Charlotte Fredsbo vidste fra en ung alder, at hun ikke ville leve som de fleste.
CiCi og DeeDee

Ung kvinde gik mod strømmen og tjente million – nu opfordrer hun andre til at turde gøre det samme

Danmark skriger på kvindelige iværksættere. Cici er en af de få i den statistik, der har startet egen virksomhed og tør drømme stort.

29-årige Charlotte Fredsbo er ikke, som danskere er flest.

Som helt ung sagde hun skråt op til janteloven, fordi hun – modsat de fleste – turde tillade sig selv at drømme stort.

Jeg ville være den bedste

Charlotte Fredsbo, Cici

Hun ville både være rig, kendt og starte sin egen virksomhed. Og for hende kunne det ikke gå hurtigt nok.

Nordsjælland og Danmark blev hurtigt for småt for Cici, som hun blev kaldt, da familien i hendes tidlige opvækst flyttede til USA.

I dag bor hun i Dubai, og drømmene er godt på vej til at blive til virkelighed.

Hun har tjent millioner af kroner og er i dag en iværksætter, som er omgivet af alt lige fra dyre biler til glamourøse negle og eksklusive cocktailmiddage – men vejen dertil har på ingen måde været let eller ligetil.

Hun er desuden langt fra i mål.

Men Cici er modsvaret på den statistik, der ses herhjemme i dag. Her er det kun 27 procent af de danske iværksættere, der er kvinder.

Behov for kvindelige forbilleder

Mangel på kvindelige forbilleder og rollemodeller herhjemme er en af årsagerne til, at der langt fra er ligestilling på iværksætterfronten.

Det er en af konklusionerne i den nyeste rapport fra Dansk Erhverv fra 2022.

- Det er vigtigt med nogen, man kan spejle sig selv i. Vi kan gøre meget mere for at vise, at kvinder godt kan, siger Sarah Steinitz, der er partner hos anlysebureauet Analyse og Tal og forfatter bag bogen ’Rollemodeller og ravnemødre’.

Undersøgelsen fra Dansk Erhverv understreger kvindernes rolle og ansvar. Sarah Steinitz mener dog også, at det er vigtigt at have fokus på rammerne omkring kvinderne.

I samfundet har vi fortsat i dag et meget fastgroet billede af, hvem en iværksætter er, og hvad han skal kunne.

- Skal man have en 80 timers arbejdsuge og have liggeunderlaget klar under skrivebordet? Det kan mange kvinder ikke se sig selv i, og det er langt fra altid sådan, at virkeligheden er, fortæller Sarah Steinitz.

Det er på trods af, at interessen for at blive iværksætter er næsten lige stor hos både mænd og kvinder. Danmark halter desuden langt bagefter flere af de lande, vi normalt sammenligner os med.

Det viser de nyeste tal fra Dansk Erhverv i 2022.

Cici er lige nu aktuel i TV 2-programmet ’Cici og Deedee’. Hun håber med sin medvirken at kunne inspirere andre unge kvinder til at turde tage skridtet og gøre deres egne drømme til virkelighed.

Barndomsdrømmene

Når Cici i dag ser tilbage på gamle tegninger og barndomsbilleder, står det klart for hende, at hun allerede i en ganske ung alder ville være millionær og opnå succes.

Hun havde ambitioner om et vaskeægte "rockstar life", som hun selv kalder det.

Når hun tegnede sig selv, stod hun ofte på en scene med spotlightet rettet mod sig. Og når andre spurgte ind til, hvad hun ville være, når hun blev stor, illustrerede hun det altid med sine vidt udstrakte arme, mens hun med et smil på læben fortalte, at hun ville være så stor, som hendes armlængde kunne nå.

- Jeg ville være den bedste, den største, den gladeste og ikke mindst den rigeste, fortæller Cici.

For rigdom sættes i Cicis verden på mange måder lig med frihed. Og de skyhøje ambitioner fortsatte langt ind i ungdomslivet.

Karrierekrise

Cici kunne dog også mærke, at hun blev påvirket af samfundet omkring sig. Hun følte at hun blev mødt af fremmedes dømmende blikke, og andre fortalte hende, om hun ikke skulle "slow down", fortæller hun selv.

Sådan følte hun sig især mødt herhjemme i Danmark.

- Jeg blev ofte roasted for at skille mig ud fra normen, siger Cici.

Men som ung efter gymnasiet opstod der hos Cici også en tvivl. Hun havde ingen idé om, hvilken karrierevej hun skulle gå ned ad.

Hun elskede at danse og tog to sabbatår, hvor hun rejste udenlands og arbejdede med alt lige fra børnepasning til tjanser som bartender og tjener.

I 2014 tog hun så på en privat businessskole i Barcelona, og for første gang i hendes liv gik hun virkelig op i skolen og blev belønnet med topkarakterer.

Gnisten til et iværksætterliv var nu tændt.

Den første million

Cici har siden 2017 studeret og sat sig ind i kryptovaluta, der er handel med en digital valuta – blandt andet bitcoins.

Hun begyndte to år senere at investere selv, og med hjælp fra sit netværk, held og timing lykkedes det hende at sælge ud, da bitcoins var på sit højeste niveau for to år siden.

Resultatet var, at Cici nu havde tjent sin første million.

- Mit højdepunkt indtil nu var, da jeg kunne gå ned og købe min helt egen Lamborghini Urus, fortæller Cici.

Men iværksætterdrømmen kriblede stadig nede i maven. Cici skulle blot komme på en god forretningsidé. Og det skulle ikke vise sig at være helt nemt.

Forretningsidéen

For efterfulgt af den første millions optur kom tvivlen og nedturen.

Cici var ved et tilfælde endt i Dubai og blev imponeret over mængden af ambitiøse folk, hun var omgivet af. Hun så mulighederne for sig, og i stedet for at tage tilbage til lille, kolde Danmark besluttede hun sig for at blive.

- Det sværeste var, at jeg ikke kendte nogen, og jeg havde ingen idé om mit næste business-eventyr, siger Cici.

Hun er selv glutenallergiker og overvejede derfor, om hun skulle starte en glutenfri kæde. Eller måske et konsulentfirma? Idéerne var mange, men blev også hurtigt skudt til jorden.

Stop complaining and do something about it

Cicis ven

Men så 26. januar 2021 stod hun på løbemaskinen med sin ven i Dubai, og det skulle vise sig at blive hendes helt store "lightbulb moment". Sådan beskriver hun selv det øjeblik, hvor hun fik sin forretningsidé.

Cici lejede nemlig på daværende tidspunkt selv biler til privat brug i Dubai og brokkede sig ofte over, at det ikke fungerede optimalt. Det er på trods af, at Dubai var og er forholdsvis langt fremme på teknologien.

You are a businesswoman. Stop complaining and do something about it”, sagde hendes ven til hende.

Det blev starten på Cicis eget firma Shazza, der er en markedsplads for biler i Dubai. En slags Airbnb, blot til biler.

Hård opstart

Cici mødte hurtigt en appudvikler og en håndfuld mennesker, der syntes, at hendes idé var helt fantastisk.

- Det hele var så surrealistisk, fortæller Cici.

Hun havde ingen erfaring inden for hverken teknologi, apps, biler eller Dubai. Alligevel kastede hun sig hovedkulds ind i projektet.

Men opstarten var også hård og betød mange vågne og hårdt opslidende timer med både research, møder og planlægning.

Jeg har haft nogle dyre lessons

Cici

Når Cici møder nye udfordringer, begynder det at kilde nede i maven på hende. Hun kan blive helt begejstret, fordi hun ser det som en mulighed for at bevise noget over for sig selv og være inspiration for andre.

Men når hun tænker tilbage, har hun også været en alt for godtroende iværksætter i opstartsfasen.

- I Danmark er vi jo lidt mere vant til, at en aftale er en aftale, og at folk er meget ærlige. Jeg har derfor haft nogle dyre lessons med folk her i Dubai, fortæller Cici.

Hun ønsker dog ikke at uddybe præcis hvilke udfordringer – blot understreger hun, at de har været dyre.

Hendes bedste råd til nye iværksættere er, at man, trods udfordringer og bump på vejen, holder hovedet koldt og ikke mister tvivlen på hverken sig selv eller sin idé i modgangstider.

- Det handler om consistency og disciplin. Motivation kommer og går, og på dårlige dage skal du hanke op i dig selv og være din egen største cheerleader.

Netværket

Netværket er noget, som Cici ikke kan fremhæve nok. Hun kunne ikke starte sin virksomhed uden netop det.

- Når du er god mod andre, vil de fleste også være gode mod dig, fortæller Cici om sit syn på at hjælpe andre mennesker.

Hun tror på, at universet på den måde giver noget godt igen. Gode kontakter har åbnet nye døre for Cici, som hun påpeger, at penge aldrig ville kunne.

Starten i Dubai var på mange måder både udfordrende og ensom, men Cici pressede sig selv ud i ukomfortable situationer og introducerede sig selv til nye, fremmede mennesker.

Hun havde fokus på at fremstå som en sød, sjov og ambitiøs forretningskvinde i præsentationen af sig selv. For hvis hun blot var blevet hjemme på hotelværelset i sin komfortzone, ville hun ikke komme nogen vegne.

Men hvorfor lige Dubai?

Cici er bevidst om, at nogen – særligt herhjemme – kan forholde sig kritisk til hendes valg om at slå sig ned i Dubai.

Hvert år opgøres verdenslandenes ulighed mellem kønnene i en ’Gender Gap Report’. Den nyeste i rækken fra 2022 viser, at Dubai ligger nummer 68 på listen ud af 146 lande i alt.

Til sammenligning ligger Danmark på plads nummer 32.

Selvom Dubai har rykket sig markant op på listen de senere år, er der stadig langt fra ligestilling mellem kønnene i landet.

Alligevel viser tallene, at flere af investeringerne i nystartede virksomheder går til kvinder i Dubai. Her ligger tallet på 11 procent, mens kun 1,5 procent af investeringerne går til kvinder i Danmark.

Hvad tænker du om den her kritik om manglende ligestilling mellem mænd og kvinder i Dubai?

- Mulighederne som kvinde her er helt sindssyge. Jeg har kun oplevet gode ting som kvinde i business, siger Cici og henviser til tallene.

Drømmene

Cicis virksomhed Shazza er i dag i luften, og sammen med hendes COO (chief operating officer, vicedirektør, red.) og partner in crime, Deedee, er de nu i gang med at finde investorer, så de kan udvide endnu mere.

Det har taget længere tid og vist sig at være sværere, end Cici umiddelbart havde forventet.

- Jeg har lært fra min far og selv erfaret, at alt med business tager længere tid og koster flere penge, end du forventer, siger Cici.

Men trods både manglende søvn og måltider har Cici et konstant fokus på sine mål og delmål her i livet. Såkaldte affirmationer, som er ord og sætninger, der hænger på tavler og spejle rundt om i lejligheden. De er med til at påvirke hendes underbevidsthed.

- Din hjerne lytter til dine tanker, så hvis jeg fortæller mig selv, at jeg kan opnå de her ting, så tror jeg også på, at de kommer til at ske, siger Cici.

Det helt store mål for Cici er en dag at drive en succesfuld billion dollar business.

Iværksætterbilledet har lige nu klart flest mandlige ansigter. Cici håber derfor, at hun og hendes iværksætterhistorie kan være en inspiration for kvinder – både herhjemme og i udlandet – så de tør tro på sig selv, tage chancer og ikke give op.

Se premieren på 'CiCi og DeeDee Dollars i Dubai' mandag klokken 20.40 på TV 2 ZULU eller allerede nu på TV 2 PLAY.