Tendensen kaldes 'quiet luxury' – sådan klæder de superrige sig
'Quiet luxury' er dyrt tøj uden logoer, der ikke højlydt signalerer velstand. "Underspillet er nøgleordet", siger moderedaktør.
Det er ikke sådan lige til at se det, hvis man altså ikke ved det.
Men den råhvide striktrøje, Goop-stifter og skuespiller Gwyneth Paltrow havde på under sin retssag i marts, kostede over 12.700 kroner.
Den er af det italienske mærke Loro Piana, der i medierne beskrives som "Uniqlo for milliardærer" med henvisning til det japanske high street-mærke.
Netop Loro Piana er også leverandør af striktrøjer til milliardarvingen Kendall Roy i tv-serien 'Succession', som er en serie, der har sat fornyet fokus på stilen quiet luxury – stille luksus.
En stilart, som avisen The Washington Post har udråbt til "USA's hotteste" – særligt på grund af 'Succession' og seriens portræt af USA's økonomiske elite.
Tendensen, der også kaldes stealth wealth (velstand i smug, red.) eller Successioncore på Tiktok, er blevet beskrevet i flere medier som måden, de ægte superrige klæder sig på.
En stilart med komplicerede koder, der skal signalere til andre superrige, at man tilhører den ene procent. For eksempel gennem en hvid striktrøje til over 12.000 kroner.
Ikke noget nyt
Ved quiet luxury forstås velsiddende kvalitetstøj, der er dyrt, men uden logoer eller andet, der skal signalere tøjets pris til omverdenen. Det forklarer Rikke Agnete Dam, moderedaktør på Børsen.
- Æstetikken er kendetegnet ved minimalistiske, enkle stykker tøj i en diskret farvepalette, der er velsiddende og af kvalitetsmaterialer.
Hun genkender, at quiet luxury er oppe i tiden, men hun påpeger, at det at "gå stille med dørene" i sin stil altid har været kendetegnende for den øverste elite.
- Det har altid været forbundet med new money (nyrige, red.) at gå op i eksplicit luksus med masser af smykker og logoer, der signalerer rigdom, mens nøgleordet for dem med old money altid har været underspillet, siger Rikke Agnete Dam.
Som et kendt eksempel nævner hun den britiske kongefamilie, der traditionelt har klædt sig afdæmpet, tangerende til "landligt", når ikke de har været i royale funktioner.
Som eksempler på mærker, der er indbegrebet af quiet luxury, nævner hun Mary Kate og Ashley Olsens mærke The Row og det italienske mærke Bottega Veneta – begge kendetegnet ved at være aldeles uden logoer.
Et andet kendetegn ved quiet luxury er ifølge Rikke Agnete Dam, at man også ofte inkorporerer elementer af outdoor- eller sportstøj.
- Det sender det klare signal, at man også har overskud af tid, siger hun.
Underspillet minimalisme
I 'Succession' – serien, der har bragt quiet luxury på alles læber – er karakterernes kostumer inspireret af, hvad kostumedesigner Michelle Matland observerede i lobbyerne på de største virksomheder på Wall Street på Manhattan, har hun tidligere fortalt til Harper's Bazaar.
- Det stod meget klart, hvem der var på de lavere trin i en given virksomhed, og hvem der var en del af selskabsledelsen, sagde Michelle Matland til mediet.
Desuden er karakterernes kostumer – ligesom hele fortællingen i serien – inspireret af den virkelige Murdoch-familie.
Kritik af det elitære
Det er dog ikke alle, der er begejstrede for quiet luxury.
Quiet luxury er blandt andet blevet kritiseret for at være tæt forbundet med hvidhed og for sine åbenlyse elitære overtoner.
- Elitismen i denne besættelse er kun med til at forskanse de eksisterende økonomiske uligheder, skriver journalist Tiana Randall i mediet The Cut.
I en klumme i The Guardian skriver journalist Eva Wiseman, at fokusset på de superriges tøj fjerner fokus fra økonomisk ulighed.
- At købe ind på stealth wealth er som at købe en band T-shirt, men hvor bandet er de værste mennesker i verden, og T-shirten koster en måneds husleje, skriver hun.