GO'

Hun lever i et åbent forhold – her er den vigtigste regel

Sexolog mener ikke, at man skal være bange for at blive jaloux eller usikker i et åbent parforhold. Det kan næsten ikke undgås, lyder det.

Allerede på første date talte Cecilie Bødker og hendes kæreste om at være i et åbent forhold.

De havde begge levet i åbne parforhold før, og han fortalte Cecilie Bødker, at han fungerede bedst sådan.

Men for Cecilie Bødker var oplevelserne med at leve i et åbent parforhold ikke rosenrøde, og det fungerede ikke med den tidligere partner.

Alligevel gik hun med til at prøve det af, og det er hun glad for i dag, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

- Jeg tror, at det handler meget om ærlighed og autenticitet. Det handler meget om frihed, og at jeg ikke skal begrænse mig, hvis der er en, jeg er tiltrukket af eller nysgerrig på, så er det noget, jeg gerne må undersøge. Det er helt okay. Jeg har stadig en partner, der elsker mig, siger Cecilie Bødker.

Cecilie Bødker har valgt at tale højt om sit åbne forhold, fordi hun mener, at det er vigtigt at stille spørgsmål til normer for at finde ud af, hvad der er rigtigt for én.

Hun oplever også, at nogle holder det hemmeligt, hvis de lever i et åbent forhold, fordi det stadig ikke er helt normaliseret.

Regler for dates

At Cecilie Bødker lever i et åbent forhold, betyder ikke, at hun ikke har været jaloux.

I begyndelsen kunne det næsten føles, som om hun var ved at dø af jalousi, men hun har ikke fortrudt beslutningen af den grund, fortæller hun blandt andet om i podcasten ’Åbne hjerter’.

I dag ser hun jalousien som et hint.

- Nu er jeg begyndt at forstå jalousi mere som en følelse, der forsøger at fortælle mig et eller andet om mine behov og mine grænser, forklarer hun.

Om aftenen sender vi en sød besked om, at vi elsker hinanden

Cecilie Bødker, kunstfotograf

Fra starten har det stået klart for Cecilie Bødker, at hun har det sværere med jalousi end hendes kæreste.

Derfor har de også lavet nogle klare spilleregler for, hvordan de dater andre.

- Vi har en aftale om, at når han skal på en ny date, så er det bare en ”kemidate”, hvor de snakker og kysser, men de har ikke sex eller sover sammen, fortæller Cecilie Bødker.

Efter nogle dates kan de have sex og sove sammen. Men inden de lægger sig til at sove hos en anden, har de et ritual.

- Om aftenen sender vi en sød besked om, at vi elsker hinanden, forklarer hun.

”Det er ikke farligt at blive jaloux”

Sara Skaarup er sexolog, og så lever hun selv i et åbent forhold.

Hun fortæller, at det er meget forskelligt fra par til par i åbne forhold, hvad der fungerer og ikke gør.

Samtidig roser hun Cecilie Bødker for, at de har lavet klare aftaler, og hun anbefaler alle, der ønsker at åbne deres forhold op, at gøre det samme.

Afstemning

Kunne du forestille dig at leve i et åbent forhold?

For det er ikke let at lukke andre ind.

- Når man begynder at dele ud af den, man elsker, og sit forhold, så er man ude et sted, hvor ikke ret mange mennesker har erfaring, lyder det.

Derfor kan man have en aftale om, at hvis den ene bliver ramt hårdt af jalousi, så sætter man projektet på pause, forklarer Sara Skaarup.

- I sig selv er det jo ikke farligt at blive jaloux. I stedet for at tænke, at det må vi for enhver pris ikke blive, så tror jeg, at det er godt at lave en aftale om, at på et tidspunkt bliver en af os nok jaloux, og hvad gør vi så, anbefaler hun.

Kan sige ja og nej til dates

Når Cecilie Bødker eller hendes kæreste arrangerer en date med en anden, tjekker de altid ind med hinanden, og inden en date er det vigtigt, at de er sammen.

Førsteprioritet er, at de føler sig trygge, og at deres forhold er velfungerende, forklarer hun.

Det er samtidigt også vigtigt for dem, at de mennesker, de dater, også føler sig tilpas i konstellationen, og at deres behov og grænser lige så vel bliver mødt.

Vi har brug for, at der er en respekt om forholdet

Cecilie Bødker, kunstfotograf

- Hvis vi ikke har det trygt sammen, er det ikke rart for mig at gå ud, eller at han går ud og opsøger noget andet, siger Cecilie Bødker.

Derfor har hun også lært at sige højt, hvis hun har brug for, at han ikke tager på date, eller at han rykker den, og det skal daten også være indforstået med.

- Det er ret vigtigt for os, at vi snakker med vores dates om vores partnere, og hvilke aftaler vi har. Vi har brug for, at der er en forståelse og respekt, forklarer hun.

Om de aftaler, de har sat op nu, er de samme om et år, ved hun ikke. Det er noget, der konstant forandrer sig og bliver talt om løbende. For Cecilie Bødker oplever, at det bliver nemmere, jo flere gode oplevelser hun har, og derfor er nogle aftaler ikke relevante længere.

Se hele interviewet med Cecilie Bødker og Sara Skaarup i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY