Dansk tv-program ramt af "fuldstændig kaos": - Luk dørene! Luk dørene!
Da deltagerne i 'Først til verdens ende' rejste ind i Peru i december 2022, var landet på randen af en historisk voldelig periode.
Da deltagerne og tv-produktionen i denne sæson af TV 2-programmet 'Først til verdens ende' rejste gennem Peru, blev de mødt af voldelige demonstrationer og brændende vejblokalder.
Landet var i december 2022 ramt af massive uroligheder, efter at den nu tidligere præsident Pedro Castillo blev væltet og anholdt.
Især et af holdene, brødrene Asger og Tue Ammundsen, var i vælten på hele rejsen gennem Peru.
Her havde de hele tiden demonstranterne lige i hælene.
- Når jeg tænker tilbage nu, var det ret voldsomt. Det var fuldstændig kaos, fortæller Tue Ammundsen.
En anspændt situation
I tredje sæson af ’Først til verdens ende’ kæmpede fem hold om at nå først fra New York i USA til Buenos Aires i Argentina – uden at flyve, uden brug af mobiltelefoner og med et minimalt budget.
Da deltagerne rejste ind i Peru i december 2022 for at nå det femte checkpoint i ørkenbyen Huacachina, var landet samtidig på randen af en historisk voldelig periode.
Den daværende præsident, Pedro Castillo, var under massivt politisk pres.
Tv-produktionens lokale ansatte understregede dog, at der ikke ville ske noget. De så derfor ikke noget problem med at lade rejsen fortsætte som planlagt for de tre hold.
Lige indtil præsidenten forsøgte at opløse Kongressen, så han kunne forhindre en rigsretsafstemning imod ham. I stedet endte han selv at blive afsat og arresteret.
Protester brød med det samme ud blandt Pedro Castillos støtter i Peru. Især i landområderne hvor den venstreorienterede ekspræsident havde sit bagland.
Umuligt at få et overblik
Og det var netop sådan et område, de tre tilbageværende par i konkurrencen befandt sig i, da de blev sluppet løs fra checkpointet i Huacachina.
Vennerne fra blåt hold og søstrene fra grønt var de første til at forlade checkpointet og nåede at komme på en bus mod den gamle inka-by Machu Picchu, hvor der på daværende tidspunkt var helt roligt.
Brødrene Asger og Tue Ammundsen var som de sidste til at forlade checkpointet ikke så heldige.
Da de ankom til den nærmeste busstation i nabobyen Ica, blev det med det samme tydeligt for brødrene, at stemningen i landet havde ændret sig.
På gebrokkent spansk fandt de frem til, at alle vejene videre var blevet lukket, og brødrene var derfor nødt til at overnatte i byen.
- Det var så mærkeligt, fordi vi havde ingen mobiler, så vi havde ingen idé om, hvad der foregik. Og med vores begrænsede spanskkundskaber var det umuligt at skabe et overblik, siger Tue Ammundsen.
De lokale indbyggere overbeviste dog brødrene om, at urolighederne formentlig ville være overstået allerede dagen efter.
Brændende dæk
Tv-produktionen så med egne øjne vejblokaderne, da de samme aften også forsøgte at forlade Ica. Det fortæller Kristian Farcin-Leth, en af programmets producenter.
Ved byens grænse blev de nemlig mødt af vrede demonstranter, der med brændende bildæk havde lukket vejene.
Produktionen blev derfor også nødt til at overnatte i byen.
Her var de konstant i kontakt med kameraholdene, der fulgte deltagerne ude på ruten, så de kunne hjælpe, hvis det blev nødvendigt.
Samtidig holdt produktionen ekstra godt øje med Asger og Tue Ammundsen.
- Men Tue og Asger var sindssygt gode til at finde løsninger, så de hele tiden var et skridt foran urolighederne, siger Kristian Farcin-Leth.
Utallige taxature
Stik imod hvad de lokale havde lovet brødrene fra gult hold, var vejblokaderne dog ikke forsvundet dagen efter.
Tue og Asger Ammundsen var derfor nødsaget til at bruge deres minimale budget på taxaer hele vejen til Bolivia, hvor det sjette checkpoint lå.
Men her opstod der også problemer. Taxaerne kunne nemlig ikke krydse vejblokaderne, så brødrene var nødt til at skifte taxa, hver gang de kom til en ny blokade.
I alt nåede brødrene at køre i over otte taxaer på turen gennem Peru.
Uden at vide det tog denne rute dog brødrene i en mere sydlig retning og dermed direkte gennem flere byer, der tilhørte ekspræsident Pedro Castillos bagland.
Forvekslede demonstranter med fodboldfans
Efter en af de mange taxature stoppede brødrene i byen Chala for at få noget frokost.
Mens de sad på en café, kom der pludselig flere tusinde aggressive mennesker gående ned ad gaden.
- Luk dørene! Luk dørene, blev der råbt inde fra caféen.
Asger og Tue Ammundsen, der sad tættest på indgangen, nåede i sidste sekund at lukke dem.
Et øjeblik senere blev der både slået og sparket på dørene af de voldelige demonstranter.
- Det var så specielt, fordi vi havde ingen ide om, hvad der foregik. Vi var ikke rigtig skræmte, vi var bare forvirrede, siger Tue Ammundsen.
Hans bror fortæller, at de et kort øjeblik troede, at det var fodboldfans, der gik gennem byen. De er selv store Brøndby Fans og har været til mange Brøndby- og FCK-marcher, hvor deltagerne også kan være ret aggressive.
- På det tidspunkt kunne det lige så godt have været sådan en march, fordi vi anede ingenting, siger Asger Ammundsen.
Ørkenen blev deres redning
Tilbage i Ica ledte produktionen stadig efter en vej ud af byen og mod Bolivia.
Vejene ud af Ica var stadig var spærrede, men byen var omringet af ørken. Havde man det rigtige køretøj, ville det derfor ikke være noget problem at finde en alternativ vej ud af Ica.
Produktionen hyrede derfor en lokal mand, der ejede en såkaldt sandbuggy, til at køre dem gennem ørkenen, indtil de ramte en hovedvej et stykke derfra.
- Det var sådan lidt som noget fra Mad Max, hvor vi havde maske og briller på, siger Kristian Farcin-Leth.
Fra hovedvejen kunne produktionen køre videre til Lima, hvor de fandt et fly til Bolivia.
Stensikre på at de var ude
Selvom Tue og Asger Ammundsen i dag beskriver deres oplevelser på caféen som ”ret voldsomme”, var de aldrig nervøse for deres sikkerhed.
Brødrene er dog enige om, at Peru var det hårdeste land at komme igennem. Ikke bare mentalt, men også konkurrencemæssigt, da de mistede både adskillige timer og store beløb i det sydamerikanske land.
- Vi var stensikre på, at vi var ude af ræset, siger Asger Ammundsen.
Derfor beskriver de det også som ”ret vanvittigt”, at de i sidste ende kun var fem timer bagud, da de endelig nåede checkpointet i Bolivia.
- Vi havde knoklet hele vejen gennem Peru, mens de andre hold bare havde stået på Machu Picchu og snakket om, hvor fredfyldt der var. Det var sgu lidt op ad bakke at høre, siger Asger Ammundsen.
En stram deadline
Kristian Farcin-Leth fortæller, at rejsen gennem Peru mest af alt var en logistisk krævende opgave. Især fordi de havde en meget stram deadline.
Deltagerne havde nemlig kun et par dage til at finde ud af Peru, da demonstranterne havde advaret om, at der ville komme en generalstrejke den kommende mandag. Og det ville med al sandsynlighed eskalere situationen.
Tue og Asger Ammundsen, der var de sidste til at forlade det sydamerikanske land, nåede til produktionens store glæde lige præcis at ankomme til Bolivia søndag aften.
- Vi skulle ikke have været der længere, for så havde det her været en helt anden historie, siger Kristian Farcin-Leth.
Se 'Først til verdens ende' mandag klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.