Da Thomas Rathsack satte sig overfor den maskerede mand, vidste han godt, at han løb en kæmpe risiko
Under optagelserne til nyt TV 2 program stod Thomas Rathsack og hans lille hold i en situation, som de ikke vidste, hvordan ville udvikle sig.
Tidligere jægersoldat Thomas Rathsack havde kørt i den beskidte firhjulstrækker i mange timer, for at finde frem til et lille diskret hus midt i Colombias jungle.
Han var yderst opmærksom. Adrenalinen begyndte at cirkulere i hans krop, og alle hans sanser blev skærpet.
Mødet kunne nemlig ende med at være meget farligt for alle involverede.
Da bilen ankom til den anviste lokation, blev de vist ind i huset. Her gav en yngre mand dem hånden. Han havde dækket det meste af sit ansigt med en elefanthue. Han var lejemorder for narkokartellet Golfo - et af de største narkokarteller i verden.
- Både han og vi tog en kæmpe risiko ved at sidde dér og afholde det møde, siger Thomas Rathsack.
I TV 2s nye programmer 'Rathsack og narkokrigen' tager den tidligere jægersoldat sammen med sin ven og fotograf Morten Skov Andersen til Colombia for at få et indblik i kokainens vej til Danmark.
Netop i Colombia er produktionen af kokain på sit højeste nogensinde, viser en ny rapport fra FN.
Når Thomas Rathsack ser tilbage på rejsen var det særligt lejemorderen, der gjorde stort indtryk.
Få historien om den dramatiske rejse til den colombianske jungle i TV2's nyhedspodcast Dato.
Kunne være skringrende skør
I Colombia satte en såkaldt fixer møder op med aktører i kokainsmuglingens verden for Thomas Rathsack og det lille tv-hold. Blandt andet mødte de lejemorderen, der i narkoregi blev brugt til at skaffe uønskede mennesker af vejen for kartellet.
Men hvad der kan være svært at se i programmet er, hvor farligt sådan et møde faktisk var for alle parter.
For selvom både produktion og fixeren havde taget alle forholdsregler, kunne mødet alligevel ende fatalt.
- Hvis kartellet fandt ud af, at vi mødtes, så blev vi alle sammen slået ihjel på stedet. Sådan er det bare, fortæller Thomas Rathsack.
Han kunne jo i princippet være skingrende skør
Thomas Rathsack
Deres fixer havde kontakter i den colombianske underverden, og han kunne forsikre holdet om, at lejemorderen var, det han sagde, at han var.
Men hverken fixeren eller Thomas Rathsack kunne derudover være helt sikre på, at lejemorderen havde rent mel i posen.
- Han kunne jo i princippet være skingrende skør, eller han kunne være høj på, hvad fanden ved jeg. Han kunne jo i princippet trække sin pistol og pløkke os, hvis han ville, siger Thomas Rathsack.
Inden Thomas Rathsack gik ind i huset, havde han taget sine forholdsregler, som tog udgangspunkt i hans militære erfaring.
Hvor er udgangene?
Han havde pakket sin "snatch pack", som er en mindre sort rygsæk, som er standard i militæret, og som man kan tage med sig i en presset situation.
Den indeholdt ting til at klare sig i et par dage i en udsat situation: Vand, mad, lille gps, bestikkelses-penge og et kort.
Dernæst havde han helt automatisk brugt sin observans, og underbevidst spurgt sig selv om en række spørgsmål: Hvor har vi parkeret bilen? Hvor går vi ind i huset? Hvor er der alternative udgange? Hvad er der af vinduer og kan jeg komme ud af dem? Hvor fører de hen? Kan jeg springe ned?
- Sådan nogle ting lægger jeg mærke til, fordi det ligger i min militære opdragelse, siger Thomas Rathsack.
Da de bevægede sig ind i huset til manden, husker Thomas Rathsack, at han selv var opmærksom, "tændt" og at adrenalinet kørte, men han følte ikke frygt.
Det gjorde han ikke, fordi han følte, at han havde taget alle de forholdsregler, som det var muligt at tage, og fordi han havde styr på sine handlemuligheder i fald at noget skulle gå galt.
Lejemorderen var nervøs og sad med sin pistol i bukselinningen. På spansk kunne han med monoton stemme fortælle, hvordan han levede af at slå ihjel.
Han var stoppet med at tælle, hvor mange han havde slået ihjel igennem årene. Han virkede resigneret og apatisk, noterede Thomas Rathsack, for narkoens karteller er så omsiggribende, at selv ikke en mand, der er hyret til at slå ihjel, kan slippe fri.
Lejemorderen hævdede, at han få måneder forinden have slået en højgravid kvinde ihjel, fordi han har fået besked på det af Golfkartellet. Det havde været en af de sværeste opgaver, han havde fået.
- Det gjorde enormt stort indtryk på mig at sidde og høre på ham. Han ville aldrig kunne komme ud af det arbejde. Hvis han prøvede at sige op, ville kartellet slå ham og hans familie ihjel, siger Thomas Rathsack.
Da den garvede soldat takkede for interviewet og kørte fra det lille skur i junglen, var det med en lettelse over, at alt var gået som det skulle. Men den stærkeste følelse var taknemmelighed over, ikke at være i lejemorderens sko.
- Jeg følte mig ekstremt privilegeret. Inden for 14 dage skulle jeg hjem til et lille trygge Danmark. Og han skulle fortsætte med at leve det liv, siger Thomas Rathsack.
De tager ikke selv kokain
Når Thomas Rathsack i dag ser tilbage på sin tur til Colombia, var der særligt to ting, som overraskede ham.
I den mindre skala overraskede det ham, at mange af de mennesker der nederst i hierarkiet var involveret i kokainproduktion og smugling ikke selv tog stoffet.
Det gjaldt blandt andet kokabonden, der dyrkede bladene, der skulle bruges til produktionen af det afhængighedsskabende stof.
- Det sagde hverken ham eller hans søn noget at tage kokain selv, men alligevel var de begge dybt afhængige af at dyrke kokabladene. Det var deres levebrød, og stoppede de med at gøre det, ville også de blive slået ihjel af kartellerne, siger Thomas Rathsack.
Få historien om den dramatiske rejse til den colombianske jungle i TV2's nyhedspodcast Dato.
Den anden ting som overraskede det tidligere jægersoldat var, i hvor høj grad narkobekæmpelsen virker, som en umulig krig at vinde.
- Det er en ulige kamp, for selvom der bliver brugt virkelig mange ressourcer fra regeringens side i krigen mod narko, så har narkokartellerne enormt meget magt, siger Thomas Rathsack.
Og de soldater, der bekæmper narko, ved godt, at de ikke kan vinde. Mange af dem der bekæmper kokainen, gør det ikke af ideologiske årsager, mener Thomas Rathsack. De gør det, fordi det er deres job. Det er Golfkartellet, som egentlig bestemmer.
Se 'Rathsack og narkokrigen' på TV 2 onsdag klokken 20.50 og på TV 2 PLAY.