Først til verdens ende

På en busstation i Mexico fik hun et buldrende angstanfald - præcis, som hun havde håbet

Selvom Fie Nygaard kæmper for at nedbryde de fordomme, der er om angst, kan hun ikke altid undgå selv at blive påvirket af dem.

Med bankende hjerte og tårer trillende ned ad kinderne sank Fie Nygaard ned på gulvet mellem rygsækkene.

Øjnene var lukkede, og rystende hænder dækkede ørene i et desperat forsøg på at lukke virvaret af lyde ude.

Lucas Schweitz fandt hurtigt et par ørepropper frem fra tasken. Herefter satte han sig ned på jorden, gav Fie Nygaard et løst kram og mindede hende om at trække vejret.

Kæresteparret befandt sig på en busstation i den mexicanske hovedstad, hvor de desperat forsøgte at finde den rigtige transport videre.

En uoverkommelig sprogbarriere og en eliminering fra TV 2-programmet ’Først til verdens ende’ hængende over hovedet betød, at der ikke var meget overskud tilbage.

Så da Fie Nygaard mærkede et angstanfald komme snigende, var det hverken en overraskelse for hende selv eller hendes kæreste.

Faktisk havde Fie Nygaard, allerede inden parret begyndte rejsen mod Buenos Aires i Argentina, tilkendegivet, at hun håbede på at få et angstanfald på turen.

Så væltede hele korthuset, og jeg var helt nede og skrabe bunden

Fie Nygaard

For hun ville gerne bevise – både over for sig selv og andre – at en angstdiagnose ikke behøver være en begrænsning.

- Hvis man har angst, kan det føles fuldstændig invaliderende. Men jeg vil gerne vise, at man stadig kan rejse hele vejen til verdens ende. For man er stærk, når man har angst, fastslår hun.

En hård opvækst

31-årige Fie Nygaard har efter egne ord altid haft en ængstelig personlighed, og på trods af at hun først blev diagnosticeret i 2022, føler hun selv, at angsten har fulgt hende hele livet.

- Den er en del af mig, men den definerer mig ikke. Nogle gange kan den fylde alt, og andre gange kan der gå uger, hvor angsten næsten ikke kommer på besøg, fortæller hun.

Da hun var ti år gammel, døde hendes far, og fem år senere bad hendes mor hende om at flytte væk hjemmefra. Siden da har hun mere eller mindre måttet klare sig selv.

Efterfølgende og indtil hun var langt inde i sine 20’ere, oplevede hun ofte depressive perioder, hvor hun var meget ked af det uden at kunne finde en egentlig grund. Og det var ikke unormalt, at hun trykprøvede sine nærmeste for at teste, om de ville forlade hende.

Gennem årene var hun flere gange hos både lægen og forskellige psykologer, og som 18-årig blev Fie Nygaard første gang tilbudt medicin. Men hun takkede nej. Dette var en kamp, hun var nødt til at vinde alene, følte hun.

- Hvorfor skal jeg tage medicin? Det er da for nemt bare at tage en pille og spise sig ud af sine problemer, tænkte hun dengang.

Korthuset vælter

Det var først, da hun mødte Lucas Schweitz i sommeren 2020, at Fie Nygaard oplevede at få den tryghed, som hun hele sit liv havde manglet. Hun følte pludselig, at hun kunne slappe af. Og det gav plads til en sårbarhed, hun havde brugt hele sit liv på at skjule.

- Og så væltede hele korthuset, og jeg var helt nede og skrabe bunden, siger hun.

I foråret 2022 havde Fie Nygaard, hvad hun selv kalder en klassisk depressiv og angstpræget periode.

Hun stod stadig op hver morgen, trænede, tog på arbejde og gik en tur med hunden. Men hendes overskud til at gøre andet end livets praktiske gøremål var forsvundet.

Det tog flere uger, før jeg troede på, at jeg ikke var ved at blive sindssyg

Fie Nygaard

I dag ved hun, at det var hendes panikangst, der havde overtaget kontrollen. Panikangst er – som det måske lyder – en pludselig følelse af intens frygt. Den kan ofte føre til en form for uvirkelighedsfølelse, der kan gøre, at de ramte føler, at er ved at blive sindssyge.

Og det var netop Fie Nygaards frygt.

- Panikangst føles for mig som om, at jeg er ved at miste forstanden. At næste gang jeg blinker, så forsvinder jeg, fortæller hun.

Det hele kulminerede i et afgørende telefonopkald et par uger senere.

Et springbræt

Fie Nygaard cyklede hjem fra sit arbejde på Østerbro, ligesom hun havde gjort utallige gange før. Men denne gang udløste hver pedaltrækning en følelse af panik.

Da hun kom hjem, var hun så overvældet, at hun slet ikke kunne være i sig selv.

Så hun ringede til Lucas Schweitz, og kort tid senere gik de sammen gennem dørene på psykiatrisk skadestue. Fie Nygaard frygtede, at hun aldrig ville forlade stedet igen.

En læge erklærede hurtigt, at Fie Nygaard havde angst.

- Jeg troede ikke på dem. Det tog mig faktisk flere uger, før jeg troede på, at jeg ikke var ved at blive sindssyg, siger Fie Nygaard.

Allerede samme aften var hun hjemme igen, og kort tid senere blev hun diagnosticeret med både generaliseret angst og panikangst.

Hun kom derefter i behandling, hvilket inkluderede både medicin og metakognitiv terapi. Resultaterne var ikke til at tage fejl af.

- Det er så underligt, at jeg kan have haft det så dårligt, og et halvt år senere kan jeg stå i New York, siger hun.

Da hun trådte ind på skadestuen, føltes det som et nyt lavpunkt i hendes liv. I dag beskriver hun besøget som et springbræt, hun ikke ville være foruden.

Stolt kæreste

Mens Fie Nygaard skulle lære at håndtere sin nye diagnose, stod Lucas Schweitz på sidelinjen og skulle pludselig forholde sig til sin nye rolle som pårørende.

I dag har han stadig svært ved at forholde sig til sygdommen. Han kan hverken se eller røre den, og den kan ikke gøres bedre ved at komme et plaster på.

Men selvom han ikke forstår angsten, gør han sit bedste for at være der for sin kæreste.

- Jeg tænker bare: Hvad kan jeg give hende? Jeg kan give hende den tryghed, jeg har. Og det er vigtigt for mig, fordi jeg ved, at hun arbejder helt vildt meget med den, så den ikke hæmmer hende. Og det, synes jeg, er pisse sejt, siger han.

Det har taget tid, men i dag kan Lucas Schweitz ofte se det på sin kæreste, når hun begynder at få symptomer på angst. Samtidig er Fie Nygaard blevet god til at fortælle ham det, når hun får det dårligt.

At give op var ikke en mulighed

Selvom Fie Nygaard har lært at være åben om sin angst og kæmper for at nedbryde de fordomme, der er omkring diagnosen, kan hun ikke altid undgå selv at blive påvirket af dem.

Det skete blandt andet, da de meldte sig til ’Først til verdens ende’. I starten af castingprocessen prøvede hun faktisk at skjule det.

- Jeg tænkte bare, hvorfor ville de vælge mig, når de kunne vælge en person, der ikke havde angst? husker hun.

Fie Nygaard endte dog med at afsløre sin diagnose over for produktionen og nåede også til et punkt, hvor hun ønskede at få et angstanfald, mens parret var afsted.

Hun var dog stadig nervøs for, hvordan hendes diagnose ville påvirke turen. Især fordi hun stoppede med at være i behandling kort inden rejsen.

- Men at give op var ikke en mulighed. Angsten skal ikke begrænse mig, og det har jeg nu bevist over for mig selv, at det gør den ikke. Det kan godt være, at den besøger mig, men jeg kan godt rejse mod verdens ende imens, siger Fie Nygaard.

Følg Fie Nygaard og Lucas Schweitz' rejse i 'Først til verdens ende' mandag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.