Huset i Snøde på Langeland havde stået tomt i mange år, da Sofie Linde og hendes familie købte det i 2021.
Linde på Langeland

Sofie Linde købte hus på dansk ø – og det har de lokale kunnet mærke

Ude foran huset er der sat et skilt op, efter turister gentagne gange har overtrådt den private ejendomsret.

Langeland blev med et sat på verdenskortet, da Sofie Linde i 2021 skrev under på et stort hus, der længe havde stået tomt.

Siden har man kunnet følge ombygningen i tv-programmet 'Linde på Langeland'.

Men i kølvandet på Sofie Linde og programmet om det vilde renoveringseventyr, har både byen Snøde, hvor huset ligger, og særligt Langeland som helhed oplevet en forandring.

Vi er taget dertil for at snakke om 'Linde-effekten', og hvad det er, Langeland egentlig kan.

Før og efter

På Langeland er der et før og et efter.

Et før og efter Sofie Linde, Joachim Ingversen og deres to døtre Trine og Søs købte den 220 kvadratmeter store villa i den tidligere "ukendte" by Snøde.

Langeland

Langeland er en ø beliggende sydøst for Fyn i den sydlige del af Storebælt. Øen er 52 kilometer lang, og nogle steder 11 kilometer bred. Der bor omkring 12.000 personer på øen, og Langelands største by er Rudkøbing.

Før var Langeland ofte på den almene danskers læber i mere alvorlige sammenhænge. Igennem 2010'erne og 2020'erne trak øen overskrifter i landsdækkende medier med triste og endda grusomme sager som det lukkede børnecenter i Tullebølle i 2016, dobbeltdrabet i Snøde i 2017 og senest det omdiskuterede udrejsecenter for kriminelle udlændinge i 2021. Derudover rimede Langeland for mange på forladte huse, problemer med fattigdom og mange socialt udsatte.

Men i 2021 skete der noget.

- Da familien købte huset, fik Langeland omtale, som ingen penge kan købe, siger Jane Marie Jegind, der er erhvervs-, kultur- og turismechef i Langeland kommune og leder af VisitLangeland.

Sofie Linde købte huset i 2021 og delte nyheden på sin profil på de sociale medier. Allerede her begyndte der at ske noget på øen i det sydfynske øhav. Og interessen for øen steg enormt, da 'Linde på Langeland' så rullede over skærmen i 2022.

'Linde på Langeland'

I anden sæson af 'Linde på Langeland' følger man Sofie Linde og familien, når de renoverer videre på det store sommerhus, som de har købt på Langeland.

- Mange, som aldrig har sagt ordet Langeland før, taler nu om øen, siger Jane Marie Jegind.

Om Sofie Lindes køb og den øgede opmærksomhed omkring øen hænger lineært sammen, er selvfølgelig svært at sige.

Men mange ting er sket for Langeland siden 2021.

Færre huse til salg

En af de forandrede ting kan aflæses i tal. Antallet af boliger til salg er nemlig det laveste i lang tid. Det viser tal fra Boligsiden.

De seneste ti år har antallet af huse til salg på øen ligget og svinget mellem 250 og 320, men i midten af 2021 begyndte tallet at falde. Det var samme tendens man så i resten af landet, men modsat resten af landet, hvor antallet af udbudte boliger det seneste år er steget igen, så er Langeland fortsat faldet. I dag er antallet på 155.

På landsplan er antallet af udbudte boliger steget 26 procent det seneste år. På Langeland er det derimod faldet 14 procent.

Det lave antal af udbudte boliger hænger sammen med, at efterspørgslen på boliger på Langeland er steget, fortæller Chris Morthorst, der er indehaver af Lokalbolig i Rudkøbing.

- Vi har de seneste år set en stigning i fremvisninger til folk, som aldrig har været på øen tidligere, siger Chris Morthorst.

Og det er Langelands borgmester Tonni Hansen glad for.

- Som lokalsamfund vinder vi næsten altid på at få flere indbyggere til. Både i forhold til det almindelige levede liv, men også i forhold til omsætning i detailhandlen, siger han.

Ejendomsmægler Chris Morthorst mener, at Sofie Lindes køb uden tvivl har været med til at sætte fokus på, at Langeland er et skønt sted. Samtidig tror han også, at mange under corona fik et ønske om en bolig nummer to, og at Langelands billige priser gør, at mange stadig har råd til at købe fritidshus på øen, selv med de stigende renter.

Men kan den stigende interesse for øen mærkes på øen?

I den grad, hvis man kører over Langelandsbroen og spørger de lokale.

De små ændringer i hovedbyen

Når man har krydset broen, bliver man mødt af stille rækker med parcelhuse på højre hånd og marker på venstre.

Rudkøbing den største by på Langeland og øens hovedby med omkring 4.500 indbyggere – er det første man møder. Den præsenterer sig med sine små farvede rækkehuse, som en klassisk gammel dansk købstad med brostensbelagte gader.

Overfor en blomsterbutik ligger den klassiske Kop og Kande, og længere nede ad gågaden kan man købe tøj, som måske ikke vinder prisen for seneste nye modetendens, men som derimod også ser præsentabelt ud om fem år. Alt i alt virker Rudkøbing til at kunne sidestilles med en lang række mindre danske provinsbyer.

Men selvom tiden føles en smule stillestående, når man parkerer tæt ved gågaden, så er den det alligevel ikke. Bevæger man sig ned ad sidegaderne, er der de seneste år åbnet små steder op, som der bliver lagt mærke til.

- Vi har fået en cocktailbar og en vinbar i Rudkøbing, udbryder VisitLangelands Jane Marie Jegind.

Det har Langeland aldrig haft tidligere.

I en gårdhave serverer en nyere café andeburgere, tangpesto og små stegte peberfrugter, der langt fra rimer på fordomme om udkantsdanmark.

Og der er kommet flere til Langeland de seneste år, som kan få glæde af de nye tiltag.

- Vi har helt ærligt lagt mærke til, at vi har fået flere turister. Vi har selvfølgelig altid haft ret mange turister i højsæsonen, men efter Sofie Linde købte sit hus, så blev trafikken væsentligt øget.

Spørger man Langelands borgmester Tonni Hansen, er tonen den samme.

- Der er ingen tvivl om, at Sofie Linde og hendes familie har bidraget til den øgede og positive interesse i og omkring Langeland Kommune, siger han.

Privat ejendom

Kører man nordpå, kommer man til en række små byer, der ligger med få kilometers afstand. Først Tranekær med sine gamle træer, der hænger ud over den smalle hovedvej, og det okseblodsfarvede Tranekær Slot. Så Lejbølle med gedigne murermestervillaer og sprossede vinduer på rad og række.

Derefter igennem små ansamlinger af huse ud mod vejen med navnene Bøstrup og Tressebølle. Alle byer har man lyst til at dreje ned ad en sidevej i, og gør man det, ender man ved små sandstrande få kilometer senere.

Huset, som det hele handler om, ligger anonymt bag en stor, grov bevoksning ud til en lille landlig stikvej i den næste by på rækken. Nemlig Snøde.

Man havde nok ikke bemærket, at der var noget over huset, hvis det ikke havde været for skiltet, som står ved vejkanten.

Det har tidligere vist sig, at nogle turister ikke nøjes med at køre langsomt forbi Sofie Lindes hus.

- Der skete jo det, at der var nogle, der satte sig på deres græsplæne, og nogle der kiggede ind af vinduerne, så de var nødt til at sætte et hegn og et skilt op, forklarer lokale Annette Balsvard, der har hus på Langeland og har boet i Snøde det meste af året i over 30 år.

"Vi sætter pris på interessen for vores hus, men dette er PRIVAT EJENDOM", står der på skiltet.

Og det ærgrer borgmester Tonni Hansen.

- Sofie Linde har været en god ambassadør for Langeland og alt det positive, der sker hos os i disse år. Hun har også trukket mange nysgerrige til, men desværre har det betydet, at hun og familien må skærme sig af i forhold til, at nysgerrigheden har taget overhånd, siger han og fortsætter:

- Det beklager jeg, og jeg håber, at familien på et tidspunkt igen kan få den fornødne respekt i forhold til adgangen til deres ejendom og privatliv.

Lokale Annette Balsvard husker tydeligt tilløbsstykket.

- I sommeren 2022 var der ofte reelt trafikkaos i Snøde, fortæller hun.

- Mange mennesker ville gerne se huset, så det endte med, at der var kø på de små veje i byen.

Kører man rundt i Snøde, møder man kirken i hvid-grå nuancer, der med sin høje placering rager godt op i landskabet. Husene i Snøde er fra en tid, hvor der blev lagt vægt på solidt håndværk og yndige detaljer. Murermestervillaer på mange hundrede kvadratmeter med både gesims og kvist, der nemt ville gå for pæne millionbeløb i de større danske byer, koster her oftest under en million.

Flere fra København

En lokal mand med en scooter er stoppet ude foran Linde-huset.

- Jeg kører nogle gange denne vej, når jeg alligevel skal ind til Rudkøbing. Jeg har jo set huset i tv, så det er lidt sjovt, siger han.

Han hedder Kenneth Nielsen og er 20 år gammel, og bor tæt på Lohals nord for Snøde. Han har lagt mærke til, at der ofte er langt flere mennesker i Dagli'Brugsen i Snøde om sommeren, og at der er kommet nogle mennesker i landskabet, som "går sådan lidt anderledes klædt".

- De er måske fra København, siger han.

Ellers synes han ikke, at der er sket så meget, siden Sofie Linde har købt huset.

Langeland er stadig Langeland

Hos VisitLangeland, ejendomsmægleren og blandt flere af de lokale er der enighed om, at Sofie Lindes huskøb har gjort noget godt for øens omdømme, ligesom man tror, at hendes huskøb kan være "skyld" i nogle af de positive forandringer, man oplever.

Samtidig er der konsensus om, at Langeland trods alt ikke er så forandret. Der er bare flere, der i de seneste år har fået øjnene op for øen.

- Snøde har altid været en pragtfuld by, siger lokale Annette Balsvard.

- At der er et godt sammenhold på en lille ø, kan måske ikke overraske, og det kan virke som en kliché, men på Langeland er det virkelig sandt, siger VisitLangelands Jane Marie Jegind.

- Priserne på Langeland er jo stadig på et sted, hvor rigtig mange kan være med, siger lokalboligs Chris Morthorst.

- Flytter man først til Langeland, flytter man ikke herfra igen, siger Annette Balsvard afsluttende.

Så selvom Sofie Lindes køb nok har gjort noget godt for Langelands ry blandt Danmarks næsten seks millioner indbyggere, så er der cirka 12.000 langelændere, som aldrig har været i tvivl.

Se sæsonpremieren på 'Linde på Langeland' på TV 2 PLAY allerede nu eller 13. april på TV 2.