Dansker havde roskildesyge og besvimede inden ekstrem ørkenetape

Thomas Kongshøj håber, at han med sin deltagelse i Dakar Rally kan inspirere andre.

Thomas Kongshøj nåede ikke langt ind i Dakar Rally, før virkeligheden ramte ham.

På en af de første etaper, hvor hastigheden nåede 160 kilometer i timen, blev en af hans konkurrenter kastet af sin motorcykel og snurrede flere gange rundt i luften

Som løbsreglementet foreskriver, skulle Thomas Kongshøj tjekke, om konkurrenten havde brug for hjælp.

Og det havde han.

Da Thomas Kongshøj kom over til den styrtede motorcyklist, var han i chok og ved at sluge sin egen tunge.

- Så jeg var inde og give lynhurtig førstehjælp og få tungen på plads, så der var frit gennemløb til ilt. Så lagde jeg ham i den rette stilling, og jeg fik lukket hans air back ned, forklarer Thomas Kongshøj i ’Go’ aften LIVE’.

Det lykkedes Thomas Kongshøj at få ham på benene igen, og de gennemførte begge etapen, hvorefter konkurrenten udgik.

Thomas Kongshøj fortsatte derimod hele vejen og tilbagelagde de 8528 kilometer i ørkenen som nummer 40. Noget, som ingen anden dansker har klaret de seneste ti år.

En mistede livet

Dakar Rally er kendt som verdens hårdeste offroad-rally, hvor biler, ATP’er, lastbiler og motorcykler konkurrerer side om side.

Ræset blev oprindeligt kørt fra Paris i Frankrig til Dakar i Senegal.

Der blev heppet på Thomas Kongshøj flere steder på ruten. Video: Julia Monrad Lundsteen Video: Julie Tantholdt

Og det er en realitet, at mange deltagere ikke gennemfører Dakar Rally. Ved dette års ræs, der sluttede søndag, stillede 171 kørere til start, men undervejs udgik 80 kørere, og en mistede livet i en ulykke.

Thomas Kongshøj havde som tidobbelt danmarksmester i motocross forventet, at det ville blive et hårdt løb, men han havde ikke drømt om, at det ville være så hårdt.

- Det er både det allerværste jeg nogensinde har gjort, og det allerbedste jeg nogensinde har gjort, forklarer han.

Blev syg og besvimede

På både hans hjelm og motorcykel var hans blodtype rhesus AB+ trykt i tilfælde af, at det værste skulle ske, og han ville få brug for hjælp af en af de 12 lægehelikoptere, der var tilknyttet ræset.

Thomas Kongshøj slap heller ikke for lægehjælp undervejs.

"Hvis en er faldet eller holder stille, så må du ikke køre forbi, uden køreren har givet en 'thumbs up', forklarer Thomas Kongshøj. Video: Julia Monrad Lundsteen. Video: Julie Tantholdt

Efter en dårlig omgang kamelkød blev han så mavesyg, at han besvimede en morgen inden etapestart, og måtte trække sig selv op på en blanding af piller og vilje.

- Det handler om at sætte sig nogle bittesmå mål for dagen. Man skal ikke tænke på, at man skal køre 480 kilometer. Så var jeg aldrig kommet igennem det, forklarer han.

Rollemodel for børn

For Thomas Kongshøj havde det været en drengedrøm i 30 år at køre Dakar Rally.

Undervejs var han en meter fra at blive ramt af en bil, men det holder ham ikke fra at gøre det igen til næste år, selvom han også er far til to.

- Jeg gør det også for at være en rollemodel for mine børn, og forhåbentlig kan jeg inspirere andre, fortæller han.

Hvordan kan du finde på det, når du har to børn derhjemme?

- Hvis man vil ting nok, så gør man det. Jeg gør det også for at vise mine børn, at man kan gøre sådan nogle ting. At man kan sætte sig nogle større mål, også selvom det er svært, hvis man tror nok på det og har en stærk vilje.

Se hele interviewet med Thomas Kongshøj i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY