GO'

Danskers bog om sundhed sælger over hele verden – her er hans bedste råd

Nicklas Brendborg forklarer, at kortvarig skade af kroppen kan give et længere liv.

Nicklas Brendborg var bare 25 år gammel, da han i 2021 udkom med bestsellerbogen ’Gopler ældes baglæns’.

I dag er bogen oversat til 26 sprog, og den er solgt i en kvart million eksemplarer.

Men vejen dertil har ikke været nem for den 27-årige ph.d.-studerende, for i første omgang var der ingen, der ville udgive bogen, da Nicklas Brendborg sendte den rundt til forskellige forlag.

Nogle mente ikke, at der var et marked for bogen, nogle svarede slet ikke, mens andre var mistroiske omkring hans unge alder, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.

- Det tog rent faktisk længere tid at få bogen publiceret, end det tog at skrive den, lyder det.

I dag er virkeligheden en anden for Nicklas Brendborg.

Folk stiller spørgsmål til ham på sociale medier, og på gaden stopper nogle ham og ønsker ham tillykke med succesen. Selv drømmer forfatteren om – hvis ikke det evige liv – så et markant længere liv, end vi kender til i dag.

Kortvarig skade kan være godt

’Gopler ældes baglæns’ tager udgangspunkt i en lille gople på størrelse med en lillefingernegl, der har den særlige egenskab, at hvis den udsættes for stress, bliver den sendt tilbage til et yngre livsstadie, og så starter den forfra.

Bogen udkom i 2021 og fik af Berlingske seks stjerner, mens Politikens sundhedsekspert, overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen, kaldte Nicklas Brendborg et “ungt geni” og kvitterede med fem hjerter.

Modsat minigoplen, som bogens titel referer til, kan vi mennesker ikke gå tilbage til barndommen, hvis vi bliver udsat for stress, men det er ifølge Nicklas Brendborg heller ikke nødvendigt.

Stress i kortere perioder er nemlig ikke dårligt for os – det kan nemlig få os til at leve længere.

Fænomenet hedder ’hormese’, og Nicklas Brendborg forklarer, at det også er grunden til, at vinterbadning og motion er godt for os.

- På den korte bane er det selvfølgelig en stressfaktor, når du får høj puls, skader dine muskler og knogler, stresser lungerne, men på den lange bane sætter det gang i alle mulige processer, der styrker dig, forklarer han.

En af de største risikofaktorer for en tidlig død er ensomhed

Nicklas Brendborg, forfatter og ph.d.-studerende på Rigshospitalet

Skade, der er god for kroppen, begrænser sig naturligt til noget, kroppen kan reparere, så en enkelt smøg om dagen, massiv stress eller overtræning er derfor ikke noget, der forlænger vores liv, understreger han:

- Hormese handler om, at man selvfølgelig skal være i stand til at reparere sig selv igen. Så hvis du går ud over den evne, så er du bare i gang med at ødelægge kroppen i virkeligheden.

Ensomhed dræber

Når Nicklas Brendborg skal pege på de vigtigste faktorer for et langt liv, er det kost, motion og søvn – og ingen rygning, men det er næsten for indlysende til at nævne, tilføjer han.

Men vores mentale helbred er ifølge Nicklas Brendborg også afgørende for, hvor længe vi lever.

- En af de største risikofaktorer for en tidlig død er ensomhed. Hvis man kigger på undersøgelser, så kommer ensomhed faktisk over sådan noget som at være overvægtig, siger han.

Vores fysiske og mentale tilstand hænger nemlig mere sammen, end man måske lige går og tror, forklarer Nicklas Brendborg.

- Vi kan se, at optimister lever længere end pessimister. Vi kan se, at folk, der bliver diagnosticeret med depression, har større risiko for at blive demente.

Ville gerne tredoble levetid

Der er ingen tvivl om, at Nicklas Brendborgs jagt på det lange liv fylder meget. Til oktober udkommer hans anden bog i hans trilogi ’Vanedyr’.

Er det i virkeligheden drømmen at kunne leve for evigt?

- Ja, det ville da være fedt, men det er selvfølgelig klart, at man går nok ikke fra 0 til 100 lige med det samme. Det er nok ikke den første pille, der kommer til at gøre os udødelige, lyder det.

Jeg kunne godt spænde tre til fire livstider på

Nicklas Brendborg, forfatter og ph.d.-studerende på Rigshospitalet

I første omgang drømmer han om at forlænge livet så meget som muligt.

Og der er næsten ingen grænser for, hvor længe han kunne se sig selv leve.

- Jeg kunne godt spænde tre til fire livstider på af spændende ting, man kan lave. Nye karrierer man kan prøve, og steder man kan se, slutter han.

Se hele interviewet med Nicklas Brendborg i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY