Skilt par vandt hus sammen – sådan er det gået

Kun én ting fortryder sidste års vindere af boligprogrammet 'Sommerdrømme'.

Det blev Nicolaj Holte og Louise Holte-Læssøe, der sidste år løb med sejren i TV 2-programmet 'Sommerdrømme'. Som vindere fik de overrakt nøglerne til det sommerhus, som de havde brugt syv uger på at istandsætte. Et sommerhus til en værdi af over to millioner kroner.

Og siden deres chokerede og lykkelige ansigter fyldte skærmen på landsdækkende tv, er der sket meget for dem.

Det fortæller de i forbindelse med den nye sæson af 'Sommerdrømme', der har premiere 8. marts klokken 20 på TV 2.

- Vi har virkelig været igennem lidt af hvert med det her hus, siger Louise Holte-Læssøe.

Over en hel sommer havde fraskilte Louise og Nicolaj sammen med tre andre hold kæmpet om at vinde deres eget sommerhus i Kramnitze på Lolland. Hvert makkerpar havde i alt 310.000 kroner til at renovere hele huset, og uge efter uge skulle de konkurrere om at levere det bedste resultat. Det var de to dommere og en gruppe lokale, der sammen afgjorde, hvem der vandt.

En god sommer

Nicolaj Holte og Louise Holte-Læssøe på henholdsvis 42 og 49 år bor begge i Rødovre i Storkøbenhavn. De har tidligere været gift, men blev skilt for syv år siden. Sammen har de to teenagedøtre og et rigtig godt forhold til hinanden.

Det var også grunden til, at de valgte at deltage i 'Sommerdrømme' i sommeren 2021. De ønskede nemlig at udnytte deres gode forhold til at kæmpe for at vinde et sommerhus, så de kunne få et sted, som de kunne nyde med deres døtre.

Drømmen blev som bekendt til virkelighed, og det tidligere ægtepar har nydt sommeren i deres store sommerhus i Kramnitze på Sydlolland til fulde.

- Vi var så glade for at vinde og har allerede skabt nogle fantastiske minder i sommerhuset, fortæller Louise Holte-Læssøe.

Louise Holte-Læssøe og døtrene har brugt mange lange sommerdage på at dase i haven, hygge omkring bålet, læse bøger og nyde den nærliggende strand, fortæller hun.

Nicolaj Holte og hans kæreste har udnyttet alt, hvad Lolland har at tilbyde. De har både nydt øl og tapasbrætter hos det lokale bryggeri Krænkerup samt udforsket byer som Maribo og Nakskov.

- Lolland er et virkelig skønt sted. Menneskerne hernede er fantastiske og hjælpsomme, og vi er allerede venner med både købmanden og naboerne, fortæller Nicolaj Holte glad.

Drømmen om at kunne give et fristed videre til deres fælles piger har forældreparret også set manifestere sig. Begge piger har nemlig brugt sommerhuset med vennegrupper og har nydt det fuldt ud, fortæller Louise Holte-Læssøe.

Usikkerhed omkring sommerhuset

Men selvom sommeren har været fantastisk, har overtagelsen ikke været fuldstændig uden problemer.

Efter at Louise Holte-Læssøe og Nicolaj Holte havde vundet huset, fik de sig lidt af en mavepuster. Det gik nemlig op for dem, at den gæld, de skulle optage for at betale skat af gevinsten, var større, end de havde forventet.

- Faktisk gik vi i flere måneder og var ikke sikre på, om vi ville få lov af vores banker til at låne pengene, så på en måde turde vi ikke rigtig tro på, at sommerhuset ægte var vores, fortæller Nicolaj Holte.

Når man deltager i et tv-program som 'Sommerdrømme' med en gevinst, bliver man forhåndsgodkendt af sin bank til det lån, som man skal optage på grund af skatten. Men for Nicolaj og Louise var beløbet blevet større blandt andet på grund af de stigende renter.

Skat af tv-gevinst

Hvis man vinder en præmie i et tv-program, skal der betales indkomstskat af værdien af præmien, med mindre der er tale om en konkurrence, som er åben for alle, og hvor udfaldet beror på en tilfældighed.

Hvis man er castet til at deltage i programmet, vil man derfor skulle betale indkomsskat af præmiens værdi, hvilket i tilfældet med 'Sommerdrømme' vil sige kostprisen på huset. Skatteprocenten vil afhænge af den enkelte vinders konkrete forhold.

Det var først i januar i år, at parret fik endeligt godkendt deres lån.

- Det var en kæmpe befrielse, for så turde vi pludselig investere mere i sommerhuset, uddyber Nicolaj Holte.

På grund af den nu mere pressede økonomi har det tidligere ægtepar valgt at leje sommerhuset ud i store dele af sommerferien. Det er de helt okay med, forklarer de, men de forventer, at det kun er nødvendigt de næste par år.

Fortryder kun én ting

Der er dog én ting, vinderparret fortryder. De føler ikke, at de fik mulighed for at udtrykke, hvor glade de var for at vinde.

- Vi var så ovenud lykkelige. Vi græd jo af glæde, og det har gjort en enorm forskel for os, fortæller Louise Holte-Læssøe.

Men der gik omkring ni måneder, hvor Louise Holte-Læssøe og Nicolaj Holte ikke måtte fortælle offentligt, at de havde vundet, fordi programmet ikke havde været vist på tv endnu. Og det lagde en dæmper på fejringen, fortæller parret.

Det, som makkerparret især sætter pris på, er den følelse af frihed, som deres nye fælles bolig giver dem.

- Økonomien var ikke til et sommerhus tidligere i livet, men så vandt vi det her. Nu kører det bare, siger Nicolaj Holte.

Med hensyn til, hvordan det har været at eje et sommerhus med sin eks, så siger Nicolaj og Louise, at det kører glat.

De har et system, som de kan booke sig ind i, og de går ikke op i, om den ene har det mere end den anden.

Sommerhusets fremtid

Nicolaj Holte og Louise Holte-Læssøe var glade for resultatet af det sommerhus, de fik sat sammen, så de har ikke ændret meget, siden de begyndte at tage huset i brug.

Faktisk har det primært været at få nye og mere holdbare udemøbler og så fylde huset op med alt det, man skal bruge for at leve der.

- Vi havde kun lavet det udseendemæssige, så der manglede jo køkkeninventar og den slags, forklarer Louise Holte-Læssøe.

Derudover har parret olieret deres terrasse og fikset småting. Fremadrettet håber de at få mulighed for at lave hegn og hæk samt et udhus.

- Vi er så usigeligt glade for det her hus og for Lolland. Det er det skønneste sted med de venligste mennesker, slutter Louise Holte-Læssøe.

Du kan se 'Sommerdrømme' på TV 2 onsdag klokken 20 eller på TV 2 PLAY her.