får et sprog for noget, som de ikke har kunne sætte ord på, fordi det er usynligt.

Afstemning

Hvem bærer 'the mental load' hjemme hos jer?

Den vigtige samtale

Majbritt Lundgaard understreger, at 'the mental load' ikke per automatik er et problem, hvis dén, der bærer på den, ikke problematiserer den.

Det vigtige for hende er at oplyse om, at fænomenet findes og gennemleves af mange uden, at de selv er klar over det, forklarer hun.

Og det er noget, der deler vandene, og diskussionen tages op på 'Go' morgen Danmark og Go' aften LIVE's Facebook-side.

Og det er helt fint, hvis man frivilligt har påtaget sig ansvaret, understreger Majbritt Lundgaard.

Det handler om at gøre det usynlige arbejde synligt.

Også Cathrine Katzmann lægger op til, at man skal tage stilling til, hvordan arbejds- og rollefordelingen skal se ud i hjemmet.

- Vil vi fortsætte sådan her, eller er der noget hjemme hos os, der skal omfordeles?, opfordrer hun til, at man spørger sig selv og sin partner om.

Ifølge Cathrine Katzmann er det en vigtig samtale, man med fordel kan tage for at undgå, at det fortsat er kvinder, der påtager sig byrden.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.