Ombord

De har lånt 800.000 kroner for at udleve deres store drøm

For to år siden havde Leonora Valentin og Sissel Therkildsen hverken sejlerfaring, båd eller penge.

De har lånt på 800.000 kroner for at smutte fra det hele.

Fra hverdagen og voksenlivet med job, indkøb, uddannelse og husleje.

I stedet skal 24-årige Leonora Valentin og 25-årige Sissel Therkildsen sejle Jorden rundt.

De har nemlig gjort noget, som de fleste af os kun drømmer om.

De er hoppet ud af hamsterhjulet for at tage væk fra hverdagen.

Ifølge en undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, har 49 procent gjort sig overvejelser om den måde, de lever på. En tre år gammel undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at 16 procent af befolkningen ønsker at arbejde mindre.

Mens nogle forestiller sig at køre New Zealand tynd i en minivan eller spille boule om formiddagen i Sydfrankrig, så var drømmen for Leonora Valentin og Sissel Therkildsen at sejle Jorden rundt.

En rimelig vild drøm fordi de kun havde lidt sejlerfaring og 10.000 kroner på kontoen – tilsammen – da de tog beslutningen.

Men idéen om en jordomsejling havde ligget og ulmet i dem, siden de så småt begyndte at sejle med Leonoras fars båd i 2019. Og til sidst tænkte de: Hvorfor egentlig ikke?

Nu står Leonora Valentin og Sissel Therkildsen på molen i Københavns Nordhavn ved deres 50 fod lange båd. Det er overskyet, og som to ægte sejlere er de i gang med at trække tovværk gennem masten.

Selvom det ikke lå i kortene, at de skulle Jorden rundt med båd, er der kun få måneder til, at de stævner ud fra kaj.

Og derfor er deres budskab også: ”Hvis vi kan, så kan du også”.

- Alle kan sejle på langtur, hvis de vil det og er indstillede på at knokle for det, siger Sissel Therkildsen.

Udlængsel

Mens Leonora og Sissel har taget skridtet for at udleve deres drøm, er der mange, der aldrig når så langt.

De unge kvinder har mødt mange, der fortæller, at de drømmer om at sige deres job op og rejse ud i verden.

- Eller de siger, at vi er heldige, at vi kan gøre det her, fortæller Leonora Valentin:

- Men nej, vi er ikke heldige. Vores pointe er, at alle kan gøre det her. Det er måske ikke alle, der drømmer om at rejse Jorden rundt, men det kan være andre ting.

Nybegynderfejl

24-årige Leonora Valentin og 25-årige Sissel Therkildsen er selv ret overraskede over, hvor langt de er kommet.

De havde en idé om, at man skulle være født ind i en sejlerfamilie for overhovedet at have en chance for at realisere en jordomsejling. At man skulle have en slags kløvedalsk blod i årerne.

Men på en bådrejse i Fransk Polynesien fandt de ud af, at de to unge mænd, der styrede båden, selv havde lært at sejle på få år.

- Vi mødte også familier, der heller ikke havde tillært sig tingene, siger Sissel Therkildsen.

Det var en øjenåbner for de to kvinder. Og da de landede i Danmark efter den rejse, begyndte de at kigge på både på nettet.

- Men det virkede stadig urealistisk, siger Sissel Therkildsen.

Til sidst var det Leonora Valentins far, der for to år siden gav dem et sidste skub. Han spurgte, hvad der holdt dem tilbage.

Og så var det, at de tænkte: Ja, hvorfor egentlig ikke?

Lang rejse

I dag ligner Leonora Valentin og Sissel Therkildsen to ægte sejlere med deres termotøj, vindtætte bukser og fingre med indtørret maling. Ord som bov, hæk, agter og søgelænder falder i flæng, mens de viser båden frem i Nordhavn.

Men det har krævet meget at nå dertil. Og havde de ikke sat en stram tidsramme på to år, havde de måske ikke gennemført.

- Jeg tror, at hvis vi havde sagt, at vi gør det om fem år, så var vi ikke gået i gang. Så havde det hele tiden været sådan, at det kan vi gøre næste år, og man havde måske ikke rigtig troet på det på samme måde. Men det var vigtigt for os at sætte en dato, så vi havde et mål at arbejde os frem mod, siger Leonora Valentin.

I øjeblikket går stort set al deres fritid med at istandsætte båden, de har købt. Leonora er gået fra at arbejde fuldtid til deltid, og Sissel bruger al sin tid væk fra studiet på KEA på båden.

Og der er brug for tid og dedikation.

Undervejs har de stødt på mange udfordringer: Uforudsete udgifter på reparationer, en flok spækhuggere, der skadede roret, og en stor sten, der ikke var markeret på søkortet.

- Vi har ikke altid været lige glade for hende, siger Sissel Therkildsen, mens hun klapper skroget.

Heldigvis har mange mennesker fra sejlerverdenen hjulpet dem med viden og arbejdskraft.

- Vi har fået meget hjælp, og folk har været sindssygt søde. Vi havde måske en anelse naiv tilgang til projektet i starten, siger Leonora Valentin.

- Men det er måske også derfor, at det er lykkedes. Hvis vi havde kendt til alle udfordringer i starten, var det ikke sikkert, at vi havde turdet at kaste os ud i det, siger Sissel Therkildsen.

Og det ender med at gå alligevel, bekræfter de hinanden.

Der er mange, der spørger os, hvad vi så skal, når vi kommer hjem fra jordomsejlingen. Som om jordomsejlingen er en pause fra det virkelige liv

Leonora Valentin

9. juli tager de afsted på deres jordomsejling uden slutdato.

Og det er en vigtig pointe for de unge sejlere.

Jordomsejlingen er nemlig ikke en rejse for dem, men en livsstilændring.

Målet er at udleve drømmen om at sejle, dykke og dokumentere livet under havets overflade. Derfor kommer de blandt andet til at undervise i dykning for at tjene penge, mens de er afsted.

- Der er mange, der spørger os, hvad vi så skal, når vi kommer hjem fra jordomsejlingen. Som om jordomsejlingen er en pause fra det virkelige liv. Men for os er det jo netop en livsstilsændring, siger Leonora Valentin, der arbejder som fotograf.

Og lige nu handler det bare om at komme afsted. At komme ud på det åbne hav, sidde bag ved rattet og stirre ud på den ene bølge efter den anden, som Leonora Valentin beskriver det.

- Og jeg glæder mig til at sidde med en kop kaffe på dækket, kigge ud mod horisonten og se solen stå op, siger hun.

Se 'Ombord' på TV 2 Echo onsdag klokken 20.40 eller allerede nu på TV 2 PLAY.