De købte ikke hus i tv-program - men få timer efter optagelserne, var der alligevel bid

En søskendeflok på fem havde besluttet, at de ville købe et stort, nyt hus til deres forældre.

Norrina og Emran Mobarez var to af en søskendeflok på fem, der deltog i TV 2-programmet '3 x beliggenhed' for at finde et hus til deres forældre.

Men ved programmets slutning måtte bror og søster sande, at de ikke havde fundet det helt rigtige hus. De endte derfor med ikke at købe noget i programmet.

Men bare få timer efter optagelserne var sluttet, var der dog bid.

Et hus som tak

Norrina og Emran Mobarezs forældre flygtede med deres børn til Danmark i 2002, da Taliban kom til Afghanistan.

- Situationen i Afghanistan var præget af krig, hvilket blandt andet betød, at piger ikke havde adgang til skolegang. Vores forældre ønskede ikke, at deres børn skulle vokse op under sådanne forhold, hvor mulighederne var begrænsede, fortæller Norrina Mobarez.

For forældrene var det ikke en nem beslutning at forlade alt det, de kendte, og starte forfra et nyt sted, mener Norrina Mobarez, og det var derfor vigtigt for søskendeflokken, at anerkende den store kærlighed, som forældrene havde vist, da de omlagde deres liv for deres børns skyld.

- Det er jo en betydningsfuld handling, der har påvirket alle aspekter af vores liv og muligheder, fortæller Norrina Mobarez, der er uddannet jurist.

Et nybygget hus med masser af plads

Ved programmets start boede Norrina og Emrans forældre i en midlertidig lejlighed, hvor det var svært at samle hele familien, og hvor særligt morens daglige gøremål var en udfordring.

- Hver gang hun for eksempel skulle vaske tøj, så skulle hun ned i kælderen, og vi børn kunne ikke lide at se hende slæbe de tunge kurve op og ned i elevatoren, siger Norrina Mobarez, hvis mor i dag arbejder som tolk.

- Vi ønskede at finde et hjem til dem, hvor livet ville være lettere, og de ikke behøvede at tænke på noget. Hvor alt bare fungerede.

De fem søskende ledte derfor efter et nybygget hus med fire værelser, et stort køkken-alrum og gerne i området omkring Vejle, da forældrene havde et forhåndskenskab til området.

Men de huse som de to søskende så i programmet havde alle små ting, som de ikke kunne forlige sig med.

- Men selvom vi takkede nej, så hjalp det os med at indse, hvad vi ikke ville gå på kompromis med, og hvor vi var klar til at rykke os lidt, siger Norrina Mobarez.

Vidste det med det samme

Da Norrina og Emran Mobarez kørte fra optagelserne kiggede de på hinanden og sagde: "Det kan simpelthen ikke passe, at vi ikke kan finde et hus", og lige så snart de kom hjem prøvede de selv lykken på diverse boligsider. Og det viste sig at være en god idé.

Det fandt et hus med det samme, som så rigtig godt ud, og bookede hurtigt en fremvisning.

- Da vi kort tid efter så det i virkeligheden, vidste vi med det samme, at det var det perfekte sted for os at skabe en hjemlig base for dem, siger Norrina Mobarez.

Huset lå i Vejle og var nybygget fra 2019. Udover at der var højt til loftet, gulvvarme og nyt køkken, så havde det også de ønskede fire værelser og var over 200 kvadratmeter stort.

Huset stod til at koste 3,5 millioner, hvilket præcis var søskendeflokkens maksimumbeløb, men da de fik forhandlet det ned til 3,2 millioner, var der også overskud til at anlægge den have, som var det eneste huset manglede.

Viste det frem inden underskrift

Da de fem søskende var enige om huset og alle var klar til at skrive under, viste de huset frem til deres forældre.

- Vi ville jo gerne have, at de også kunne lide det, inden vi officielt købte det, siger Norrina.

Og det kunne forældrene.

- Særligt kunne de godt lide, at det jo var muligt at samle alle os børn, og min mor var glad for det store nye køkken, siger Norrina Mobarez.

Det blev ikke direkte sagt højt, at børnene ville købe huset til forældrene. Det lå ligesom bare i kortene, fortæller Norrina Mobarez.

- Det var ikke noget usædvanligt eller ekstraordinært, men det var på en måde en slags selvfølge, så de blev ikke som sådan overraskede. Det var bare sådan det skulle være, og jeg tror, at det har meget at gøre med den måde, vi er blevet opdraget på, siger hun.

Men Norrina Mobarez ved, at forældrene i deres hjerter er glade for huset.

Alt var nyt

Forældrene flyttede ind i huset i sommeren 2022, bare en måned efter søskendeflokken havde skrevet under på papirerne.

Og selvom deres mor lige skulle vænne sig til området, og til at være langt fra omgangskredsen i Aalborg, hvor de boede før, så sætter forældrene i høj grad pris på den nemmere hverdag, som det nybyggede hus har givet dem.

Forældrene er nu i gang med at anlægge haven, og har gang i småprojekter, og den store etplansvilla har allerede – som både forældre og børn drømte om – huset mange store familiesammenkomster.

Se '3 x beliggenhed' torsdag klokken 20 på TV 2, eller når du vil på TV 2 PLAY.