Fem fede kokke

Se fem stjernekokkes forvandling - fra usunde til sunde livsnydere

De 'Fem Fede Kokke' kæmpede med både deres fysiske og mentale helbred og tabte 37,9 kilo i alt.

Over 4,5 måneder byttede fem danske kokke den fede smør og hverdagsvinen ud med proteinrig kål.

Det skete i forbindelse med programmet 'Fem Fede Kokke'.

Der viste sig at være flere bump på vejen, og både tilbagefald og arbejdspres fyldte hos flere af kokkene, der sammenlagt opnåede det dårligste vægttab i programmets nu tre sæsoner.

Alligevel er der sket en synlig forandring på de fem kokkekroppe. Træk i pilen på billederne for at se de 'Fem Fede Kokkes' resultater og læs, hvordan det går dem i dag.

Om ’Fem Fede Kokke’

Mark Abildhauge, træner og fysioterapeut, guider gennem otte afsnit kokkene til en sundere livsstil. Det sker gennem vægttab, motion og adfærdsændringer.

I programmet bliver de fem deltagere løbende målt og vejet. Udover en opgørelse af vægt og fedtprocent, får de fem kokke foretaget en bodyage-test, der viser, om kroppens tilstand svarer til den biologiske alder.

Mads Dalsborg, køkkenchef hos restaurant Bjørnekælderen, 41 år

Mads Dalsborg inden programstart.
Mads Dalsborg efter programstart.

Startvægt: 157,6 kg.

Slutvægt: 143,2 kg.

Vægttab: 14,4 kg.

Start bodyage: 51 år

Slut bodyage: 46 år

Lidt søvn, lange arbejdsdage og ansvaret for genåbning af en restaurant på Frederiksberg.

Der var fuld fart på for køkkenchefen Mads Dalsborg, der for et år siden lige havde rundet de 40 år og var klar over, at der med de 157,6 kilo på badevægten fulgte en risiko for at dø for tidligt.

I dag tonser han fortsat derudaf som køkkenchef i restaurant Bjørnekælderen og er bevidst om, at der fortsat er placeret overflødige kilo rundt om på kroppen.

Det var noget af det dummeste og hårdeste

Mads Dalsborg, køkkenchef

Mads Dalsborg har svært at balancere karrieren med overskud til en større livsstilsændring. Samme erkendelse måtte en tårefyldt køkkenchef komme frem til undervejs i 'Fem Fede Kokke', hvor arbejdspresset fik det hele til at ramle sammen.

- Det var noget af det dummeste og hårdeste, jeg har været igennem, siger Mads Dalsborg.

Den mentale sundhed var det største fokus for kokken, der dog alligevel formåede at smide i alt 14,4 kilo over de 4,5 måneder.

I dag beskriver køkkenchefen, at han spiser en del sundere, men han ser ikke en større livsstilsændring ske her og nu.

Gorm Wisweh, TV-kok bag kæden Gorm’s Pizza, 40 år

Gorm Wisweh inden programstart.
Gorm Wisweh efter programstart.

Startvægt: 79,6 kg.

Slutvægt: 74,4 kg.

Vægttab: 5,2 kg.

Start bodyage: 46 år

Slut bodyage: 36 år

Gorm Wisweh, bedre kendt som Danmarks pizzakonge og fast tv-kok i programmer som ’Go’ morgen Danmark’, var vægtmæssigt den mindste af kokkene i feltet.

Udadtil kunne han skjule den usunde mængde fedt på sidebenene med sin skovmandsskjorte. Men han var tyndfed, og en kropsscanning viste, at alt det farlige fedt sad skjult inde omkring de indre organer.

- Jeg ville gerne vise, at der findes mange som mig med kropstyper, hvor fedtet er gemt væk, siger Gorm Wisweh.

Tv-kokken er i dag lykkes med at holde fast i mange af de gode vaner, han tilegnede sig undervejs i 'Fem Fede Kokke'.

Fra en minimal mængde motion har kokken i år formået at løbe en del ture i sommerhalvåret, hvilket i de koldere måneder er byttet ud med fysisk styrketræning.

Gorm Wiswehs vedholdenhed betyder, at han i dag har langt mere energi i hverdagen, og både fedt og muskler er bedre fordelt på kokkekroppen.

Det store problem opstår i dag, når det kommer til den mængde af mad, der skovles ind fra tallerkenen.

- Jeg har bare virkelig svært ved at stoppe, når det smager godt, siger Gorm Wisweh.

Pizzaforbruget er dog skåret drastisk ned, og osteskuffen i køleskabet er - ligesom ham selv - skrumpet i størrelse.

Magnus Klein Kofoed, direktør og medejer hos Michelinrestauranterne Kadeau, 36 år

Magnus Klein Kofoed inden programstart.
Magnus Klein Kofoed efter programstart.

Startvægt: 117,9 kg.

Slutvægt: 106,2 kg.

Vægttab: 11,7 kg.

Start bodyage: 47 år

Slut bodyage: 33 år

Mad har nærmest altid været omdrejningspunktet i Magnus Klein Kofoeds liv. Fra han som 13-årig startede som opvasker på Pakhuset i Svaneke, til han i dag står som medejer af to succesfulde Michelinrestauranter i København og på Bornholm.

En usund livsstil og til tider dårlige madvaner fulgte for ham dog sideløbende med, og det var to ting, kokken ville komme til livs gennem sin medvirken.

- Jeg har tænkt en del over min form, når jeg har haft svært ved at gå op ad mange trapper, eller skjorten pludselig har siddet for stramt, fortæller Magnus Klein Kofoed.

I programmet gav han den derfor gas og lykkedes med at smide i alt 11,7 kilo og nedsætte sin bodyage med 14 år.

Jeg føler mig i langt bedre balance

Magnus Klein Kofoed, restaurantdirektør

Magnus Klein Kofoed tænker tilbage på begge dele med en stolt fornemmelse og fortæller, at han i dag har fastholdt sin relativt gode form.

Restaurantdirektøren træner ugentligt og indtager en sundere kost. Han betegner derfor også sig selv som et sundere, gladere og mere friskt menneske, end han var for et år siden.

- Jeg har taget lidt på i fedt og tabt nogle muskler, men jeg føler mig i langt bedre balance, understreger Magnus Klein Kofoed.

Steffen Egebo, køkkenchef hos restaurantskibet Oranje, 29 år

Steffen Egebo inden programstart.
Steffen Egebo efter programstart.

Startvægt: 106, 5 kg.

Slutvægt: 102, 1 kg.

Vægttab: 4,4 kg.

Start bodyage: 39 år

Slut bodyage: 31 år

Kokkefeltets yngste medvirkende, Steffen Egebo, var mentalt et svært sted under optagelserne til 'Fem Fede Kokke'.

Underbemanding, arbejdspres og en op til 70-timers arbejdsuge var dengang hverdagskost.

- Det var satme stressende. Jeg kunne på ingen måde få tingene til at hænge sammen, siger Steffen Egebo.

I dag har køkkenchefen vendt alt på hovedet og fundet et nyt arbejde på restaurantskibet Oranje, der åbnede i København i slutningen af oktober. Det betyder, at han har fået mere tid hjemme hos familien og et langt større overskud i hverdagen.

Et overskud, der betyder, at der også er tid til træninger og mere motion, selvom han langt fra vil kunne løbe et halvmaraton med sin nuværende form.

Der er stadig plads til at drikke en god flaske vin

Steffen Egebo, køkkenchef

Livsnyderi fylder stadig meget hos kokken, og vægten har svinget både op og ned. I dag ligger han dog lige under de 100 kilo og håber at komme endnu længere ned.

- Der er mindre smør i køleskabet, men der er også stadig plads til at gå ud og spise og drikke en god flaske vin, siger Steffen Egebo.

Claus Christensen, partner hos restaurant Salon, 64 år

Claus Christensen før programmet.
Claus Christensen efter programmet.

Startvægt: 124,0 kg.

Slutvægt: 121,8 kg.

Vægttab: 2,2 kg.

Start bodyage: 74 år

Slut bodyage: 72 år

Claus Christensen, der måske er bedre kendt som ”Røde Claus”, har ikke skruet på noget væsentligt i sin livsstil efter sin medvirken i 'Fem Fede Kokke'.

- Jeg tænkte flere gange undervejs, ”hvad fanden laver jeg her,” fortæller Claus Christensen.

"Røde Claus" havde håbet at smide 22 kilo på kokkekroppen, men måtte hurtigt erkende, at han hverken havde motivation eller vilje til at opnå det.

Jeg er jo realist

Claus Christensen, kok og partner

For den 64-årige kok var det stort, da han i sin tid kvittede tobakken. En ligeså radikal livsstilsændring på kost- eller træningsfronten er der dog ikke udsigt til.

- Jeg havde en ønskemotivation om et vægttab, men det kunne jeg ikke leve op til. Jeg er jo realist, siger Claus Christensen.

I dag vejer kokken fortsat det samme.

Se sæsonens sidste afsnit af 'Fem fede kokke' torsdag klokken 20.30 på TV 2 FRI eller lige nu på TV 2 PLAY.