For et år siden var de sikre på, at de aldrig ville få gamerbørn. Nu må de æde deres ord
I to år har 'Årgang 20'-familie lavet det samme interview. Gensynet viser stor udvikling på flere punkter – og så får et bestemt emne tårerne frem.
Det kan godt være, du opdrager dine børn. Men dine børn opdrager også dig.
Det har Mads og Lena Gram Thomsen indset, siden de for et år siden sad i denne sofa og svarede på spørgsmål om familielivet og forældrerollen.
Nu er de her igen.
Alle familierne fra dokumentarserien 'Årgang 20' har nemlig sagt ja til at lave det samme interview hvert år. Samme tid og samme sted.
Og for familien fra Sønderjylland kommer dette interview både til at byde på selverkendelse, våde øjne og beviset på en stor personlig udvikling.
Men allerførst må de – eller især 28-årige Mads Gram Thomsen – æde deres egne ord.
For et år siden var han nemlig meget klar i mælet om én specifik ting i forhold til sine to sønner, Asmus og Malte.
Men livet går jo sjældent, som man har planlagt det.
Se bare her:
- Det havde jeg svært ved at acceptere
Sådan lærer Mads og Lena hele tiden nye ting om forældrerollen. Lige nu kæmper de blandt andet med at finde grænsen for skærmtid.
- Det er megasvært at navigere i, siger Lena Gram Thomsen.
Deres ældste søn, Malte, er syv år og vil gerne spille computer et par timer om dagen. Ligesom de andre fra klassen. Det er sådan, han kobler af efter skole og gymnastik.
Og selvom man som forælder håber, at ens børn bliver udebørn, må man også forstå, at det er Minecraft, der bliver snakket om i frikvartererne. Ikke hvor mange fisk man fangede i weekenden.
Det er Mads og Lena enige om.
Men hvor meget skærmtid er for meget? Og hvor høje forventninger må man egentlig have til sine børn?
Det er, da snakken falder på det med forventningerne, at tårerne kommer frem hos 29-årige Lena Gram Thomsen.
For det stikker dybere end som så.
- Slap af, det er børn
Det handler egentlig ikke om, at alt skal være eller se perfekt ud.
Lena Gram Thomsen vil bare gerne danne to gode og ordentlige mennesker, der opfører sig pænt. Sådan tror hun, de fleste forældre har det.
Men man kan hurtigt blive sådan en forælder, der hele tiden siger “nej, stop så” eller “nej, det må du ikke”.
- Malte siger nogle gange: “Ej, hvor siger du bare meget nej i dag”. Og så tænker jeg: “Nåh ja, det gør jeg måske også”, siger Lena Gram Thomsen.
Oven i det er hun også lærer på sønnens skole. Derfor kan man måske også nemt føle sig målt på mange parametre hele tiden, gætter Mads Gram Thomsen på.
- Hvis jeg ser på det udefra, så har du mange blikke, der kan dømme både Malte, men også dig som mor. Det, tænker jeg, må være lidt svært at stå i nogle gange, siger han.
Derfor har Lena også et klart ønske til sit nye jeg, når hun sidder i sofaen igen om et år:
Hun vil gerne være blevet bedre til at sænke forventningerne til sine børn. Og måske skal hun også bare blive bedre til at sige ja og fokusere på det positive.
Lige så klart et ønske havde Mads Gram Thomsen for et år siden. Dengang var han en far, der arbejdede på, hvordan han gerne ville være far.
Og på det år, der er gået, er der sket meget på den front.
- Jeg er en anden far nu
Den store udvikling skyldes et heldigt overlap.
Gennem sit arbejde er Mads Gram Thomsen i gang med en mellemlederuddannelse, som har givet ham nye værktøjer, når det gælder kommunikation og forståelse af andre.
Som bonus har det ramt lige ned i det problem, han stod med derhjemme. For han er også blevet meget bedre til at forstå og sætte sig i sine børns sted.
Vil Asmus eller Malte ikke i seng, handler det måske om, at de hygger sig og hellere vil være sammen med deres forældre i stuen.
Kan man sætte sig ind i de tanker og forklare, hvorfor de er nødt til at skulle sove, “så bliver det en meget bedre putning”, som Mads siger.
I hvert fald meget bedre, end hvis man siger “rejs dig nu bare op og gå i seng. Fordi jeg siger det” – sådan som han før kunne komme til.
Dertil kommer, at Asmus på snart tre år virkelig har fået et sprog og kan forklare sig. Det har også været med til at skabe mere forståelse i hjemmet på Als.
- Jeg synes, man kan mærke, at jeg er en anden far for Asmus, end jeg var for Malte, da han havde den alder, siger Mads Gram Thomsen.
Men ud over at blive mere pædagogisk har han også lært noget andet vigtigt.
For et år siden ville han og Lena nemlig gerne blive bedre til alt muligt. Samtidig.
Men kan man det?
- Fokusér på få ting
Mads Gram Thomsen synes stadig, balancen mellem arbejde og familie er svær.
For han ser livet som en flyttekasse. Der er kun en vis mængde plads. Og man skal hele tiden skrue på, hvornår der er brug for at lave rum til det ene og til det andet.
Målet for ham er dog at fortsætte den udvikling, han er i gang med: at blive en forstående far, der også kan prioritere sin karriere.
Og så er der en anden ting, der måske også skal have mere fokus i det kommende år.
- Jeg tror også, vi skal til at tænke lidt parforhold, siger Mads Gram Thomsen og kigger søgende på Lena.
- Jeg synes, vi er gode til at arbejde med det, men vi skal i hvert fald blive ved med at have fokus på det. Så der ikke går hverdag i den, siger han.
- Jo, siger hun og nikker.
Derfor giver de sig selv et ekstra lille fokuspunkt i 2023.
“Husk parforholdet, også”.
Se 'Årgang 20' torsdag klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.