Han, hun og drømmeslottet

De købte et faldefærdigt slot – otte år senere er det ikke til at kende igen

Istandsættelsen af det 150 år gamle franske slot har ikke været Angel og Dick Strawbridges største udfordring, fortæller de til TV 2.

Så snart de drejede ind på den lange allé op mod slottet, var de solgt.

Det 150 år gamle slot knejsede i fem etager omgivet af voldgrav og fem hektar land.

Oprindeligt var det bygget ovenpå en borg fra 1400-tallet, og det blev i sin tid opført som en kærlighedsgave fra en velhavende greve til sin hustru.

Lige siden havde det været ejet af grevens efterkommere, men efter at have stået ubeboet i næsten 40 år, var det på tide at afhænde det engang så prægtige bygningsværk.

Med to små børn på armen gik de to potentielle købere fra England rundt i 2015 og inspicerede grunden foran slottet.

I fire år havde de ledt efter et sted at bytte tilværelsen ud i deres lejet lejlighed i Essex i England, og et sted i processen faststøbte drømmen sig om at købe et slot og afholde bryllupper som levevej.

Château de la Motte-Husson var lige kommet på markedet på det tidspunkt, og der var en rimelig god aktivitet omkring det, lød det argumenterende fra ejendomsmægleren.

Også selvom de cirka 750 kvadratmeter bolig og alt omkring den var i en horribel forfatning.

Men parret kunne se mulighederne, og for hvad der i dag svarer til omkring 2,5 millioner kroner, købte de slottet, hvilket efterlod dem med under 200.000 kroner til renovering.

Køb mig ikke

I otte sæsoner har tv-seere verden over fulgt Angel og Dick Strawbridges kvababbelser med at istandsætte det gamle franske slot i programmet ’Han, hun og drømmeslottet’.

Nu er de ved at være nået til vejs ende med projektet og niende og allersidste sæson er i fuldt sving på TV 2 Fri.

Derfor er det blevet tid til at tage en status på ægteparrets udfordringer, der begyndte en vinter for omkring otte år siden.

Dengang stod Dick Strawbridge med en tilstandsrapport, der på 200 sider fortalte om 450 fejl ved slottet og dermed med al tydelighed forsøgte at skrige til alle interesserede: Køb mig ikke!

Alle grundlæggende installationer såsom vand, el, kloakering og varme manglede. Der var brugt materialer med asbest flere steder, og de 59 vinduer samt hoveddør var malet med giftig blymaling.

Problemerne begyndte bogstavelig talt, så snart man trådte ind ad døren. Den bærende bjælke under de antikke fliser ved indgangen var ved at rådne væk. Potentielt set kunne man en dag ryge lige igennem gulvet og falde tre meter ned.

Indgangen var noget af det første, parret gik i gang med at reparere, og derfra har de arbejdet sig videre kvadratmeter for kvadratmeter, med det væsentligste såsom vand, varme og elektricitet som de første prioriteringer.

Her flere år senere kan Dick Strawbridge konstatere:

- At istandsætte et slot er ligesom at male en meget lang bro. Når man er nået ned i den anden ende, skal man starte forfra. Det er utroligt, at vi har været i gang i så mange år nu.

Angel Strawbridge er enig med sin mand, fortæller hun og betoner også vigtigheden af, at de har valgt en livsstil, de holder af.

- Hver gang du bliver færdig med en opgave, kommer der en ny, og derfor er det vigtigt, at du elsker det, du laver, og hvor du er, for det er helt klart et projekt, der vil fortsætte for altid, siger hun.

Diskuterer hele tiden

I første omgang var parrets helt store udfordring at gøre slottet så funktionsdygtigt, at de kunne leve der og begynde at tjene penge ved at afholde bryllupper.

De havde i sin tid sat en stram deadline for, hvornår det første bryllup skulle afholdes, for det var deres eget, og det skulle ske inden for et år efter overtagelsen.

- Hvis vi tænker tilbage på det første år, var den største udfordring at få familien til at falde godt på plads, at få vand og elektricitet i huset og holde vores bryllup. Men for hvert år har de største udfordringer ændret sig, siger Angel Strawbridge.

Derfor har de hele tiden været nødt til at inddele hver eneste bid af renoveringsprojektet i prioriterede faser, for at sikre at de havde den nødvendige økonomi.

Den del har ikke været uden seriøse samtaler, for parret har haft to vidt forskellige indgangsvinkler.

Allerede i første afsnit fra den første sæson, ser man flere sjove eksempler på dette.

Som for eksempel da parret står midt i et faldefærdigt rum, og Angel drømmer om en stikkontakt et bestemt sted, så der kan komme lys i juletræet til jul, hvortil Dick svarer lidt tørt, imens han ser sig omkring, at han slet ikke tænker på juletræer lige nu.

Eller da Angel i samme afsnit fortæller, at når Dick tænker på, hvor radiatoren og rørene skal være i et rum, så tænker hun på, hvordan det kan dekoreres med en giraf eller måske en udstoppet ræv.

- Men vi klarer os igennem, for vi er stærke og vores kerneværdier er ens, og vi elsker hinanden. Hvis vi har haft et skænderi, så sidder vi om aftenen på trappen med et lille glas og kan ikke længere huske, hvad vi skændtes om, men vi ved, at vi nåede frem til den rigtige løsning, forklarer Angel Strawbridge.

Netop det, at parret er gode til at tale sammen, fremhæver Dick Strawbridge som nøglen til, at de er nået så langt, som de er.

For på den måde finder de frem til de rigtige svar hele tiden.

- Vi har en talemåde her: Angel kan få hvad som helst, men hun kan ikke få det hele. Det er vores indstilling, for Angels visioner er kæmpestore.

- Men hun har lært at forstå den store forskel på at lægge rør ind i den ene side af et rum frem for den anden side, eller hvor du placerer en håndvask. Det har været en stor læring ikke?, siger Dick Strawbridge henvendt til Angel.

- Alle visioner har været for at generere en indkomst og skabe det liv, vi gerne ville have for vores familie. Vi er kommet dertil langsomt, for Dick har sin talemåde. Jeg er perfektionist, og da jeg første gang så slottet, ville jeg havde gjort alting klar til vores bryllup, svarer Angel.

Spørg os om fem år

Det er sjovt for Angel at tænke tilbage på det første år, fortæller hun videre. Parret har aldrig været naive omkring opgaven, og de har vidst, at det nok ville tage en ti år at få styr på slottet.

Derfor har det været afgørende, at Dick med sin ingeniørbaggrund fra start har set, hvordan renoveringen skulle inddeles i faser, og det leder hen til endnu en talemåde, som parret lever efter.

- Du spiser en elefant en bid ad gangen. Det er godt for mig at huske på, for jeg vil gerne have alting gjort så hurtigt som muligt, og jeg er også villig til at lægge timerne i det, siger Angel.

- Angel putter salt på toppen af elefanten og prøver at spise den på en gang, men det er ikke sådan, vi gør vores arbejde her, tilføjer Dick med et stort smil.

Med Angels visioner og Dicks ingeniørkundskab har parret ikke blot skabt en seersucces, men også en forretning de kan leve godt af.

I ottende sæson af ’Han, hun og drømmeslottet’ kom Angel og Dick Strawbridge i mål med den største og mest gennemgribende del af renoveringen, da de skiftede slottets 150 år gamle tag og fik ordnet hele facaden.

Og efter to år uden bryllupsarrangementer kan de igen slå dørene op for kommende ægtefolk i den niende og afsluttende sæson.

Det er noget som især Angel kan glæde sig meget over, da hun elsker at holde bryllupper, og altid er den første der begynder at græde, fortæller Dick.

- Det er sådan et stort ansvar at afholde folks bryllupper, og vi er ydmyge omkring det. Vi elsker det. Det er en af nøglerne, det er en forretning, vi alle kan vokse af som mennesker.

I virkeligheden ledte de oprindeligt efter et hus på landet, hvor de kunne leve det simple liv uden huslån og uden bekymringer.

At de endte hvor de gjorde, siger måske i virkeligheden alt om, hvordan de to er indrettet som mennesker.

På et kæmpe slot i Frankrig hvor projekterne aldrig stopper, og hvor der år efter år skal gøres klar til at afholde det ene enorme bryllup efter det andet.

Adspurgt om de nogensinde vil falde til ro, svarer de:

- Men det er vi. Det her er os, der er faldet så meget til ro, som vi overhovedet kan. Jeg regner aldrig med, at jeg en dag vil sætte mig i lædersofaen og smække benene op, forklarer Dick.

- Men prøv at spørge os igen om fem år, siger Angel og griner.

Se niende sæson af 'Han, hun og drømmeslottet' på TV 2 FRI torsdage klokken 20:00 eller se alle sæsoner på TV 2 PLAY.